Skip to main content
 

A mezőgazdasági fejlesztéseket ismerőknek az már talán nem is meglepő, hogy bizonyos munkagépek egy ideje már képesek önálló munkavégzésre. Az viszont szinte biztosan mindenkinek új, hogy már akár egy telefonos alkalmazás segítségével lehet „távirányítani” a mezőgazdasági munkákat a Bosch és a BASF közös erőfeszítéseinek köszönhetően.

Egy erre a célra fejlesztett szoftver segítségével ugyanis nagyon pontosan meg lehet határozni, hogy mennyi vetőmag, tápanyag, növényvédőszer szükséges adott helyen az optimális terméshez. Az okosan gazdálkodók munkája ezzel nemcsak kényelmesebb lesz, hanem jobban meg is térül minden erőfeszítés, befektetés.

Gazdálkodj okosan!

Okostelefon, okosóra, okoskerékpár, okosbabakocsi, okosotthon. Ma már szinte mindent „okosítunk”, nincs ez másként a mezőgazdaságban sem. A vetéstől a tápanyag-utánpótláson keresztül a növényvédelemig minden munkafolyamat esetében segíthetnek a számítógépek és a rajtuk futó, esetenként mesterséges intelligenciát használó szoftverek. Ráadásul mindezeket akár egy telefonos alkalmazás segítségével is elérhetjük. Ki gondolta volna ezt néhány évvel ezelőtt? Valószínűleg csak a Bosch és a BASF mérnökei, akik viszont meg is alkottak egy ilyen rendszert, a xarvio Field Managert, amelynek segítségéve ma már világszerte mintegy 17 000 földműves gazdálkodik „okosan”.

Mindent kiszámol a program

A rendszer alapja az IPS – Intelligens Ültetési Megoldás elnevezésű program. Az automatikus vetésszabályozás funkciót 2018-ban mutatták be. Vagyis azóta nagy pontossággal meg lehet határozni, hogy egy adott földterületen hová mennyi és milyen vetőmag szükséges a lehető legnagyobb terméshozam eléréséhez. A Bosch és a BASF intenzív együttműködésének köszönhetően, 2019 óta pedig már elérhető a xarvio Field Manager szolgáltatás. Ez egy olyan program, amely a napi használat során pontosan meghatározza, hogy milyen és mennyi vetőmag és műtrágya biztosítja az optimális termést, úgy, hogy a környezetet is kímélje, elősegítve a fenntartható gazdálkodást.

A szoftver hasznos segítség a gazdáknak, adatai bárhonnan elérhetők

A szoftver hasznos segítség a gazdáknak, adatai bárhonnan elérhetők

Szenzorok figyelik a talajt

A műholdas navigációval is felszerelt rendszer az érzékelők által összegyűjtött információk alapján ellenőrzi az optimális vetőmagmennyiséget. Ezt pedig olyan körültekintően teszi, hogy semmi sem tud kifogni rajta. A program észleli, ha a talaj tápanyagtartalma eltér a szántóföld különböző részein, emellett a rendszer biztosítja a magok optimális eloszlását ívelt domborzaton és még arra is tud figyelni, hogy elkerüljük a kettős vetést, mivel a rendszer megbízhatóan felismeri a korábban beültetett helyeket. Így minden apró változásra reagálni tud a xarvio, és biztosítja, hogy a lehető leghatékonyabban gazdálkodhassunk. Ráadásul hamarosan érkezik egy új funkció is a fentiek mellé, amelynek segítségével a vetőmagot és műtrágyát kombináltan lehet adagolni és kijuttatni a termőterületre.

A mezőgazdaságban egyre több szerep jut a GPS-alapú megoldásnak, a Bosch és a BASF közös platformja is támaszkodik erre a technológiára

A mezőgazdaságban egyre több szerep jut a GPS-alapú megoldásnak, a Bosch és a BASF közös platformja is támaszkodik erre a technológiára

Közös munka Brazíliában

A BASF és a Bosch projektházat alapított a brazíliai Curitibában. A Bosch feladata, hogy kifejlessze a szükséges alkatrészeket és interfészeket, valamint a teljes rendszert integrálja a mezőgazdasági munkagépekbe. A szoros együttműködés lehetővé teszi, hogy a két cég a közös kutatási és fejlesztési tevékenységeit ugyanazon a helyen végezze. A cél egy olyan intelligens rendszer kifejlesztése a műtrágya és a vetőmagok kijuttatására, amely figyelembe veszi az egyes földterületek adottságait, így például a terepviszonyokat, a talaj minőségét és nedvességtartalmát. A vetőmag és a műtrágya mennyiségét pedig ezekhez igazítva adagolja, vagyis minimalizálja a költségeket, növeli a hozamot és védi a környezetet.

A szoftver már gyakorlatban is bizonyított, azt ugyanis világszerte már több mint 17 000 gazdálkodó használja, összesen mintegy kétmillió hektáron.

Már Magyarországon is használható

Persze nemcsak Brazíliában érhető el a xarvio Field Manager, hanem a világ számos pontján, így Magyarországon is. Nézzük, mi mindenre használhatja egy magyar gazda a programot!

  • Tápanyagmenedzsment: az adott növénykultúra számára szükséges tápanyagok kijuttatási idejére és mennyiségére vonatkozó információk művelésizóna-szinten
  • Zónapermetezés: változó dózisú kijuttatási térképek a hatékonyabb permetezés biztosítása érdekében
  • Vezetéknélküli adatátvitel: lehetővé teszi az adatok küldését a xarvio Field Manager és a terminál között
  • Mezőgazdasági éghajlati mutatók: a jelenlegi idény csapadékmennyiségét és hőmérsékletét hasonlítja össze az elmúlt 10 év átlagával

Magyarországon 2019 végéig 1225 gazdálkodó mintegy 78 ezer hektáron használta az alkalmazást, ami elősegítette, hogy jobban megtérüljenek a beruházásai.

Gazdálkodj okosan!

Nem csak a hozam növelésében segít a Bosch

A Bosch és a mezőgazdaság kapcsolata jóval régebbi, mint amit a mostani fejlesztések sejtetnek. A vállalat fejlesztéseit évtizedek óta használják mezőgazdasági munkagépekben. Az ilyen eszközökben is megjelentek az egyre hatékonyabb üzemanyag és befecskendező rendszerek. Szintén az ilyen eszközökben, az elektrohidraulikus kormányművek tették lehetővé a részleges önvezető rendszerek megjelenését. A Bosch Rexroth pedig további hidraulikus és pneumatikus okosmegoldásokkal teszi folyamatosan még fejlettebbé a különböző eszközöket.

Gazdálkodj okosan!