Skip to main content
 

Három éve él modern nomádként lakóautójában egy fiatal pár. Azonban a biztonságról az életmódjuk miatt sem kellett lemondaniuk a Bosch spexor mindig és mindenre vigyáz, ami guruló otthonukban található.

Nemrég mutattuk be Leonardo Di Chiara olasz építészmérnököt, aki kicsi, nagyon kicsi, mindössze kilenc négyzetméteres mobil okosházakat tervez a Bosch eszközeivel, és maga is egy ilyen, kerekeken gurítható otthonban él. Most egy hasonló életmódot választó, szintén modern nomádként, évek óta lakóautójában élő fiatal pár hétköznapjaiba nyerhetünk betekintést.

Biztonságban, mindig, mindenhol

Laura és André több mint három éve járja a nagyvilágot

Laura és André több mint három éve járja a nagyvilágot

Laura Krüger és André Weigelt 2019 óta él Oskarban, a saját kezükkel átalakított lakóautóban. Kutyájukkal, Lunával együtt szelik az utakat szerte Európában. Három éve a furgon az otthonuk, amiben élnek, dolgoznak és pihennek. Persze, mint mindenki más, ők is szeretnék magukat biztonságban érezni otthon, vagyis út közben. Ebben segít a spexor, a Bosch hordozható, többfunkciós biztonsági asszisztense.

Évek óta tartó „kiruccanás”

Kezdetben André és Laura azt tervezte, hogy csak néhány hónapig lesznek úton, távol otthonuktól. A néhány hónapból három év lett, ugyanis (szó szerint) menet közben beleszerettek ebbe a „nomád” életformába.

Menet közben beleszerettek ebbe az életmódba, ami valljuk meg, nem is csoda

Menet közben beleszerettek ebbe az életmódba, ami valljuk meg, nem is csoda

Korábban egyikük sem volt elégedett a munkájával, ezért is döntöttek úgy, hogy felkerekednek és lakóautójukkal átszelik egész Európát, Skandináviától Görögországig. Útjuk egy bizonyos pontján rájöttek, hogy egyikük sem akar igazán visszamenni a munkahelyére, és otthonuknak is már Oskart tekintették, nem korábbi lakásukat. Azóta is lakóautójukban élnek és szabadúszóként dolgoznak: szakácskönyveket írnak, emellett pedig YouTube, illetve Instagram csatornájuk bevételeiből élnek. Az utazás közben legfontosabb „társuk” pedig a spexor hordozható biztonsági asszisztens lett.

Bármi is történik, a spexor értesít

Ennek az eszköznek a segítségével tudják biztonságban lakóautójukat, ami természetesen számukra sokkal több, mint egy jármű. Az otthonuk is, és munkájuk legfontosabb eszköze, mondhatni főszereplője, hiszen YouTube és Instagram csatornájuk címe is „Oskar, a felfedező”.

Bármi is történik, a spexor értesít

Útjuk során a Bosch hordozható biztonsági asszisztense tökéletes „társ” számukra, a spexor ugyanis figyelmezteti őket például betörési kísérlet esetén, de jelez akkor is, ha hirtelen megemelkedik a hőmérséklet, vagy veszélyes anyagokat érzékel a levegőben. A készülék bármilyen zárt térben működik, legyen szó járműről vagy lakóépületről.

Az ultramodern szenzortechnológiát alkalmazva a spexor öt méteres sugarú területet képes megfigyelni. Ha veszélyt észlel, közvetlenül riaszt fény- és hangjelzés formájában, 90 dB-es hangerővel, vagy néma üzemmódban küld egy push üzenetet az okostelefonjukra. Beépített SIM-kártyájának köszönhetően pedig a spexor akkor is képes figyelmeztetni Laurát és Andrét, ha ők távol vannak a járműtől. Az eszköz bárhol használható, ahol Wi-Fi vagy mobilinternet rendelkezésre áll. Az akkumulátor élettartama használattól függően akár három hét is lehet.

André szerint a spexor vigyáz többek között Lunára, a hároméves kutyájukra, amikor elmennek például vásárolni. Amíg távol vannak, a spexor figyeli a lakóautó levegőjének hőmérsékletét, illetve összetételét, így biztosítva, hogy a kiskutyát se érje baj. Ha például a napfény túlzottan felmelegíti a belső teret, vagy a levegő összetétele hirtelen megváltozik, az ingyenes spexor alkalmazás automatikusan push üzenetet küld Andrénak és Laurának, figyelmeztetve őket a veszélyre. És ugyanez történik, ha valaki megpróbál behatolni a furgonba.

Bármi is történik, a spexor értesít

Szenzorokból nincs hiány

A készülék öt különböző érzékelőt használ a belső tér pásztázására: folyamatosan figyeli a fényerőt, a légnyomást, a gyorsulást, a mozgást és a hangokat. A rendszer a különböző adatok feldolgozásával, a körülményektől függetlenül megbízhatóan észleli az esetleges betörési kísérletet is. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ráadásul egyre több funkciót képes ellátni – erre az alkalmazáson belüli szoftverfrissítés biztosít lehetőséget.