Skip to main content
 

Egy eBike nagy értéket képvisel, ezért egyre gyakrabban keltik fel az ilyen bringák a tolvajok figyelmét is. Mit tegyünk, ha biztonságban akarjuk tudni gépünket, miközben beülünk kávézni, vagy bármilyen más okból valahol ott kell hagynunk? A megoldás a Bosch által kifejlesztett intelligens lopás elleni rendszer!

Nincs esélye a tolvajoknak

A legújabb eBike Flow alkalmazásfrissítés lehetővé teszi az elektromos kerékpárt használók számára, hogy hatékonyan megvédjék bringájukat. Ráadásul ehhez akár okostelefonjukat, akár Kiox 300 vagy Kiox 500 kijelzőjüket is használhatják digitális kulcsként.

Sokkal hatékonyabb védelmet kapnak a közelmúlt fejlesztéseinek köszönhetően az eBike bringák

Sokkal hatékonyabb védelmet kapnak a közelmúlt fejlesztéseinek köszönhetően az eBike bringák

Az egyik új funkció az ingyenes eBike Lock lopás elleni védelemre épül. Az alkalmazás telepítése után ez ugyanis letiltja az elektromos motor működését, amint a járművet kikapcsolják. A mechanikus kerékpárzár mellett így az eBike Lock további biztonságot nyújt, a frissítésnek köszönhetően ez az előny mostantól a Kiox 300 és Kiox 500 modellekkel is használható.

Annyi digitális kulcs, amennyi szükséges

A kijelzők nagyobbak és jobban olvashatóbbak lettek, ugyanakkor akár kulcsként is használhatók

A kijelzők nagyobbak és jobban olvashatóbbak lettek, ugyanakkor akár kulcsként is használhatók

A pedelec bekapcsolása és a megfelelő kijelző csatlakoztatása után a felhasználók könnyen beállíthatják a kívánt kulcsot az eBike Flow alkalmazás beállításaiban – akár az okostelefonjuk, akár a Kiox kijelző használatával. Ezután egyszerűen aktiválhatják az intelligens kiegészítő lopásvédelmet, ha eltávolítják a kijelzőt a tartóból vagy indulás előtt feloldhatják azt, ha behelyezik a kijelzőt a tartóba. Persze aki Kiox kijelző helyett az okostelefonját szeretné használni, annak segítségével is elérheti ezt a funkciót.

Ha kulcsként is szeretnénk használni a Kiox 300 vagy Kiox 500 kijelzőket, a frissitéseknek köszönhetően mostantól még rugalmasabban és kényelmesebben tehetjük meg. Több digitális kulcsot is létrehozhatunk ugyanis, vagyis, ha többen használnak egy gépet, például családon belül, akkor mindenkinek lehet saját hozzáférése, amelyet természetesen törölni is lehet. Az eBike Lock által nyújtott védelem tehát már nem egyetlen okostelefonhoz kötődik.

Akaratlan aktiválás kizárva

Az eBike Flow alkalmazás egy másik új funkciója pedig megakadályozza, hogy a járművünk letiltása automatikusan feloldódjon, amint az okostelefon hatókörén belülre kerül és aktívvá válik a Bluetoooth kapcsolat a két eszköz között. Ha nem szeretnénk, hogy ilyen esetekben azonnal feloldódjon a zárolás, elég csak letiltanunk az „Automatikus feloldás” funkciót az eBike Flow alkalmazásban. Ebben az esetben később engedélyezhetjük a pedelec motoros támogatását az alkalmazás kezdőképernyőjén a „Hold to unlock” gomb lenyomásával és nyomva tartásával.

Mostantól véletlenül sem oldjuk fel a lezárt bringát mondjuk azzal, hogy túl közel kerülünk hozzá

Mostantól véletlenül sem oldjuk fel a lezárt bringát mondjuk azzal, hogy túl közel kerülünk hozzá

Testre szabható kijelző

Emellett további újdonság, hogy a Kiox 300 és Kiox 500 kijelzők funkciói tovább bővültek. A felhasználók mostantól maguk rendezhetik el a képernyőn megjelenített csempéket és persze azok sorrendjét is. A megkötés csupán annyi, hogy legfeljebb három csempe fér el egy képernyőn, és legfeljebb 13 különálló képernyőt lehet létrehozni. Személyes igényeinktől függően összesen 30 különböző információ megjelenítésére van lehetőség, így például az átlag- és a maximális sebesség, a megtett távolság, emelkedő dőlésszög állítható be, hogy csak néhány alapvető funkciót említsünk. A frissítés az eBike Flow alkalmazáson keresztül tölthető le, mindenféle további költség nélkül.

