Skip to main content
 

Embert próbáló feladat teljesíteni a világ egyik legismertebb terepraliversenyét, a Dakart. A nem mindennapi körülmények különleges járműveket és felszereléseket igényelnek, hiszen szinte garantált, hogy lesz javítanivaló. A nehéz helyzetek gyors megoldásában segített idén a Bosch az Italtrans Racing csapatának akkumulátoros kéziszerszámaival.

A Bosch Power Tools, azaz kéziszerszám üzletágunk támogatta az Italtrans Racing Team Rally Division csapatát az idei Dakar előkészületeiben és a versenyen is. A csapat a Bosch Professional BITURBO akkumulátoros termékcsaládjára támaszkodott a jármű előkészítési és javítási munkálatai során. Ráadásul ezeket a szerszámokat használták a bivakok összeszereléséhez is.

Irány a sivatag

A Dakart idén ötödik alkalommal rendezték meg teljes egészében Szaúd-Arábia területén. A prológot követően 12 szakaszon és mintegy 8000 kilométeren keresztül zajlott a verseny. A Claudio Bellina, Bruno Gotti, Marco Arnoletti alkotta csapat sikeresen célba ért és a kamionok versenyében összesítésben a 8. helyen végzett.

A szervizparkban hatalmas segítséget jelentett a csapat számára a megbízható felszerelés

A szervizparkban hatalmas segítséget jelentett a csapat számára a megbízható felszerelés

Ami nehéz, legyen könnyebb!

A Dakarról elmondható, hogy emberpróbáló küzdelem, és persze a gépeket is igénybe veszi, az idei verseny során azonban a szervezők igyekeztek még nehezebbé és izgalmasabbá tenni a megmérettetést. A 2024-es rali nagy újdonsága ugyanis a 48 órás, 584 kilométeres maratoni szakasz volt, amelyet reggel 7 és délután 4 óra között, két nap alatt kellett teljesítenie a pilótáknak. Annak érdekében, hogy még nagyobb kihívás legyen, a szervezők megtiltották a külső segítségnyújtás igénybevételét a csapatoknak, tehát mindenki csak magára számíthatott az amúgy is nehéz szakaszon.

Ami nehéz, legyen könnyebb!

A heroikus megmérettetésen elengedhetetlen volt, hogy olyan eszközökre támaszkodjanak a versenyzők, amelyek képesek megfelelni minden kihívásnak. Ebben a tekintetben a Bosch elektromos szerszámai ideális választásnak bizonyultak. Sikerült teljesíteni nem csupán a legnehezebb szakaszt, de az egész, emberpróbáló versenyt is, így nyugodtan kijelenthetjük, a Bosch kéziszerszámai minden munkakörülmény között képesek a legjobb teljesítményt biztosítani.

Ami nehéz, legyen könnyebb!

Extrém körülmények, extrém teljesítmény

A GDS 18V-1050 H BITURBO ütvecsavarozó és a 18 Voltos akkumulátoros kéziszerszámok a ProCORE18V Professional nagyteljesítményű akkumulátor-sorozattal kombinálva a sivatagban is bizonyították rugalmasságukat, teljesítményüket és megbízhatóságukat.

Ipari körülmények közül érkezett, de az extrém sportot is jól bírta

Ipari körülmények közül érkezett, de az extrém sportot is jól bírta

A BITURBO termékcsalád azért is bizonyulhatott különösen jó választásnak a Dakron, mert mérnökeink eleve úgy tervezték, hogy extrém teljesítményt garantáljon. A szerszámok lelke egy a vezetékes kéziszerszámoknál is robusztusabb, kifejezetten ezekhez az eszközökhöz kifejlesztett új Brushless (kefe nélküli) motor. Ezek és a nagy teljesítményű ProCORE18V akkumulátorok kombinációja, valamint a CoolPack 2.0 hőkezelési technológia tették lehetővé a sivatagi kalandot. A csapat sikeresen teljesítette a teljes távot, így kijelenthetjük, hogy a sivatagban is megállták a helyüket a Bosch kéziszerszámai.

Az akkumulátor hőkezelési technológiája az extrém forróságban is jól jött

Az akkumulátor hőkezelési technológiája az extrém forróságban is jól jött

Bosch szerszámok a járműiparban

Nemcsak a Dakaron használnak a cégünk által gyártott kéziszerszámokat, hanem például a Maserati MC20 szuperautói összeszereléséhez is. Ezek természetesen egészen más jellegű berendezések, de a klasszikus értelemben véve mégiscsak kéziszerszámok. Az olasz autógyártó és a Bosch összefogásának eredményeként nemcsak a kormánymű, a motor vezérlőegysége vagy a szenzorok érkeznek vállalatunktól, hanem a hálózatba kapcsolt gyártósorokat is felszerelték cégünk NEXO akkus csavarbehajtóival. Ezekben az eszközökben integrált vezérlő található, ezeken keresztül a gyártási folyamat során ellenőrizni lehet az elvégzett műveleteket. Vezeték nélküli kapcsolaton keresztül a szerszámok képesek továbbítani minden adatot a központi adatfelhőbe. A NEXO így biztonságot nyújt, egyben nagy rugalmasságot biztosít a gyártás során. Ráadásul a NEXO többféleképpen is használható, például akár kézi üzemmódban is. Ennek köszönhetően a kezelő az integrált billentyűzet vagy a vonalkódolvasó segítségével kiválaszthatja az elvégzendő programot vagy tevékenységet. Automata üzemmódban az állomásvezérlő továbbítja az elvégzendő programot a szerszámhoz. Összesen 63 NEXO csavarbehajtóval felszerelt állomást telepítettek a Maserati MC20-as gyártósorára, nyolcat a motor összeszerelő-állomásaira és 55-öt a szerelőállomásokra.