Skip to main content
 

Kicsi, nagyon kicsi, mindössze kilenc négyzetméteres mobil okosházakat tervez a Bosch eszközeivel egy olasz építész, aki maga is egy ilyen, kerekeken gurítható otthonban él modern nomádként. Most bemutatta házikóját, és azt is, hogyan fér el minden, ami a mai élethez szükséges, egy ekkora helyen.

Leonardo Di Chiara olasz építészmérnök olyan apró, tíz négyzetméternél kisebb, de mégis minden fontos funkcióval rendelkező házakat tervez, amelyeket egy lakókocsihoz hasonlóan kerekeken lehet vontatni és így akár egyik országból a másikba átvinni. Számára ez az életforma a végtelen szabadságot jelenti, ami ráadásul fenntartható és környezettudatos is.  Világszerte sokan választották már a Leonardóhoz hasonló modern nomád életformát, pedig szinte hihetetlennek tűnik, hogy hosszabb távon kényelmes lehet egy ilyen icipici házikó.

Leonardo otthona a tökéletes példa arra…
… hogy egy kis, kerekeken guruló ház is lehet igazi otthon

Szabadság, mindenek felett

Pedig Leonardo szerint az apró házakban is elfér minden, ami szükséges az élethez, ráadásul olcsóbbak egy „hagyományos” háznál és persze a fenntartásuk is jóval kevesebbe kerül. Emellett a határtalan szabadságot is biztosíthatják, mivel kerekeken gurítható épületekről van szó, ezért hasonlóan egy lakókocsihoz, ha meguntunk egy helyet, házunkkal együtt elköltözhetünk. Azt pedig, hogy mennyire kényelmes ilyen kis területen élni, Leonardo saját tervezésű és építésű házikóján tesztelte, amely jelenleg egy réten található szülővárosában, az olaszországi Pesaróban.

Mindenkinek más jelent a szó: szabadság. Azzal azonban nehéz lenne vitatkozni, hogy Leonardo értelmezése különleges

Mindenkinek más jelent a szó: szabadság. Azzal azonban nehéz lenne vitatkozni, hogy Leonardo értelmezése különleges

Mi fér bele kilenc négyzetméterbe?

Az ágytól az asztalon át a konyhasarokig minden könnyen kihúzható vagy kihajtható a falból, pillanatok alatt. Van még zuhanyzó WC-vel, napelem, a tetőn pedig terasz. A házra jellemző, hogy mivel nincs benne sok hely, ezért csak olyan dolgok vannak benne, amelyek valóban fontosak, több funkciót is ellátnak és tartósak is.

Kicsi, de okos

Egy ilyen kis házikóban a hellyel ugyan muszáj takarékoskodni, de az intelligens megoldásokkal már nem. Ezért Leonardo házában is bőven találunk okoseszközöket. Ennek egyik példája a Bosch spexor, amely több feladatot is ellát egyszerre. A kompakt készülék figyeli a levegő minőségét, miközben tűz- és gázérzékelőként is működik.

Bent a levegő minőségére…
… kint magára a házra vigyáz a Bosch megoldása

A Bosch Eyes kültéri kamera a biztonságról gondoskodik: ha valaki a házikó közelében mászkál, a rendszer push értesítést küld Leonardo okostelefonjára, ő pedig az alkalmazáson keresztül követheti a kamera élő közvetítését, és értesítheti a rendőrséget, ha valami baj van. A Bosch Eyes emellett kaputelefon-rendszerként is működik, és kültéri világítást is biztosít.

Leonardo a Bosch lézeres távolságmérőjét használja a különleges lakókocsik tervezéséhez és kivitelezéséhez

Leonardo a Bosch lézeres távolságmérőjét használja a különleges lakókocsik tervezéséhez és kivitelezéséhez

A PLR 50 C digitális lézeres távolságmérő is elengedhetetlen az építész mindennapi életében. Mivel nagyon kis hely áll rendelkezésre, ezért minden milliméter számít, fontos volt tehát a pontos mérés. Sőt, az adatok tárolásához, feldolgozásához pedig a Bosch MeasureOn App is nélkülözhetetlennek bizonyult.

A válság miatt lett divatos

Az apró házak a 2007-es pénzügyi válság idején váltak népszerűvé az Egyesült Államokban, mert olcsó lakhatást biztosítottak az emberek számára. Mivel ez az életforma fenntartható és persze minimalizmusa miatt olcsó, mára kultikussá vált szerte a világon. Gondoljunk csak bele: egy pici ház építéséhez lényegesen kevesebb nyersanyagra van szükség, mint egy „hagyományos” méretű lakás vagy ház esetében, emellett kevesebb energia kell a fenntartásához és persze kevesebb helyet is foglal el.

A modern nomád életforma – ha nem folyamatosan, egész évben akarunk így élni – mobilház helyett lakókocsival is megvalósítható. A Bosch és a Knaus Tabbert közös fejlesztésű lakókocsija is kényelmes és határtalan szabadságot képes biztosítani egy-egy nyaralás idejére. A jármű ugyanis napokig képes külső energiaforrás nélkül is elektromos áramot biztosítani különleges, 48 voltos rendszeréknek köszönhetően, vagyis szinte bárhol kényelmesen használható.

Lakókocsi