Skip to main content
 

Elképesztően sikeres volt az elmúlt években a Ducati a motorsport terén. Egyetlen motorkerékpár-gyártó sem tudott ugyanis korábban győzni a MotoGP és a WorldSBK világbajnokságokban két egymást követő évben. Az olasz gyártó az eredményeket öt, kisszériás Panigale Replica modellel ünnepli, öt kiemelkedő versenyzője előtt tisztelegve.

Mindent megnyertek

A motorokat, a „Campioni in Festa” eseményt megelőző sajtótájékoztatón mutatták be. 2023 ugyanis hihetetlen év volt a Ducati számára: versenyzői megnyerték a MotoGP és a WorldSBK világbajnokságokat a 2022-es év után tavaly is. Ilyen bravúrra korábban még egyetlen motorkerékpár-gyártó sem volt képes, ráadásul a bajnoki címek mellett a MotoGP-ben a dobogót is kibérelte az olasz gyártó, mivel a második és harmadik helyet is megszerezték, valamint a WorldSSP bajnoki címet is begyűjtötték.

A Ducati méltó módon szerette volna megünnepelni a tavalyi év sikereit

A Ducati méltó módon szerette volna megünnepelni a tavalyi év sikereit

Öt bajnok, öt különleges modell

Persze ennyi trófea megszerzését méltó módon kell megünnepelni, éppen ezért az idei szezonra a Ducati különleges, limitált, számozott kiadású gépekkel készült. A négy Panigale V4 és a Panigale V2 modelleket az olasz csapat versenyzőiről nevezték el és a sorozatok minden egyes példányát a versenyzők eredeti autogramja teszi még egyedibbé.

Az aláírások mellett az öt replikán megtalálhatóak azon versenyzők rajtszámai is, akikről elnevezték az egyes modelleket. Így Pecco Bagnaia 63-as, Álvaro Bautista 19-es, Jorge Martín 89-es, Marco Bezzecchi 72-es és Nicolò Bulega 11-es rajtszáma díszeleg a gépeken. Az ünnepi motorkerékpárok, akárcsak az őket inspiráló versenymotorok, csak együléses változatban készülnek. Mindegyiket egy-egy alumínium kormánylemez díszíti, amelybe lézergravírozással rögzítették a modell nevét és számát, ezenkívül az ülésen látható a versenyző ismertetőjegye, éppen úgy, mint a versenymotoron.

Az egyes versenyzők egyedi ismertetőjegyei minden modellről visszaköszönnek

Az egyes versenyzők egyedi ismertetőjegyei minden modellről visszaköszönnek

Limitált kiadás, meglepetésekkel

A Panigale V4 Bagnaia és a Panigale V4 Bautista egyaránt sárga színű, hiszen az eredeti versenygép is ilyen fényezést kapott a futamok során. A Bagnaia nevét viselő replicából 263 darab készül, míg a Bautistáról elnevezett változatból 219 darab. A Panigale V4 R-t – amellyel Álvaro Bautista WorldSBK-világbajnok lett, és a Bagnaia nevét viselő változat is szálcsiszolt alumínium üzemanyagtartályt, szénszálas légterelőket és Marchesini világosszürke színű kovácsolt alumínium keréktárcsákat kaptak.

Limitált kiadás, meglepetésekkel

Az összesen 189 darab Panigale V4 Martín 2023 Racing Replica a Desmosedici GP hivatalos színeit veszi fel, és a szénszálas első sárvédő teszi még egyedibbé. A Panigale V4 Bezzecchi 2023 Racing Replica sárga és fekete festéssel kerül az új tulajdonosokhoz mindössze 72 példányban. Ez a négy Panigale V4 az „S” modell továbbfejlesztett változata, így több Bosch-alkatrészt is tartalmaz.

Különleges megoldások

A nagyszériás gépektől eltérően az ünnepi modellek Performance komponenseket kaptak, amelyek még értékesebbé és hatékonyabbá teszik őket közúton és a versenypályán egyaránt. A különleges felszereltség része még a kilenctárcsás STM-EVO SBK száraz kuplung és az Akrapovič homologizált kipufogó, amely két kilóval könnyebb, mint a Panigale standard eleme. A Brembo fékrendszert Stylema® R féknyergek és MCS főfékhenger egészíti ki, a szélvédő plexi pedig megegyezik a versenyváltozatokéval. A különleges motorokon a kipufogórendszer hőpajzsot is kapott. A generátor burkolata, a hátsó sárvédő és az első fékcsatornák pedig mind szénszálas anyagból készültek. Emellett titániummal kombinált szénszálas borítás védi az erőforrást és a lengőkart is. Szintén szénszálból készült a sebességváltó burkolata, a rendszámtáblatartó, az üzemanyagtartály fedele pedig alumíniumból van a lehető legkisebb tömeg érdekében. A GPS-modulnak köszönhetően pedig a Bosch kijelzőn a köridők és a pályán mért részidők megjelenítése is lehetséges.

A 111 példányban készülő Panigale V2 Bulega 2023 világbajnoki Replica piros-fekete színben pompázik. Ez a változat Öhlins felfüggesztéssel és lengéscsillapítóval, valamint Akrapovič verseny kipufogóval készül. Utóbbinak köszönhetően így 2,5 százalékkal sikerült megnövelni a maximális teljesítményt és 2 százalékkal a maximális nyomatékot. A lítiumion akkumulátorral együtt pedig a motor tömegét 5 kilogrammal sikerült csökkenteni. Az első és hátsó sárvédők, a láncvédő, a kuplungfedél, a lengőkart és a lengéscsillapítót védő burkolat pedig szénszálas anyagból készültek. A Panigale V2-es Bulega esetében a tükör eltávolító készlet használatával az eredeti versenygéphez megszólalásig hasonló motor varázsolható.

Bosch támogatás

Vállalatunk már évek óta együttműködik a Ducatival, ennek keretében mindig a legfejlettebb műszaki megoldásokkal látjuk el az olasz gyártó gépeit. A legerősebb modellek, vagyis a Panigale család például komoly elektronikai fejlesztéseket kapott már a 2023-as modellévre, az előrelépést egy frissített elektronikus csomag jelenti, amely tovább növeli a vezetési élményt és a teljesítményt.

A kijelző mellett több más elektronikai komponens is Bosch termék

A kijelző mellett több más elektronikai komponens is Bosch termék

Azért, hogy a különböző Panigale változatokban rejlő hihetetlen erőt kontrollálni is lehessen, valamint annak érdekében, hogy a pilóta nagyobb pontossággal tudja meghatározni a számára megfelelő elektronikus beállítást, a Panigale V4 a 2023. modellévtől megkapta az új Engine Brake Control (EBC) EVO 2 szoftvert. Ez három választható beállítást tesz lehetővé, eltérő kalibrációkkal. Az új szoftvert úgy tervezték, hogy a hátsó kerék terhelése szerint optimalizálja a fékerő intenzitását. Ezzel a megoldással a rendszer csökkenti a hátsó kerekek blokkolásának veszélyét, javítva a stabilitást és a pontosságot kanyarodáskor.