Skip to main content
 
Okosvilág

Ilyenek lesznek a jövő kerékpárjai

2020-09-15 No Comments 19 perc olvasási idő
Ilyenek lesznek a jövő kerékpárjai

Épp idén ünnepli vállalatunk a tíz éves évfordulóját annak, hogy elkészült az első eBike hajtásrendszer. A jubileum alkalmából egy sor meglepetéssel rukkolt elő a Bosch, a „felturbózott” hajtásrendszertől a tökéletesített navigáción át az év(tized)fordulós limitált szériás, különleges eBike-okig.

Mindent (is) mér a Nyon

A Nyon egy praktikus kiegészítő, a legújabb, 2020 őszétől elérhető fedélzeti számítógép ugyanis automatikusan szinkronizálja a tekerési adatokat az eBike Connect alkalmazással és a hozzá kapcsolódó online portállal. A 3,2 hüvelykes, nagy felbontású színes kijelzőn haladás közben is könnyű leolvasni az információkat. Nemcsak útvonaltervezőként működik, hanem mutatja az akkumulátor töltöttségét és azt is, hogy még mennyi utat tehetünk meg rásegítéssel. De olyan hasznos információk is előcsalogathatók belőle, hogy a kiválasztott úti cél eléréséhez rendelkezik-e az akkumulátorunk elegendő töltöttséggel. Ezek mellett persze méri az aktuális sebességet, de a kerékpáros pulzusát, teljesítményét, kalóriafogyasztását is mutatja. Az egyéni teljesítmény grafikusan jelenik meg, és elemezhető az alkalmazásban és a hozzá tartozó portálon is. A funkciók között pedig egyszerű váltani menet közben is, hiszen elég csak az ujjunkat elcsúsztatni az érintőképernyőn, sőt, még a Nyonhoz kapható speciális kesztyűben is megtehetjük ezt, A Red Dot Design Award díjjal kitüntetett eszköz por és cseppálló, így szinte bármilyen időjárási és útviszony mellett használhatjuk. Szintén a használati értéket növeli, hogy a kijelző háttérvilágítása automatikusan igazodik a környezeti fényviszonyokhoz, így nappal jól olvasható, éjszaka viszont nem vakít.

A Nyon igazi mindenes lett az új funkcióknak köszönhetően
Ráadásul villámgyorsan leszerelhető és szinkronizálható szinte minden platformmal

Még jobb a Kiox

A Kiox fedélzeti számítógép már eddig is egy tökéletes edzőtárs volt, az eBike Connect alkalmazás segítségével azonban navigációs eszközként is működik a 2021-es modellévtől kezdve. Az eBike Connect App vagy az online portál segítségével könnyű megtervezni az útvonalakat, és feltölteni azokat a Kioxra. A számítógép így minden funkcióval rendelkezik, amire egy sportos kerékpárosnak szüksége lehet. A kisméretű, karcálló 1,9 hüvelykes, sötétben vagy erős napsütésben is jól látható színes kijelzőt külön vezérlőegység működteti, minden pillanatban visszajelzést ad többek között a pillanatnyi sebességről, a kerékpáros által kifejtett teljesítményről vagy az akkumulátor töltöttségéről is. A képernyőn a kiválasztott adatok, könnyen váltogathatók menet közben, elég csak a hüvelykujjunkkal megérinteni a kijelzőt. A fedélzeti számítógép Bluetooth használatával szinkronizálja az összes utazási adatot az alkalmazással, ezért természetesen nem kell a kábelekkel sem vesződnünk.

A Kiox is sokat fejlődött erre a modellévre

A Kiox is sokat fejlődött erre a modellévre

Segít a COBI.Bike, ha baj van

A kerékpárokat okossá változtató COBI.Bike rendszerével 2021-től új szolgáltatás érhető el, ami baleset esetén lehet hasznos – ezáltal tovább fokozza a biztonságot a kerékpározás során. A Help Connect a COBI.Bike alkalmazás prémium funkciója, amely vészhelyzet esetén értesíti a mentőcsapatokat. A COBI.Bike intelligens algoritmust használ annak felismerésére, hogy a kerékpáros balesetet szenvedett (a beépített MEMS-szenzorok adatai alapján), ilyen esetekben sürgősségi hívást indít a Help Connect segítségével, valamint figyelmeztető hangjelzést is ad, hogy a közelben tartózkodók figyelmét felhívja a bajba jutott kerékpárosra. Mindez már ismerős lehet, hiszen az új személyautókban kötelező tartozék és már motorkerékpárosok számára is elérhető a szolgáltatás. A prémium funkció használatához szükség van mobilhálózatra, és egyelőre csak a német SIM-kártyával rendelkező felhasználók számára érhető el, Magyarországon még nem.

