Skip to main content
 
Technológia

Új (vízi)fegyver az aquaplaning ellen

2020-09-29 No Comments 9 perc olvasási idő
Új (vízi)fegyver az aquaplaning ellen

Aki vezetett már szakadó esőben, az szinte biztosan találkozott azzal a jelenséggel, amikor az autó kerekei egy pillanatra elveszítik a kapcsolatot az úttesttel. Jobb esetben ez valóban csak rövid ideig tart és nem érint egyszerre több kereket, vagy nem kanyarodás közben következik be. Ha azonban mégis, annak általában baleset a vége, amelynek kimenetele nehezen megjósolható. Egy olasz cég az aquaplaning, vagyis a vízensiklás ellen fejleszt különleges rendszert. A projekt egyik technológiai partnere a Bosch.

Az EasyRain ötlete egyszerű, mégis nagyszerű: a jármű kerekei előtt egy nagynyomású vízsugárral megbontják az egybefüggő vízfelületet. Ha ugyanis a jármű az útburkolaton több vízzel találkozik, mint amit a gumiabroncsok mintaárkai elvezetni képesek, akkor bekövetkezik az imént már említett vízensiklás és a vezető elveszíti az irányítást. Ez mindössze egy pillanat alatt történik és még ha meg is szűnik a kiváltó ok, a csúszásban lévő járművet szinte már lehetetlen kontrollálni.

Magát a jelenséget és annak a kialakulását az alábbi tényezők befolyásolják:

  • víz mélysége
  • útfelület minősége (a nyomvályús útszakasz különösen kritikus)
  • a jármű sebessége
  • a jármű haladási iránya (a kanyarok különösen nagy kockázatot jelentenek)
  • a gumiabroncsok nyomása
  • a gumiabroncsok mintázatának állapota
Giovanni Blandina az EasyRain műszaki vezérigazgató-helyettese

Giovanni Blandina az EasyRain műszaki vezérigazgató-helyettese

Az alábbi videó jól szemlélteti, hogyan működik a rendszer

Ha ezek közül a paraméterek közül akár csak kettő is összejátszik, már az is elegendő lehet a veszélyhelyzet kialakulásához, akkor pedig szinte biztosan tehetetlenek vagyunk. A jelenség minden gépjárművet érint, az autóbuszok és teherautók legfeljebb annyival vannak jobb helyzetben, hogy nehezebben csúsznak meg. Ha viszont náluk bekövetkezik az aquaplaning, akkor a katasztrófa garantált.

A rendszer viszonylag kevés komponensből áll, így könnyedén elhelyezhető bármilyen autóban

A rendszer viszonylag kevés komponensből áll, így könnyedén elhelyezhető bármilyen autóban

Az EasyRain rendszere épp ezért a megelőzésre koncentrál. A jármű érzékelőire támaszkodó vezérlőelektronika a másodperc tört része alatt ad utasítást a nagynyomású szivattyúnak, amely egy injektorhoz hasonló fecskendővel oszlatja tócsákat. Ráadásul a rendszer abszolút pontos, hiszen nemcsak a menetstabilizáló, hanem a kormányszög-jeladók adatait is figyelembe veszi, így a vízsugarat mindig a megfelelő helyre képes irányítani. Az EasyRain rendszere egyedül a szélvédőmosó-folyadék fogyására lehet rossz hatással, mert abból a tartályból jut az értékes nedűhöz.

A nagynyomású szivattyú egy fecskendőhöz juttatja a szélvédőmosó folyadékot, amely a megfelelő irányba fordulva „mossa tisztára” az utat

A nagynyomású szivattyú egy fecskendőhöz juttatja a szélvédőmosó folyadékot, amely a megfelelő irányba fordulva „mossa tisztára” az utat

A tesztek már javában zajlanak, a kezdetben még csak egyenes úton hatékony rendszer ma már az útkanyarulatokkal is nagyszerűen megbirkózik. A Bosch mellett az olasz cég technológiai partnerei közé pedig több másik neves partner is csatlakozott, például az Italdesign is. A felek jelenleg már azon dolgoznak, hogy egy felsőkategóriás, sorozatgyártású járműhöz igazítsák hozzá a forradalmi rendszert. Nem kell tehát sokáig várni, hogy a közúton is találkozzunk vele.

Látványos a különbség az EasyRain használatával, illetve anélkül

A fejlesztés azonban ezzel nem áll meg. Mert bár a technológia mechanikai komponensei elkészültek, az ötletben még mindig nagyon sok kiaknázható lehetőség rejlik. Ha egy ilyen rendszer egy hálózatba kapcsolt járműbe kerül, az képes információkat biztosítani más járművek, vagy akár okosvárosok számára. Ezzel pedig azon gépjárművek számára is biztonságosabbá teheti az utazást, amelyek nem rendelkeznek hasonló megoldással. A GPS-koordinátákból behatárolható a veszélyes útszakasz pontos helye, a jármű sebességéből és a fecskendő működési idejéből pedig annak hossza is megállapítható. Így akár a vezető, akár a vezérlőelektronika fel tud készülni, sebességmérsékléssel, vagy figyelmeztető jelzésekkel.

Az EasyRain valóban egyszerű, mégis nagyszerű megoldás, amely a közeljövőben még biztonságosabbá teheti a közlekedést. Az olyan területeken pedig, ahol esős évszakok vannak, vagy gyakoriak a felhőszakadások, még jelentőségteljesebb hatása lesz a biztonságos közlekedésre.

Az EasyRain eddigi történetét és a rendszer részletes működését bemutató videó