Skip to main content
 
Okosvilág

Forradalmi módszer a magyar mezőgazdaságban

2023-04-12 No Comments 12 perc olvasási idő

Magyarországon és Németországban dobják piacra a világon elsőként a Bosch segítségével fejlesztett okospermetező-rendszert. Az eszköz felismeri és megkülönbözteti a haszonnövényeket a gyomoktól és csak azt írtja ki, amit kell. A Bosch és a BASF közös cége, a Smart Farming így újabb szolgáltatással bővül.

Néhány éve már a mezőgazdaságban is okosrendszerek segítenek hatékonyabbá tenni a termelést, így a gazdák akár mobiltelefonos alkalmazás segítségével „távirányíthatják” a munkákat a Bosch és a BASF közös erőfeszítéseinek köszönhetően.

Okos, okosabb, még okosabb!

A két cég közös kutatásainak köszönhetően könnyebb lesz a magyar gazdák élete is. A Smart Farming (okosgazdálkodás) rendszer legújabb szolgáltatása a Smart Spraying (okospermetezés) funkció, amely már képes megkülönböztetni a haszonnövényeket a gyomoktól és csak oda kijuttatni permetezőszert, ahova szükséges. Mondanunk sem kell, mennyit növel ez a hatékonyságon, hiszen a permetezőszer meglehetősen drága. A rendszer azt is meg tudja határozni, hogy pontosan mennyi vegyszer szükséges ahhoz, hogy a haszonnövényeket megvédje, így nemcsak takarékoskodik, hanem a környezetet is védi. Az okosan gazdálkodók munkája ezzel nemcsak kényelmesebb lesz, hanem jobban meg is térül minden befektetés.

A technológia használata új szintre emelheti a mezőgazdasági hatékonyságot

A technológia használata új szintre emelheti a mezőgazdasági hatékonyságot

Világpremier Magyarországon

A Bosch és a BASF Smart Spraying (okospermetezés) rendszerét a gazdálkodók körében jól ismert Dammann permetezőgépekre szerelik, az értékesítés Magyarországon és Németországban kezdődött meg idén márciusban, így a magyar gazdák a világon az elsők között tesztelhetik élesben a rendszert. Az eszköz mesterséges intelligenciát is használ, a Bosch csúcstechnológiás kamerákat és szoftvert, a BASF pedig automatikus és parcellaspecifikus döntéshozó rendszert szállít a Dammann gépeihez.

Az új technológiát a magyarországi gazdák az elsők között tudják hasznosítani

Az új technológiát a magyarországi gazdák az elsők között tudják hasznosítani

Így lesz okos a permetezés

Az intelligens permetezési megoldás valós idejű, automatizált gyomérzékelést és precíziós permetezést kínál a teljes a mezőgazdasági szezonban, így használható közvetlenül vetés után, mielőtt kikelnének a növények és az után is, ha már fejlődésnek indult a növénykultúra. Ahogy a permetezőgép áthalad a táblán, a rendszer ezredmásodpercek alatt megkülönbözteti a haszonnövényeket a gyomoktól, és pontosan szabályozza az egyes permetezőfúvókákat. Ez biztosítja, hogy a gyomirtószert a megfelelő adagban alkalmazzák, és csak ott, ahol szükséges.

A rendszert alaposan próbára tették a mérnökök a gyártás megkezdése előtt

A rendszert alaposan próbára tették a mérnökök a gyártás megkezdése előtt

Nem csak a pénztárcának hasznos

Különböző helyszíneken, különböző körülmények között végzett szántóföldi kísérletek azt mutatták, hogy a Smart Spraying hatékonyabb gyomirtó-felhasználást tesz lehetővé a haszonnövények veszélyeztetése nélkül. Ez támogatja a fenntartható gazdálkodást és javítja az erőforrás-hatékonyságot, miközben segít csökkenteni a környezeti terhelést. Csak annyi gyomirtó szert kell ugyanis kijuttatni, amennyi szükséges, így takarékoskodni lehet a vegyszerekkel, ami nem csak az anyagiak szempontjából előnyös, de ökológiailag is fontos.

A növénykultúrák védelme több szempontból is kiemelten fontos

A növénykultúrák védelme több szempontból is kiemelten fontos

További megoldások okos gazdáknak

A Bosch és a BASF mérnökei által, kifejezetten mezőgazdasági munkákhoz kifejlesztett xarvio Field Manager platform, amelyet össze lehet kapcsolni a Smart Farming szolgáltatásokkal, már eddig is képes volt meghatározni, hogy pontosan mennyi vetőmag vagy műtrágya szükséges adott helyen az optimális terméshez.

Ezen túlmenően a xarvio Field Manager platform a gazdálkodók számára hasznos funkciókat és eszközöket is kínál, például testre szabott ajánlásokat. Képes gyomnövény, kártevő és növénybetegség felismerésre, emellett elemzi a talaj tápanyagtartalmát és a jogi kötelezettségeknek is könnyebb megfelelni, a könnyen használható dokumentáció miatt.

Az intelligens permetezési megoldás bevezetése a németországi és magyarországi gazdálkodók számára fontos eredmény és nagy lépés a növényvédelem használatának optimalizálása felé. Segítséget jelent az egyre szigorodó uniós előírások betartásához is.

A gazdálkodók egyre több okos megoldással találkozhatnak

A gazdálkodók egyre több okos megoldással találkozhatnak

Ez már nem elmélet, gyakorlat

A xarvio Field Manager rendszer a gyakorlatban is bizonyított, hiszen több funkciót már évek óta használnak a gazdálkodók. Az automatikus vetésszabályozást 2018-ban, az ezt kiegészítő műtrágyával kombinált vetést pedig 2019-ben mutatták be, így a rendszer azt is tudja, milyen és mennyi vetőmag és műtrágya biztosítja az optimális termést. Nem véletlen, hogy világszerte közel negyvenezren döntöttek már a xarvio Field Manager szolgáltatásai mellett.