Skip to main content
 
Történelem

Klasszikus újdonságok

2023-03-28 No Comments 11 perc olvasási idő
Klasszikus újdonságok

Azért jött létre néhány évvel ezelőtt a Bosch Classic szolgáltatás, hogy az oldtimer autókat könnyebb legyen eredeti állapotban tartani. Ezért pedig nemcsak klasszikus járművekre szakosodott szervízhálózatot hozott létre vállalatunk, hanem egy sor más szolgáltatást is bevezetett, amelyek szintén megkönnyítik a veterán autók tulajdonosainak életét.

Bármilyen régi is, mi megszereljük!

A Bosch Classic műhelyekben minden együtt van: technológia, tudás és a gyári javítási dokumentációk is

A Bosch Classic műhelyekben minden együtt van: technológia, tudás és a gyári javítási dokumentációk is

A Bosch „Classic Services” hálózat már több mint 90 műhelyből áll, Németországban, Ausztriában, Svájcban és Franciaországban. Ezekben a műhelyekben különlegesen képzett szakemberek dolgoznak, és a régi járművek karbantartásához szükséges, ma már speciálisnak számító szerszámok, készülékek is mindig kéznél vannak. A Bosch Classic Service műhelyek mindenekelőtt az elektronika, a motorvezérlés, a befecskendezőrendszerek, a fékek, a gyújtás, a karburátorjavítás és a járműfelújítás területén kínálnak szolgáltatásokat. Ily módon hozzájárulnak ahhoz, hogy a régi klasszikus autók továbbra is megbízhatóan közlekedhessenek.

Nem kell rohangálni alkatrészek után

A klasszikus autók életkora miatt a tulajdonosok számára komoly kihívás volt korábban a hibás vagy elhasználódott alkatrészek felújítása és cseréje. Ma azonban már nem jelenthet komoly fejtörést egy oldtimer gazdájának, hogy beszerezze a szükséges alkatrészeket, vagy hozzáértő szerelőket találjon.

Nem kell rohangálni alkatrészek után

Ma már a tulajdonosok problémáinak megoldására többféle módszer létezik. A Bosch Classic 1:1 REMAN felújítási szolgáltatása például a régi járművek alkatrészeinek nagyjavítását végzi, elsősorban eredeti szerszámok és vizsgálóberendezések felhasználásával. Ezt a munkát a Bosch üzemekben végzik, főként régi eszközök és eredeti technológia felhasználásával. Jelenleg a mechanikus benzinbefecskendező-rendszerek, üzemanyag-szivattyúk, légtömegmérők, nyomásérzékelők, szívócsatorna légnyomás-érzékelők, és oldalcsatornás szivattyúk felújíthatók és javíthatók.

Sehol sincs már eredeti? Mi legyártjuk!

A Bosch eXchange programon keresztül pedig számos régebbi alkatrész, például önindítók, generátorok és kormányrendszerek utángyártott változati is elérhetők, persze csak akkor, ha az eredeti szerszámok és gyártási utasítások még rendelkezésre állnak, és ha a kereslet mennyisége lehetővé teszi a gazdaságos előállítást. Az egyik legújabb példa erre a keréksebesség-érzékelő, amely különösen fontos az 1978-ban kifejlesztett Bosch ABS rendszer működéséhez. Sok 1992 és 1997 között gyártott első generációs jármű esetében ugyanis ezek az érzékelők már nem beszerezhetőek, egyszerűen nem maradt fenn raktárkészlet. Emiatt a Bosch Classic úgy döntött, hogy újragyártja az első kerékfordulatszám-érzékelőt, amely az 1–6. generációs blokkolásgátló rendszerhez használható. A Bosch Classic emellett már számos alkatrészt újra piacra dobott korábban, ilyen például a fekete Bosch indítóakkumulátor, amely kívülről teljesen megegyezik a régi, klasszikus dizájnnal, „belül” viszont a mai kor követelményeinek megfelelő, modern technológia található.

Sehol sincs már eredeti? Mi legyártjuk!

A Bosch emellett elektronikus alkatrészek cseréjét és javítását is kínálja. A Bosch Electronic Service kizárólag eredeti alkatrészeket vagy az eredetivel mindenben megegyező eszközöket használ az elektronikus rendszerek, például műszercsoportok, vezérlőegységek, rádiók és navigációs rendszerek javításához.

Így könnyű lesz megtalálni!

Igazán különleges műszaki dokumentációk is elérhetők a műhelyekben

Igazán különleges műszaki dokumentációk is elérhetők a műhelyekben

A jármű- és termékkereső funkció lehetővé teszi a veterán járművek tulajdonosai számára, hogy könnyen, gyorsan megtalálhassák azokat az alkatrészeket, amelyekre szükségük van. A cikkszám, a típusmegjelölés, a márkanév vagy a Bosch terméknév megjelölésével részletes termékinformációkat találhatnak, például műszaki jellemzőket, képeket és a pótalkatrészek listáját.

Az archívumban található műszaki irodalom széles skálája, amely rengeteg információt nyújt, a modern kor klasszikus autóinak tulajdonosait is Bosch Classic tudással látja el. A közelmúlt újdonsága például az 1950-es és 1960-as évek klasszikus autóinak elektromos berendezéseiről szóló könyv (csak német nyelven érhető el). Részletes leírást találhatunk az autóelektronikai rendszerekről, emellett beépítési, karbantartási és javítási utasításokat olvashatunk a fő alkatrészekre vonatkozóan.

A klasszikus autók szerelmeseinek mindezek mellett egy igazi különlegességet is kínálunk, idén februártól ugyanis az évtizedekkel ezelőtti reklámanyagok is elérhetőek. A kínálatban fémtáblára nyomtatott régi reklámokat, Bosch feliratos VW lakóautó makettet és hasonló relikviákat találhatnak a gyűjtők. Persze érdemes időről időre visszalátogatni az oldalra, mert a kínálat folyamatosan bővül.

Erről nem szabad lemaradni

A Boxberg Classic a különlegességek lelőhelye

A Boxberg Classic a különlegességek lelőhelye

Ha már klasszikus autókról van szó, nem felejtkezhetünk el a Boxberg Klassik névre keresztelt versenyről sem, melyet idén 22. alkalommal rendeznek meg. Az 1993 előtt gyártott klasszikus autók találkozóján két kategóriában lehet elindulni: az egyik a „hagyomány”, a másik a „sport”. Azoknak a résztvevőknek, akik festői útvonalakon és eredeti gyorsasági szakaszokon szeretnének részt venni, regisztrálniuk kell a „hagyomány” kategóriába. Azok számára, akik egy kicsit sportos szemléletre vágynak, és szeretik a tájékozódási feladatokat, a „sport” kategória a megfelelő választás.