Skip to main content
 
Technológia

Százmilliós tolószíj és más érdekességek

2024-09-17 No Comments 15 perc olvasási idő
Százmilliós tolószíj és más érdekességek

Közel negyven éve gyártja a Bosch a fokozatmentes, automatikus váltók egyik nélkülözhetetlen alkatrészét, a tolószíjat. Az eszköz nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az ilyen váltóval szerelt járművek működése. A technológia sikerét jelzi, hogy idén készült el a százmilliomodik ilyen Bosch-alkatrész.

Észrevehetetlen, de nélkülözhetetlen

Ez az alkatrész a fokozatmentes sebességváltók (CVT) egyik legfontosabb komponense, személygépkocsikban, motorkerékpárokban, szabadidős járművekben, sőt, terepjárókban is használják. 2023-ban több mint 200, ezzel a technológiával ellátott járműmodell volt forgalomban.

A speciális szíj a legfontosabb alkatrésze az ilyen felépítésű váltóknak

A speciális szíj a legfontosabb alkatrésze az ilyen felépítésű váltóknak

Negyven éves sikertörténet

A tolószíjgyártás 1985-ben indult a Bosch hollandiai telephelyén, Tilburg városában. Ezzel egy sikertörténet vette kezdetét, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy idén készült el a 100 milliomodik tolószíj, vállalatunk pedig a kezdetek óta piacvezető ezen alkatrész tekintetében. Ma a telephely a megszerzett szakértelmet más, új termékek kifejlesztéséhez és gyártásához is felhasználja.

Mindig a maximumot nyújtja

Minden egyes tolószíj több száz, speciálisan kifejlesztett, egyedi acélelemet kiváló minőségű ötvözetből készült csíkokat tartalmaz. A sebességváltó egységben a tolószíj a motor teljesítményét továbbítja a kereke felé, mindig a lehető legjobb áttételt biztosítva a szükséges sebesség és teljesítmény függvényében. Az egység javítja az erőátvitel hatékonyságát és ezzel egy időben csökkenti a tüzelőanyag-felhasználást, vagy épp az energiafogyasztást és a szén-dioxid kibocsátást.

Villanymotorokhoz optimalizálva is készül

Az elektromos járművek esetében is szerepet kaphatnak a tolószíjak
Ezek a speciális alkatrészek tovább finomíthatják a villanyhajtás hatékonyságát

Az eredetileg belsőégésű motorokhoz tervezett technológiát ma már természetesen a hibrid és elektromos járművekhez is használják. A Bosch az elektromos járművekhez fejlesztett fokozatmentes automatikus sebességváltóval (CVT4EV) egy kompakt, kifejezetten elektromos autókhoz tervezett sebességváltó-konstrukciót fejlesztett. Ez különösen a nehéz vagy nagyon gyors járművek esetében előnyös. Az elektromos hajtáslánc részeként a CVT4EV csökkenti az energiafogyasztást, javítja a hatékonyságot, valamint jótékony hatással van a vezetési élményre.

Villanymotorokhoz optimalizálva is készül

Nem csak a tolószíjaké Tilburg

A tolószíj fejlesztése és gyártása során az évek alatt megszerzett tudásra alapozva a tilburgi telephely most új, csúcstechnológiás vékonyfém alkatrészekkel bővítette termékportfólióját. A légfóliás csapágyak és a villanymotorok számára készült e-köteg gyártása 2023 végén kezdődött, majd ezt követően idén a bipoláris lemezek fejlesztésével foglalkoznak a szakemberek.

A finom fémlemezekből álló e-köteg a nagy teljesítményű villanymotorok központi eleme, a mágneses mezők irányításához használják. A légfóliás csapágyakat főként az üzemanyagcellás rendszerekben, a több mint 100 000 fordulatszámot elérő elektromos légkompresszor részeként használják. A bipoláris lemezeket pedig halmazként vagy egymáshoz hegesztve alkalmazzák az üzemanyagcellákban.

Az üzemanyagcellákhoz szükséges alkatrészek fejlesztésében is komoly feladatai vannak a tilburgi telephelynek

Az üzemanyagcellákhoz szükséges alkatrészek fejlesztésében is komoly feladatai vannak a tilburgi telephelynek

Folyamatosan fejlesztünk

A folyamatos átalakulásnak és a meglévő technológiák továbbfejlesztésének köszönhetően tehát Tilburg ma már nemcsak a tolószíjak tekintetében piacvezető, hanem egyben az üzemanyagcellás technológia kutatási központja is, ahol a mérnökök termékterveket dolgoznak ki, tesztelnek és fejlesztenek, valamint akár ezredmilliméteres pontossággal gyártanak alkatrészeket. Ilyen paraméterek mellett a mesterséges intelligencia fontos szerepet játszik a gyártási folyamatokban és a minőségellenőrzésben.

Így működik a CVT váltó

A fokozatmentes sebességváltó (CVT) egy olyan automatikus sebességváltó, amely az áttétel folyamatos változtatására képes. Ez ellentétben áll más sebességváltókkal, amelyek korlátozott számú fokozatot biztosítanak, rögzített lépésekben. A CVT rugalmassága megfelelő vezérléssel lehetővé teheti, hogy a motor állandóan ideális fordulatszám-tartományban működjön, miközben a jármű gyorsul. Használata hagyományos és elektromos járművekben is számos előnnyel jár. Felhasználása széleskörű: autókban, traktorokban, terepjárókban, robogókban, motoros szánokban, kerékpárokban és földmunkagépekben is használják.

Így működik a CVT4EV CVT-váltó