A COBI.Bike a felhasználó mobiltelefonjából csinál fedélzeti számítógépet

A COBI.Bike a felhasználó mobiltelefonjából csinál fedélzeti számítógépet

Performance Line CX – még erősebb

Több hajtásrendszer is szoftverfrissítést kap a 2021-es modellévtől, a Performance Line CX ennek köszönhetően 10 Nm-rel erősebb lesz, a Turbo üzemmódban 85 Nm-re nő a nyomatéka. Az eMTB mód használatával észrevehetően könnyebb még nehéz terepen is az indulás. Sőt, a mérnökök figyeltek arra, hogy alacsony pedálfordulatszám esetén is megfelelő segítséget nyújtson a rendszer, így az sem okoz problémát, ha elfelejtettünk időben sebességet váltani, vagy megálltunk egy húzósabb emelkedő közepén. Az Extended Boost funkció pedig az eMTB módon belül választható, segítségével kitolhatjuk a hatótávot nehéz szakaszokon.

Performance Line CX – még erősebb
Performance Line CX – még erősebb
Performance Line CX – még erősebb

Áruszállításra optimalizálva

Megújul az áruszállításra kifejlesztett Cargo Line és Cargo Line Speed is, ezeket a hajtásrendszereket is lehet Turbo fokozatban 85 Nm nyomatékkal használni. A hajtóegység kétféle változatban kapható – az alap 25 km/órás sebességgel, míg a gyorsabb Cargo Line Speed akár 45 km/órás sebességig segíti az eBike-okat. Persze nemcsak a gyors haladást biztosítja a hajtásrendszer, hanem könnyebben tudunk segítségével áruval tele pakolva elindulni, akár még emelkedőn is.

Áruszállításra optimalizálva

Jubileumi eBike-ok

Tíz évvel ezelőtt, 2010-ben dobta piacra a Bosch az első eBike hajtásrendszert. Az évforduló megünneplésére a Bosch eBike Systems versenyt indított: a vállalatunk rendszereit telepítő gyártókat felkérték, hogy építsenek különleges elektromos kerékpárokat a jeles alkalom kapcsán. A jubileumi modelleket csak három, a Bosch által kiválasztott és díjazott gyártó készíti, korlátozott számban. A Bosch egyik követelménye az volt, hogy bizonyos, előre meghatározott termékeket kell használni. A nyertesek az új Nyon fedélzeti számítógépet választották, ezért a kerékpárok a Nyon speciális évfordulós változatával kaphatóak majd, ahogyan a Performance Line és a Performance Line CX meghajtóegységek szintén különleges dizájnt kaptak. A győztes gyártók a Cannondale, a Cube és a Moustache.

Jubileumi eBike-ok

A Cannondale a „Future Design” kategóriát nyerte meg a „Topstone Neo Carbon Lefty LE” speciális modelljével. Ez a gép karcsú és erőteljes, annak érdekében, hogy a sebesség mellett a kényelemes használat is hangsúlyt kapjon, teljes rugózásúak lettek ezek a kerékpárok.

Cannondale

A Cube az „Egyedi karakter” (Unique Character) kategóriában nyert. A „Stereo Hybrid 140 29” különkiadásába a legújabb CX hajtást telepítették, a váltórendszer pedig elektromos. A kerekeket, a fékeket és az abroncsokat kifejezetten az elektromos rásegítésű gépekhez optimalizálták, csakúgy, mint a speciális kompozit vázat.

Cube

A „Bosch Heritage” (Örökség) kategória győztese a francia Moustache „Friday 28 Travel” modellje. Az évfordulós kerékpár nagyobb távokon is jól használható. A különleges bringa ugyanis annak a túrának állít emléket, amit tíz évvel ezelőtt tett meg egy lelkes kis csapat. Az első, Bosch elektromos hajtásával felszerelt Moustache kerékpárt cégünk gyártásért felelős ügyvezetője vitte el a mondevillei üzemből a Bosch eBike Systems székhelyéhez Reutlingenbe, majd ellátogatott a Moustache Rambervillers-ben található telepére is.

Bringa a jövőből

Amióta 2010-ben a Bosch eBike Systems bemutatta első eBike-meghajtó rendszerét, sokat változott a világ és az elektromos kerékpárok is egyre fejlettebbek, kifinomultabbak lettek, a hajtásrendszer alkatrészei pedig egyre inkább integrálódtak a kerékpárokba. A Concept Bike Urban Sports Cruiser koncepció modell a szénszálas vázába teljesen integrált első és hátsó felfüggesztéssel nemcsak szép, hanem maximális kényelmet is kínál. A Performance Line CX hajtásrendszer, a PowerTube 625 akkumulátor, az új Nyon fedélzeti számítógép és a Bosch eBike ABS teljesen egybeforrott a vázzal. A törekevés jól látszik: míg korábban az egyes alkatrészek optimális kialakítására kellett figyelniük a tervezőknek, addig a jövő eBike-jainál már a jármű dizájnjára is szabadabban összpontosítanak.