Skip to main content
 

Hangvezérléssel működtetni egy autó vezetéstámogató vagy kényelmi rendszereit ma már nem számít nagyon különleges megoldásnak. Az viszont már sokak számára meglepő lehet, hogy a Bosch és a BMW közös fejlesztéseként okosotthonunkat is felügyelhetjük autózás közben. Ha például ekkor jut eszünkbe, hogy nem kapcsoltuk be a riasztót, ezzel akár ezt is megtehetjük.

Azt már megszokhattuk, hogy az újabb autókban egy sor kényelmi és szórakoztató funkció áll rendelkezésünkre vezetés vagy utazás közben. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően pedig akár hang vagy gesztusvezérléssel is adhatunk utasításokat a fedélzeti számítógépnek. A fejlett vezetéstámogató rendszerekkel felszerelt gépjárművekben ugyanis olyan ember-gép felület (HMI) működik, amely mindezt lehetővé teszi, így elég kimondanunk, mit szeretnénk, és az autó máris bekapcsolja a rádiót, vagy a kívánt helyre navigál minket.

Úton is otthon, a Bosch és a BMW új közös rendszerének köszönhetően

Úton is otthon, a Bosch és a BMW új közös rendszerének köszönhetően

Két helyen lehetünk egyszerre

A Bosch és a BMW azonban most még ennél is tovább ment. Nem csupán a járművünk bizonyos funkcióit irányíthatjuk hangunkkal, de menet közben akár az otthonunkkal kapcsolatos teendőket is intézhetjük így. A BMW i4 modellekben található BMW 8-as operációs rendszerrel ugyanis könnyen, biztonságosan és kényelmesen lehet vezérelni a Bosch Smart Home eszközöket, többek között az Apple CarPlay és a Siri hangasszisztens integrálásával, akár vezetés közben is.

Két helyen lehetünk egyszerre

A vezetőnek elég annyit mondania, „Hé Siri”, és a digitális hangasszisztens máris aktiválódik. Vagyis többé már nem szükséges gombokat nyomogatni ahhoz, hogy használni tudjuk a szolgáltatást. A fejlesztés emellett kapcsolatot teremt a Bosch Smart Home és a BMW rendszere között és összeköti az intelligens otthont és a digitális mobilitást. Persze nemcsak Apple CarPlay, hanem Android Auto Google Assistant és az Amazon Alexa Car Integration segítségével is elérhető a szolgáltatás.

„Elfelejtettem lekapcsolni a villanyt otthon, de majd az autóból megoldom!”

Kivel ne fordult volna még elő, hogy miután elindult otthonról, elbizonytalanodott, hogy lekapcsolta-e a nappaliban a világítást vagy bezárta-e a bejárati ajtót? Ha ilyesmi aggasztana minket, mostantól már nem kell visszafordulnunk mindezt ellenőrizni, hiszen akár vezetés közben is megtehetjük. Az Apple HomeKit és az Apple CarPlay segítségével ugyanis zökkenőmentesen állítható a világítás vagy a szobahőmérséklet, valamint ellenőrizhetjük, becsuktuk-e az ajtót vagy az ablakokat, bekapcsoltuk-e a riasztót. Siri nem csak a parancsokra reagál, hanem a kérdésekre is. Például erre: „Hé Siri, zárva van az összes ablak otthon?”

Akár útközben is tudjuk ellenőrizni…
… hogy bezártuk-e az ablakot

A szolgáltatás használatával nemcsak kényelmesebben intézhetjük (okos) otthonunkkal kapcsolatos teendőinket, hanem a felhasználók így környezettudatosabbak is lehetnek, mivel távollétük alatt lekapcsolhatják, inaktiválhatják a nem használt eszközöket, így akár energiát takaríthatnak meg, vagy éppen hatékonyabban védhetik meg ingatlanjukat.

Mit is tud egy okosotthon?

Bosch Smart Home System (okosotthon-rendszer) összekötőként szolgál: az intelligens berendezéseket a Bosch Smart Home Controller (okosotthon-vezérlő) kapcsolja hálózatba, azon keresztül kommunikálnak egymással. A Bosch Smart Home alkalmazással már korábban is táblagépen vagy okostelefonon vezérelhető és felügyelhető volt például a világítás, a fűtés, valamint a füst- és a mozgásérzékelő. Mostantól azonban mindezt az autóban ülve, vezetés közben is megtehetjük.

Egy okosotthon esetében…
… akár helységenként is tudjuk ellenőrizni a hőmérsékletet

A hálózatba kapcsolt otthon megkönnyíti a felhasználó hétköznapjait: automatizálhatjuk, vagy távolról vezérelhetjük például a fűtést, az elektromos berendezéseket vagy a világítást. Az okosotthon a különböző feladatokat automatikusan elvégzi, és távolról is lehetővé teszi a vezérlést, emellett pedig arra is lehetőséget biztosít, hogy energiát takarítsunk meg – például azzal, hogy egy távolról kinyitott ablak esetén a fűtés vagy a légkondicionáló automatikusan kikapcsol.

Nem csak kényelmes, biztonságos is

A rendszer betörés esetén automatikusan riaszt és a felhasználóknak értesítést küld okostelefonjukra, a hálózatba kapcsolt kamerák segítségével pedig bármikor ellenőrizhető, mi is történik éppen a lakásban.

Süt, takarít, melegít

Ezek mellett az okos háztartási gépek is az ökoszisztéma részét képzik. Az egyik legjobb példa ezekre a Bosch Roxxter intelligens porszívója, amely fokozatosan kitanulja a gazdája otthonának minden zegzugát és távoli irányítással tünteti el a port és a koszt. Ráadásul a Home Connect alkalmazás segítségével bárki kiválaszthatja, melyik szobába menjen takarítani a kis segítőtárs, és azokat a területeket is meg lehet határozni, ahol nem akarjuk, hogy a robotporszívó takarítson.

Már akár az autónk segítségével is süthetünk-főzhetünk, takaríthatunk – köszönhetően a Bosch és a BMW mérnökeinek

Már akár az autónk segítségével is süthetünk-főzhetünk, takaríthatunk – köszönhetően a Bosch és a BMW mérnökeinek

A takarítás mellett persze egy sor más háztartási gép is lehet okos, a sütő például akár recepteket is javasol. Az olyan okoseszközök, mint a Bosch digitális termosztátjai ügyelhetnek a fürdőszoba megfelelő hőmérsékletére vagy éppen arra, hogy pont addigra melegítsék fel a vizet, mire zuhanyozni szeretnénk. Mert mennyire menő azt mondani az autónak, hogy készülhet a fürdővíz. És ez bizony most már nem csak fikció…

A BMW i4 az első rendszer használatára alkalmas modell