Skip to main content
 
Okosvilág

Karöltve a jövővel

2017-05-17 No Comments 6 perc olvasási idő

Ha azt mondjuk, Tesla, akkor sokaknak beugrik az amerikai autómárka, amely csakis villanymotoros típusokat gyárt. A Faraday Future neve egyelőre kevésbé cseng ilyen jól, hiszen jelenleg még csak dolgoznak autójuk sorozatgyártásának beindításán. A Bosch pedig segít álmaik megvalósulásában.

2010 óta dolgozunk együtt a Teslával, és mára elmondhatjuk, hogy együttműködésünk igazán sikeres. Hasonló sikertörténet bontakozik ki a Tesla mintájára fejlődő másik amerikai villanyautó-márkával is. A Faraday Future jelenleg első típusa sorozatgyártásának beindításán dolgozik, de ne szaladjunk ennyire előre. A cég akkor került be a köztudatba, amikor 2016-ban bemutatta FFZERO1 tanulmányautóját, a majdani „tömegtípus” alapjaira épült bő ezer lóerős sportkocsit. Ezután a Faraday Future a Dragon Racing csapattal együttműködve csatlakozott a Formula E versenysorozathoz, amely kitűnő terep a tesztelésre, s a villanyautózás fejlődésének nyomon követésére. Közben a színfalak mögött megkezdődött a sorozatgyártású típus fejlesztése, amiben a Bosch már a kezdetektől fogva részt vesz.

Még sorozatgyártású járművének bemutatása előtt szállt be a Faraday Future a Formula E versenysorozatba

A Faraday Future első, FF 91 néven bemutatott típusa nem csupán elektromos meghajtása miatt különleges, hiszen számos egyéb tekintetben is újat mutat. Már a megjelenése is ezt sugallja, hiszen SUV-nak kissé alacsony, hagyományos személyautónak magas, ugyanakkor nem is kombi és nem is egyterű. Inkább egyszerre mindegyik, avagy mindezek között helyezkedik el az FF 91, elegáns, hátrafelé nyíló hátsó ajtóival, valamint hipersportkocsikat megszégyenítő menetteljesítményeivel. Hiszen az 5,25 méter hosszú FF 91 alig 2,4 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre, miközben hátsó ülései akár 60 fokos szögben dönthetők a végtelenül kényelmes utazás érdekében. Elöl is öröm utazni, ugyanis 10 kamera, 14 radar és 12 ultrahangos érzékelő pásztázza az autó környezetét a biztonság érdekében, valamint azért hogy a sofőr a lehető legtöbbször bízhassa a vezetést az autóra.

Akárcsak a Bosch, a Faraday Future sem fél szembenézni a kihívásokkal

Az arcfelismerő rendszer jóvoltából a vezetőt tárt ajtókkal fogadja az autó, ugyanakkor a parkolást teljesen egyedül intézi az FF 91, miközben a bennülők például internetezhetnek. Az elektromos hajtás jóvoltából az utazás csendes és kényelmes a Faraday Future jövőbe mutató járművében, amellyel az akkumulátor töltése miatt is viszonylag ritkán kell megállni. Ennek oka, hogy a személyautók között kiemelkedően nagy kapacitású, 130 kilowattórás akkumulátorcsomag nyugszik az FF 91 alján. Ez akár bő 700 kilométeres hatótávolságot is lehetővé tesz, így összességében elmondható, hogy a Faraday Future igazán kompromisszummentes járművet álmodott és valósított meg.
Büszkék vagyunk rá, hogy immár 3 éves együttműködésünk jóvoltából ebben a Bosch is kiveszi a részét.

Az FF 91 műszaki paramétereiről sokat elmond, hogy a tesztelés során gyorsulásban egy Tesla Model S P100D-t is legyőzött

 Egy együttműködés persze akkor igazán jó, ha mindkét fél számára előnyös, és a Faraday Future-rel kialakult kapcsolatunk pontosan ilyen. Teljesen új területeket hódít meg együtt a két cég, és ennek eredményeként projektjeink valamennyi résztvevője tanul egymástól és a felmerülő kihívásokból egyaránt. Számunkra is jó érzés látni a tempót, amivel a Faraday Future szakemberei dolgoznak az új ötletek megvalósításán és a felmerült nehézségek megoldásán. Tisztában vannak a gyorsaság fontosságával, hogy a termékek mielőbb a vevőkhöz jussanak, és bevételeikből folytathassák a fejlesztéseket. A Faraday Future minden területen, már a kezdetektől csakis a legmodernebb technológiát keresi, és a Bosch kellő gyorsasággal ki tudja szolgálni az igényeit. Természetesen ez is szükséges a hosszú távú sikeres együttműködésünkhöz.

Az arcfelismerő rendszer jóvoltából a Faraday Future FF 91 az első jármű, amihez valóban semmilyen formában nincs szükség kulcsra

A Faraday Future-nél tudják, hgy számíthatnak a Bosch kiváló minőségű termékeire, mérnökeinek szakértelmére és megbízhatóságára egyaránt. Jó példa erre az iBooster elektromechanikus fékrásegítőnk, amely iránt nem csak a Faraday Future érdeklődik, hiszen remekül alkalmazható minden önvezető rendszerrel ellátott járműben. Aktív internetkapcsolat esetén minden működő iBooster egység naponta küld adatokat Németországba, abstatti központunkba. Itt zajlik az adatok elemzése, amelyek alapján továbbfejlesztjük, és új funkciókkal látjuk el az iBoostert. A módosítások az internet alapú frissítés jóvoltából napokon belül valamennyi iBooster egységgel ellátott járműben élvezhetők.

Megjelenésében és műszakilag is egyedi az 1050 lóerős Faraday Future FF 91

A jövőbemutató fejlesztéseken dolgozó cégek látják, hogy a Bosch szintén előretekint, felismeri az adott műszaki terület trendjeit és komoly beruházásokat hajt végre ezek tökéletesítésére. Jó érzés tudni, hogy az újítók álmai a mi közreműködésünkkel válnak valóra, és ez a Bosch számára is lökést ad a további gyors fejlődéshez. Reméljük, hogy a jövőben is minél több olyan nagyszerű úttörő vállalattal nyílik alkalmunk együttműködni, mint például a Tesla és a Faraday Future.

 

Feliratkozás a hírlevelünkre:

[wysija_form id=”1″]

Kapcsolódó bejegyzések:

Csillagos együttműködés

Hipersportkocsi születik

Az autózás jövője, a jövő autói