A szabályozók és kijelzők is tovább fejlődtek

A szabályozók és kijelzők is tovább fejlődtek

Riasztót is kérhetünk

Amellett, hogy letilthatjuk a motor rásegítését, tovább növelhetjük a biztonságot, a prémium szolgáltatásként opcionálisan elérhető ConnectModule egységgel, amely rádió- és GNSS-modullal, valamint „Alarm” funkcióval rendelkezik, vagyis riasztóként működik. Az eBike Alarm akkor lép működésbe, ha a gépet illetéktelenek elmozdítják. Először figyelmeztető jelzésekkel reagál, erősebb rángatás vagy az elektromos kerékpár mozgása esetén a rendszer értesítést küld a felhasználó okostelefonjára, és automatikusan továbbítja az eBike valós idejű helyzetét az alkalmazásnak. Az eBike Alarm prémium szolgáltatás, a Flow+ prémium előfizetés része, amely 2023 nyarától érhető el. Használatához először aktiválni kell az eBike Lock funkciót, majd telepíteni az új ConnectModule egységet.

A riasztó funkció akár egy erdei pihenő során is jól jöhet, ha le kell tennünk a bringát egy rövid szünet erejéig

A riasztó funkció akár egy erdei pihenő során is jól jöhet, ha le kell tennünk a bringát egy rövid szünet erejéig

EGravel, az új sláger

Persze nemcsak a biztonság terén jelentkezik újdonságokkal a Bosch, hanem a vásárlói igényekre reagálva új hajtásrendszert is fejlesztett az eGravel kerékpárokhoz. Ez a rázósabb, rosszabb minőségű utakon is használható kerékpárváltozat szinte minden felületen kiváló haladást biztosít, ezért egyre népszerűbb.

2022-ben az előző évhez viszonyítva több mint kétszer annyi ebbe a kategóriába tartozó elektromos kerékpárt vásároltak Németországban, mint verseny- és fitneszkerékpárt. Kijelenthetjük, hogy ez most a legnépszerűbb kategória az elektromos kerékpárok között, ugyanis egyetlen másik eBike típus sem ért el nagyobb növekedést a német Kerékpáripari Szövetség (Zweirad-Industrie-Verband, ZIV) adatai szerint az utóbbi időszakban.

Az úgynevezett eGravel bringák a városi dzsungelben és a hegyi utakon is megállják a helyüket

Az úgynevezett eGravel bringák a városi dzsungelben és a hegyi utakon is megállják a helyüket

Az eGravel kerékpárok sikerének titka, hogy univerzálisak, a széles abroncsoknak köszönhetően éppúgy alkalmasak a mindennapi munkába járásra, mint a vidéki kirándulásokra, hétvégi túrákra, sporteseményekre vagy egyszerűen egy laza túrára, akár erdei vagy murvás utakon.

Új kategóriához új hajtásrendszer

Az eGravel gépekhez kifejlesztett, idén ősztől forgalomba kerülő Performance Line SX hajtásrendszer lényeges tulajdonsága, hogy extra könnyű, a motor mindössze két kilogrammot nyom, miközben 55 Nm nyomatékot képes leadni. A kis tömeg megkönnyíti, hogy szükség esetén a bringát a vállunkra kapjuk és felvigyük lépcsőn vagy átemeljük az útakadályokon.

A kis tömeg több szempontból is hatalmas előny. Ez sokszor többet jelent, mint a nagy teljesítmény.

A kis tömeg több szempontból is hatalmas előny. Ez sokszor többet jelent, mint a nagy teljesítmény.

A Performance Line SX motor a Bosch eBike Systems újítása a sportos felhasználók számára: minél gyorsabban teker valaki, annál nagyobb támogatást nyújt a motor. A Bosch kifejezetten a Performance Line SX rendszerhez fejlesztette ki a Sprint módot, ami segít abban, hogy gyorsabban érjünk el nagy sebességet, majd persze abban is, hogy tartani tudjuk a tempót.

Egészséges az eBike használat

Már csak azért is érdemes pedeleckre pattanni, mert az így elvégzett napi 12-15 kilométert tekerés 40 százalékkal csökkenti a szívinfarktus kockázatát egy új, a Német Szövetségi Közlekedési Minisztérium, a Leibnitz Egyetem és a Hannoveri Orvostudományi Kar (MHH) által készített vizsgálat szerint. A „BMJ Open Sport and Exercise Medicine” című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmányból kiderül, hogy az elhízás, a magas vérnyomás, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázata akár 50 százalékkal is csökkenthető a mértékletes, de rendszeres e-kerékpározással.

A pedelec bringák használata segít megőrizni az egészségünket
Ha pedig hosszabb útra megyünk, akkor most már van lehetőség kiegészítő hatótávnövelő akkumulátor használatára is