Skip to main content
 
Technológia

Rekordot ugrott az eBike

2022-08-23 No Comments 9 perc olvasási idő
Rekordot ugrott az eBike

Elképesztő világrekordot állított fel egy új-zélandi kerékpárversenyző. Egy, a Bosch hajtásrendszerével felszerelt elektromos kerékpárral több, mint 24 méteres ugrást hajtott végre.

Berepült a rekordok könyvébe a vállalatunk által fejlesztett hajtásrendszerrel felszerelt eBike! Jed Mildon új-zélandi profi BMX-versenyző ugyanis 24,37 méteres ugrásával világrekordot állított fel, elektromos kerékpárral még soha, senki sem repült ekkorát!

Hátraszaltó után ugrás!

Jed a pedeleces produkciója előtt BMX kerékpáron mutatott be hajmeresztő trükköket, többek között ő volt a világon az első, aki tripla, majd négyszeres hátraszaltót hajtott végre. Most azonban egy elektromos kerékpárral feszegette saját maga és a kétkerekűek határait.

Kilenc hónapos előkészület

Jed Mildon

A hatalmas ugrás persze gondos tervezést igényelt, nemcsak Jed, hanem az őt segítő mérnöki csapat részéről is. Az összesen kilenc hónapig tartó előkészületek során először természetesen a megfelelő, Bosch hajtáslánccal felszerelt eBike-ot kellett kiválasztani, majd elvégezni a különleges mutatvány miatt szükséges speciális átalakításokat, beállításokat. Ezt követően a tökéletes helyszínt kellett megtalálni, a terepszemlék során még precíziós lézeres méréseket is végzett a csapat, hogy kijelöljék a megfelelő dőlésszögű lejtőt, illetve, hogy meg tudják építeni az ugráshoz szükséges tökéletes ívű rámpát.

A tökéletes helyszín

Az alapos kutatómunka után a csapat végül az új-zélandi Rotorua város déli részén található magánfarmon találta meg a tökéletes helyszínt az ugráshoz. Az itt található nagy domb ugyanis lehetővé tette Jed számára, hogy elérje a rekordhoz szükséges szédítő sebességet. A helyszín kiválasztása után Jed saját maga is részt vett a pálya előkészítésében, létrehozva egy 300 méter hosszú és 2 méter széles nyomvonalat, amit úgy alakítottak ki, hogy el lehessen érni rajta a hatalmas ugráshoz szükséges 90 kilométer/óra feletti sebességet. A munkálatokhoz persze jól jöttek a Bosch mérőeszközei is, amelyek lehetővé tették, hogy minden részletet mérnöki pontossággal lehessen kivitelezni. A nyomvonal kijelölése után kezdődött a hatalmas, 13 méter hosszú és 3,5 méter magas rámpa építése, amely később több mint 24 méteres távolságba röpítette a versenyzőt. Persze ehhez a munkához is nagy segítséget jelentettek vállalatunk gépei, Jed Bosch Professional Power Tools-készletet használt a szereléshez.

Különleges produkció, különleges eBike

Jed az ugráshoz egy Trek Rail 9 eBike-ot választott, erős Bosch Performance Line CX hajtással, elöl 29 colos, hátul pedig 27,5 colos kerékkel. Az egyedülálló ugráshoz persze egyedi beállításokat is használt az első és a hátsó lengéscsillapítók esetében is, hogy kezelni tudja a leérkezéskor keletkező erőhatásokat. Emellett kis gördülési ellenállású gumikat választott a sebesség maximalizálása érdekében.

Különleges produkció, különleges eBike

Egyre messzebb

Jed háromszor próbálkozott, a kísérletek során folyamatosan növelte a sebességét és persze így a távolságot is. Először 20,7 métert, majd 22,6 métert, végül 24,37 métert ugrott, vagyis inkább repült. A kísérletet hivatalos méréssel is igazolták, így mostantól Jed tartja a világrekordot, ő ugratott a legnagyobb távolságra elektromos kerékpárral.

Rekordhoz a legerősebbet

A különleges bevetésen Jed természetesen a Bosch legerősebb, kifejezetten terepkerékpározáshoz fejlesztett hajtásrendszerét, a Performance Line CX-et használta. Ennek az elektromos motornak Turbo üzemmódban 85 Nm a nyomatéka, sík terepen 45 kilométer/óráig segít gyorsítani a bringát. Ez a tempó persze Jednek kevés lett volna a rekordugráshoz, de a meredek lejtőn, alaposan megtekerve a pedálokat már elérhető volt a szükséges, 90 kilométer/óra feletti sebesség.

Rekordhoz a legerősebbet