Skip to main content
 

Új nevet kapott a Bosch és a BASF Digital Farming vegyesvállalata által kifejlesztett Smart Spraying Solution. Mostantól One Smart Spray márkanév alatt találkozhatunk az intelligens növényvédelmi szolgáltatásokat kínáló rendszerrel.

A névváltoztatással egy időben persze új logót és vizuális arculatot is kapott a márka, amely integrált, kényelmes és megbízható megoldást kínál, hogy a gyomirtás és a permetezés ne csak precíz, hanem intelligens is legyen. Az új márkanév nemcsak könnyebben megjegyezhető, hanem kifejezi azt is, hogy a One Smart Spray egyetlen rendszerbe integrálta a növényvédelmet.

A név változott, a cél nem

A One Smart Spray fontos mérföldkövet jelent a közös vállalat életében. A Bosch BASF Smart Farming még 2021-ben arra épült, hogy összekapcsolja a Bosch hardver- és szoftverfejlesztési, valamint a BASF digitális és agronómia területen szerzett tapasztalatait. A lehetőségből valóság lett, hiszen már elérhetőek az intelligens permetezőrendszerek, többek között a magyar gazdák számára is. Az új márka pedig a következő lépés a piaci növekedés felé.

A név változott, a cél nem

Egyre több géppel használható a rendszer

Az új márka által kínált megoldásokat egyre több mezőgazdasági gépgyártó integrálta eszközeibe, illetve önjáró mezőgazdasági munkagépeibe. Az AGCO, a Dammann, az Amazone és a Stara után egy újabb együttműködési megállapodás keretében, a CNH Industrial által gyártott Case IH és New Holland Agriculture márkákon keresztül is elérhető lesz a rendszer.

A One Smart Spray rendszer integrációja a mezőgazdasági gépekbe azért hatékony megoldás, mert felgyorsítja a különböző gyártók munkáját. Ebből kifolyólag, aCNH Industrial által forgalmazott eszközök precíziós és automatizált permetezési képességeinek további fejlesztéséta permetezőgépekre szerelt kamerarendszer segíti.

Egyre több géppel használható a rendszer

Mit tud a One Smart Spray?

Az eszköz mélyreható gyomtérképeket készít és valós időben nyomon követi a bemeneti adatokat. Ezek segítségével maximalizálják a gyomirtószer-megtakarítást, a működési hatékonyságot és a fenntarthatóságot. A rendszer ráadásul azt is lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy beállítsák a kívánt permetezési műveleteket nemcsak nappali, hanem éjszakai körülmények között is.

Így működik

A Bosch által kifejlesztett kameraalapú rendszer ezredmásodpercek alatt észleli a gyomokat, és csak ott permetez, ahol szükséges, és csak annyit, amennyit szükséges. Az intelligens gyomirtás ezért maximális hatékonyságot tesz lehetővé, a lehető legkevesebb vegyszer kijuttatásával. Többek között azért képes a rendszer más megoldásokhoz képest jóval kevesebb vegyszer használatával is magas hatékonyságot elérni, mert képes megkülönböztetni a haszonnövényeket a gyomoktól. Ennek köszönhetően csak azt a területet permetezi, amelyet valóban szükséges. Ez jelentős mértékben növeli a hatékonyságot, hiszen a mezőgazdaságban használt vegyszerek meglehetősen drágák. A rendszer emellett azt is meg tudja határozni, hogy pontosan mennyi permetezőszer szükséges ahhoz, hogy a haszonnövényeket megvédje, így nemcsak takarékoskodik, hanem a környezetet is védi. A One Smart Spray megoldást használó gazdák tehát nemcsak kényelmesebben végezhetik munkájukat, hanem költséghatékonyabban is.

Mit tud a One Smart Spray?

Tavasztól már magyar gazdák is használják

A rendszer idén tavasszal már Magyarországon is bemutatkozott, első körben a jól ismert Dammann permetezőgépekre szerelték fel. Így a magyar gazdák a világon az elsők között tesztelhetik élesben az eszközt. A One Smart Spray mesterséges intelligenciát is használ, a Bosch csúcstechnológiás kamerákat és szoftvert, a BASF pedig automatikus és parcellaspecifikus döntéshozó rendszert szállít a Dammann gépeihez, és persze az egyre bővülő együttműködéseknek köszönhetően más márkák gépeihez is.

Az intelligens permetezési megoldás használható közvetlenül vetés után, mielőtt kikelnének a növények és az után is, ha már fejlődésnek indult a növénykultúra.

Tavasztól már magyar gazdák is használják

A xarvióval is összehangolva

A Bosch és a BASF mérnökei által, kifejezetten mezőgazdasági munkákhoz kifejlesztett xarvio Field Manager platformot természetesen össze lehet kapcsolni a One Smart Spray szolgáltatással. A filed manager képes meghatározni, hogy pontosan mennyi vetőmag vagy műtrágya szükséges az adott területen az optimális terméshez. Emellett a xarvio Field Manager platform a gazdálkodók számára további hasznos funkciókat is kínál. Képes gyomnövény, kártevő és növénybetegség felismerésre, de akár a talaj tápanyagtartalmát is tudja elemezni. Emellett mezőspecifikus adatokat felhasználva személyre szabott agronómiai ajánlásokat, nagy pontosságú térképeket, automatizált dokumentációt is kínál.

A xarvióval is összehangolva