Skip to main content
 
Sport

Versenyzésre felkészülve

2020-08-25 No Comments 10 perc olvasási idő
Versenyzésre felkészülve

Kiélezett versenyek során minden apróság számíthat, a győzelem a motorsportban néha centimétereken, ezredmásodperceken múlhat. A Bosch új, RaceConnect rendszere sokat segíthet az autóversenyzőknek, hogy mindig optimális beállításokkal tudjanak száguldani. A jármű adatait a Bosch rendszere gyorsan és biztonságosan továbbítja, így rajtunk biztosan nem múlik majd a győzelem.

Minden másodperc számít a motorsportban, de sokszor még a tized, vagy ezredmásodperceknek is döntő jelentőségük lehet. Ezért a versenyautók fejlesztése során a mérnökök folyamatosan feszegetik a határokat, ahogyan akkor is, amikor az adott körülményekhez igazodva változtatnak a gépek beállításain. A motorsportban ezért a siker egyik legfontosabb eszközévé a telemetriai rendszerek váltak, amelyek adatokat továbbítanak a járműtől a csapatok számítógépeire. Ezek segítségével rendkívül finoman módosíthatók a versenyautó beállításai az edzés, a kvalifikáció és a verseny során is.

A Bosch versenyzéshez fejlesztett alkatrészei eddig is híresek voltak minőségükről és megbízhatóságukról

A Bosch versenyzéshez fejlesztett alkatrészei eddig is híresek voltak minőségükről és megbízhatóságukról

A Bosch Motorsport kifejezetten a versenysporthoz fejlesztette ki a RaceConnect telemetriai rendszert, amelynek segítségével a csapatok számára élő adatátviteli, tárolási és feldolgozási megoldást kínál, amely bárhol használható, hiszen nem kapcsolódik egy adott helyhez. A rendszer lehetővé teszi a járművel kapcsolatos összes mérési adat gyors és hatékony elemzését és így a versenygép beállításainak optimalizálását.

Gyorsan és egyszerűen telepíthető

Az új telemetriai rendszer használatához a csapatok adóegységként integrálhatják a Bosch LTE65 modemjét a járműbe. A rendkívül könnyű és kompakt modul közvetlenül csatlakoztatható az autó elektronikájához szabványos Ethernet vagy RS232 interfész segítségével. Ezután a modem az LTE mobilhálózatot használva az összes szükséges adatot titkosított csatornán továbbítja a RaceConnect architektúra adatfelhőjébe, majd a mérnökök és a versenycsapatok számítógépeire.

Járművenként egyetlen LTE65 modemre van szükség, de a RaceConnect ügyfelei annyi modemet működtethetnek párhuzamosan, amennyit csak akarnak, és elemezhetik a szolgáltatott adatokat. Ez jelentősen megkönnyíti a több járművel versenyző csapatok erőfeszítéseit és költségeit.

Például azért is, mert minden egyes telemetriai modemet gyorsan és egyszerűen lehet konfigurálni és kezelni a központi adatfelhőben egy kényelmes és egyértelműen felépített felhasználói felület segítségével. Mivel a Bosch üzemelteti és frissíti a firmware-t, így az ügyfelek folyamatos frissítéseken keresztül mindig telepíthetik a rendszer legújabb verzióját. Az ügyfélszolgálat pedig mindig készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a konfigurálás és a rendszer üzemeltetése során esetlegesen felmerülő problémák megoldása érdekében.

A Bosch kifejezetten a motorsporthoz tervezte az LTE65 modemet, ezért a rendszer rendkívül megbízhatóan és gyorsan továbbítja az adatokat, még a nagy sebességgel száguldó autókról is, és olyankor is működik, amikor a mobilhálózat lefedettsége ingadozik. Ráadásul könnyű és ellenáll a rezonanciáknak, sőt az ütéseknek is.

Könnyű, kicsi és strapabíró

A kompakt rendszer mindössze 114 x 65,5 x 22 milliméter méretű és 180 gramm tömegű, emellett IP67 besorolású védelmet nyújt a por és a víz ellen. Teljes mértékben kompatibilis a diagnosztikai eszközökkel, és beépített vészhelyzeti tápegységgel rendelkezik, amely áthidalja a jármű elektromos rendszerének ideiglenes feszültségingadozásait. A rendszer megfelel minden adatbiztonsági követelménynek, és természetesen rendelkezik tanúsítvánnyal az LTE mobilhálózatban való felhasználásra.

Speciális kialakításának köszönhetően a karosszériás versenyautók és a formaautók világában is megállja a helyét a Bosch adattovábbító csomagja

Speciális kialakításának köszönhetően a karosszériás versenyautók és a formaautók világában is megállja a helyét a Bosch adattovábbító csomagja

A Bosch a RaceConnect telemetriai rendszert teljes csomagként kínálja. Az ügyfelek két LTE65 modemet kapnak SIM-kártyákkal és adatcsomagokkal – amelyek így az európai és az amerikai mobilhálózaton is működnek –, valamint természetesen hozzáférést a RaceConnect portálhoz.

Mi az a telemetria?

A telemetria nagy távolságú adattovábbítást, távoli méréseket és vezérlést lehetővé tévő, vezeték nélküli kommunikációs rendszer. A telemetrikus rendszer folyamatosan méri és küldi az adott eszközről az információkat a távoli megfigyelő számára. Egyik leglátványosabb felhasználása a Formula 1-es autóversenyeken látható, ahol a műszaki szakemberek folyamatosan követik és elemzik a versenyautók adatait. A rendszer segítségével a csapat boxban tartózkodó mérnökei a monitorok előtt ülve pontos képet kapnak a versenyautó minden egyes műszaki paraméteréről. Az adott helyzethez igazodva meghozott döntésről pedig rádión keresztül informálják a pilótát, aki menet közben képes módosítani az autó beállításain. A rendszert ezen kívül még például drónokban is használják a repülés közbeni paraméterek változtatására.

A jó pilóta és a kiváló versenygép is kevés önmagában a sikerhez, az utolsó ezredek előcsalogatásához szükség van a megbízható telemetriára

A jó pilóta és a kiváló versenygép is kevés önmagában a sikerhez, az utolsó ezredek előcsalogatásához szükség van a megbízható telemetriára