Skip to main content
 

Új szintre lép a Bosch által kifejlesztett, rossz irányba közlekedő sofőrökre figyelmeztető rendszer. A ŠKODA ugyanis gyárilag telepíti a szoftvert legújabb járműveibe és hamarosan szinte egész Európában működőképes lesz a rendszer.

A Volkswagen Csoporthoz tartozó cseh gyártó már régóta okos megoldásokkal tűnik ki a konkurensek közül. Most azonban egy olyan fejlesztést építenek be járműveikbe, amely túlmutat az ajtóba rejtett esernyőn, a tankbetöltő-nyílás mögé rejtett jégkaparón, vagy a zseblámpaként használható csomagtér-világításon.

A ŠKODA elsőként integrálja a Bosch rendszerét új modelljeibe
A ŠKODA elsőként integrálja a Bosch rendszerét új modelljeibe

Csak Németországban évente 2000 olyan figyelmeztetést sugároznak a rádióadók, amelyek arról tájékoztatják az autósokat, hogy valaki rossz irányba közlekedik egy autóúton, vagy pályaszakaszon a közelükben. Már ez a megoldás is hatalmas segítség, csakhogy van, amikor nem elég. Egyrészt sokakat feleslegesen értesít ez a rendszer, másrészt egy kikapcsolt audiorendszer, vagy funkció is elég ahhoz, hogy elmaradjon a figyelemfelhívás.

Eddig a rádióadók segítségére támaszkodhattak a ŠKODA tulajdonosok is, de mostantól az integrált applikáció is segít majd

Eddig a rádióadók segítségére támaszkodhattak a ŠKODA tulajdonosok is, de mostantól az integrált applikáció is segít majd

A Bosch 2018-ban fejlesztette ki azt a mobiltelefonos applikációt, amely figyeli a vezető telefonját és figyelmezteti, ha a GPS jelek alapján rossz irányból hajt fel egy felhajtóra. A szoftver másik fontos funkciója, hogy ha más tette ezt a közvetlen környezetünkben, akkor felhasználóként a mi telefonunkra is figyelmeztetés érkezik a szemből várható veszélyről. A ŠKODA most ezt a havi 2,5 millió aktív felhasználóval rendelkező szoftvert integrálja a járművei fedélzeti rendszerébe. Az integrált applikáció a jármű központi kijelzőjén figyelmeztet a veszélyre, függetlenül attól, hogy használjuk e rádió megfelelő beállításait, egyáltalán magát az audiorendszert. Az idén forgalomba kerülő modellek közül a Superb, a Scala, a Kamiq és a Kodiaq kapják meg az új kiegészítőt. A Traffication Infotainment App mostantól könnyedén telepíthető továbbá minden olyan ŠKODA személyautóba, amely harmadik generációs, moduláris infotainment mátrixon alapuló szórakoztatórendszert használ. Hogy melyek ezek, arra később még visszatérünk.

Az új rendszer független a rádióadók által biztosított információktól

Az új rendszer független a rádióadók által biztosított információktól

A tévedő járművezetők által okozott balesetek szerencsére meglehetősen ritkák, amikor azonban bekövetkeznek, annak szinte mindig tragédia a vége. Érdekes és szomorú részlet, hogy a vizsgálatok alapján a balesetek rendszerint már az első 500 méteren megtörténnek ezekben az esetekben. A tragédiákat tudják megelőzni a felhőalapú applikációt használó járművezetők – mostantól már a ŠKODA tulajdonosok is! A rendszer működésének lényege, hogy amint a jármű egy autópálya felhajtójához közeledik, a háttérben futó szoftver automatikusan vizsgálni kezdi a GPS pozíciót. Az anonim jeleket elemzi és ha azt látja, hogy egy felhajtón rossz irányba fordultunk azonnal figyelmezteti a sofőrt és ezzel egy időben a közelben tartózkodó veszélyeztetett járműveket is. Ez a folyamat csupán néhány másodpercet vesz igénybe. Amint a jármű elhagyja az autópályát, megszűnik az aktív adatcsere a felhő és az autó között. A működés módjából adódik, hogy minél többen csatlakoznak ehhez a rendszerhez, annál nagyobb lesz a láthatatlan biztonsági háló, amely vigyáz az autósokra.

A havi 2,5 millió aktív felhasználó már eddig sem jelentett kis számot, azonban a ŠKODA bekapcsolódásával még gyorsabban nőhet majd a felhasználótábor. Eddig összesen 26 millióan telepítették már az applikációt és a ŠKODA tulajdonosoknak akkor is működhet a rendszer, ha nincs integrált navigációs rendszer a járműben. Ebben az esetben a járműhöz csatlakoztatott okostelefon GPS-jeleit elemzi a szoftver, amely jelenleg az alábbi országokban érhető el:

A Bosch folyamatosan fejleszti a megoldást és várhatóan még ebben az évben több más európai országban is használhatóvá teszi.
A Bosch folyamatosan fejleszti a megoldást és várhatóan még ebben az évben több más európai országban is használhatóvá teszi.
  • Csehország
  • Németország
  • Egyesült Királyság
  • Ausztria
  • Belgium
  • Dánia
  • Észtország
  • Finnország
  • Franciaország
  • Izland
  • Írország
  • Lettország
  • Liechtenstein
  • Litvánia
  • Luxemburg
  • Monaco
  • Hollandia
  • Norvégia
  • Lengyelország
  • Spanyolország
  • Svédország
  • Svájc
  • Olaszország

A Bosch folyamatosan fejleszti a megoldást és várhatóan még ebben az évben több más európai országban is használhatóvá teszi. Ahogy a ŠKODA sem tétlenkedik. A felhő alapú applikációba hamarosan integrálják az időjárási és útviszonyokra vonatkozó figyelmeztetéseket, sőt a járművezetők hamarosan maguk is bejelenthetnek különböző veszélyeket. Sőt, az új rendszer ennél többet is tartogat, hiszen már akár az idei negyedik negyedévben megérkezhet az a kiegészítő, amely Car-to-X segítségével a járművek egymás közötti, vagy az infrastruktúra és a jármű közötti kommunikációt is támogatja.

Az új Octavia fedélzeti rendszere már alkalmas az applikáció futtatására
Az új Octavia fedélzeti rendszere már alkalmas az applikáció futtatására

Az alkalmazás a Superb, a Kodiaq és a Karoq esetében a Columbus, a Kamiq és a Scala esetében az Amudsen névre keresztelt fedélzeti infotainment rendszerekkel kompatibilis. Várhatóan még idén a harmadik negyedévben a Fabia Amudsen és az Octavia Columbus szórakoztató egységeinél is elérhető lesz a Traffication Infotainment App. A ŠKODA elsőként csatlakozott autógyártóként ehhez a platformhoz, az viszont már szinte biztos, hogy hamarosan újabb márkák követik a cseh gyártó példáját.

Az alkalmazás a Superb, a Kodiaq és a Karoq esetében a Columbus, a Kamiq és a Scala esetében az Amudsen névre keresztelt fedélzeti infotainment rendszerekkel kompatibilis.