Skip to main content
 

Újra értelmezhetjük a függetlenség fogalmát egy-egy nyaralás során a Bosch és a Knaus Tabbert közös fejlesztésű lakókocsijának köszönhetően. A jármű ugyanis napokig képes külső energiaforrás nélkül is elektromos áramot biztosítani különleges, 48 voltos rendszeréknek köszönhetően, vagyis szinte bárhol kényelmesen használható.

A nagyfokú szabadság, az, hogy bármelyik utunkba eső kempingben megállhatunk pihenni és nem kell semmit sem előre eldönteni, jó előre szállást foglalni, eddig is csábító volt a lakókocsival útnak indulók számára. A Bosch és a Knaus Tabbert közös fejlesztésű lakókocsija azonban új fejezetet nyit a független, önellátó nyaralás terén.

Ma már akár egy teljes értékű garzon kényelmét nyújtják a lakókocsik

Ma már akár egy teljes értékű garzon kényelmét nyújtják a lakókocsik

Nem kell ugyanis többet azon gondolkozniuk a lakókocsi-tulajdonosoknak, hogy merre található a legközelebbi kemping, ahol az elektromos hálózathoz lehet csatlakoztatni a járművüket. Ha valaki szeretne mindentől távol, az erdő közepén, vagy egy elhagyatott tengerparti szakaszon eltölteni pár napot, mostantól nyugodtan megteheti. A Bosch és a Knaus Tabbert lakókocsija ugyanis negyvennyolc voltos elektromos rendszerének köszönhetően képes akár hat és fél napig is áramot biztosítani, külső hálózatra csatlakoztatás nélkül is.

Intelligens rendszer, szabadságra tervezve

A 48 voltos rendszer tartalmaz egy elektromos tengelyt, érzékelőket és lítium-ion akkumulátorokat. Ez a megoldás lehetővé teszi azt, hogy a vontató járműtől független állítsunk elő villamos energiát, amit aztán a lakókocsiban található berendezések, például a légkondicionáló, a hűtőgép vagy a világítás működtetésére lehet használni. A rendszer tölthető utazás közben, valamint fékezéskor energia visszanyeréssel is. Ráadásul kérhetjük a járművet hordozható akkumulátorokkal felszerelve, így a lakókocsi belsejében vagy akár otthon is feltölthetjük a telepeket. Az áram pedig amellett, hogy felhasználható a lakókocsiban található különféle eszközök működtetésére, akár hajtóerővé is alakítható.

Egy applikációval szabályozhatjuk a lakókocsi energiaháztartását

Mire elég a negyvennyolc voltos rendszer?

A Bosch és a Knaus Tabbert által fejlesztett rendszer négyszer több energiát tud tárolni, mint az eddig megszokott 12 voltos hálózatok. Vagyis, ha a lakókocsinkban naponta két órát tévézünk, emellett hat órán keresztül használjuk a világítást, két órát rádiózunk, elkészítünk egy csésze kávét és néha bekapcsoljuk a klímát, akkor hat és fél napig nem lesz szükségünk külső áramforrásra.

Parkolj le könnyedén!

De mindez még nem minden, amit a lakókocsi tud! A jármű integrált manőverező funkcióval is rendelkezik, hogy megkönnyítse a parkolást. Egy telefonos alkalmazással ugyanis a lakókocsi könnyen és kényelmesen a kívánt helyre navigálható, de a mobilunkon keresztül szabályozhatunk még egy sor dolgot, például, hogy mennyi energiát tároljanak el fékezéskor az akkumulátorok, ráadásul a beállításokat akár utazás közben is módosíthatjuk.

Az új funkciók még kényelmesebbé, élhetőbbé teszik a lakókocsikat

Az új funkciók még kényelmesebbé, élhetőbbé teszik a lakókocsikat

Minden elfér

A Knaus Tabbert lakókocsikhoz a 2020-as modellévtől már rendelhető olyan, a jármű hátuljára rögzíthető külső csomagtartó, amit nagyon gyorsan és egyszerűen lehet fel- illetve leszerelni és az éppen legszükségesebb kiegészítőket felrakni. A tartórendszer egyik ilyen kiegészítő eleme a kerékpártartó, de egy háromszázhúsz liter térfogatú szállítódobozt is erősíthetünk rá, és még pótkocsit is csatlakoztathatunk hozzá.

Praktikus kiegészítőkkel még kényelmesebbé tehető a nyaralás

Praktikus kiegészítőkkel még kényelmesebbé tehető a nyaralás

Tiszta vizet a pohárba!

Nehéz minden körülmények között tiszta vizet töltenünk a lakókocsi tartályába. Ráadásul még akkor is megjelenhetnek mikroorganizmusok, vagy más egészségkárosító szennyeződések, ha jó minőségű vizet szereztünk be. A nyári forróságban ugyanis könnyen romolhat a víz minősége, például a baktériumok megjelenése és gyors elszaporodása miatt. A magas hőmérséklet ugyanis egy vékony filmréteget hoz létre a tartály és a víz között, ez pedig a különböző kártevők elszaporodásához vezet. A Knaus Tabbert lakókocsikban azonban mindettől nem kell tartanunk, mert mindegyik jármű ivóvízrendszere olyan helytakarékos BWT (Best Water Technology) víztisztítóval felszerelt, ami baktérium mentes tiszta vizet szolgáltat.

A víztisztító berendezés biztonságosabbá teszi az ivóvíz tárolását

Beszélj a lakókocsihoz!

Fázom! Kapcsold le a villanyt a konyhában! – ezeket az utasításokat is adhatjuk többek között a gyártó által fejlesztett TABBERT CELLINI hangvezérléses rendszernek. Emellett még számos funkciót elérhetünk pusztán beszéddel. A világítás le és felkapcsolása, vagy a klímaberendezés szabályozása mellett az akkumulátor töltöttségi szintjéről, vagy a megmaradt vízmennyiségről is kérhetünk információt. Sőt, akár komolyabb programokat is létrehozhatunk, például a Jó éjszakát(!) parancsra minden világítást lekapcsol a rendszer.

A lakókocsi minden szeglete okosabbá válik a hangvezérlésnek köszönhetően

A lakókocsi minden szeglete okosabbá válik a hangvezérlésnek köszönhetően