Skip to main content
 
Történelem

Nők nélkül nem megy

2017-03-08 No Comments 7 perc olvasási idő

A műszaki területeken vezető vállalatok munkavállalói kapcsán a legtöbb embernek nem nők jutnak az eszükbe. A Bosch e tekintetben is különleges: a vállalat világszinten támogatja hölgy alkalmazottainak karrierépítését. A nők ugyanis már többször bizonyították: kreativitásuk még a lehetetlennek tűnő problémákat is képes megoldani.

Az elmúlt évtizedek alatt, ahogy a cég egyre jobban fejlődött, úgy lett egyre összetettebb a működése, és úgy vált szükségessé a felmerülő problémák sokrétűbb megközelítése. A Bosch korán felismerte a nők erősségeit és az addig férfiak által uralt szakterületeken egyre több nőt foglalkoztatott. A cégcsoport sikere mára férfiak és nők egyenlő arányú együttműködésére épül, igazi csapatmunka eredménye, ami jobb problémamegoldást és nagyobb kreativitást szült.

Az első osztályvezetőnő a Boschnál

Természetesen nem Ursula Blaich volt a Bosch első női dolgozója. 1950-ben vették fel a vállalathoz, mint gyors és gépírónőt. Aztán húsz évvel később Ursula a Bosch HR-osztályának vezetője lett a Stuttgart mellett található központban. Akkoriban a vállalati előmenetel a menedzsmentig rendkívül hosszú utat jelentett egy nő számára, az esélyegyenlőség mondhatni ismeretlen fogalom volt abban a korban. Az, hogy a Bosch felvállalt egy ilyen kinevezést meglehetősen különleges döntés volt.

Egyre több nő dolgozott

Mielőtt azonban ezt taglaljuk érdemes a kezdetekig visszalapozni a Bosch történelemkönyvében. 1910-ben a vállalat fizikai dolgozóinak csupán három százaléka, az irodai alkalmazottainak 10 százaléka volt nő. A háború kitörésekor, 1914 augusztusában is csupán a munkavállalók 14 százalékát tették ki a nők az alkalmazottak. Azonban ahogy egyre több és több férfit hívtak be katonai szolgálatra – a munkaerőhiány miatt – arányuk növekedni kezdett, 1918 augusztusára elérve a 65 százalékot. Főként a gyártásban, betanított munkásként dolgoztak. A háború végén azonban a katonák visszatértek mindennapi életükbe, ez a szám pedig visszaesett 30 százalékra. A második világháború idején nagyjából ugyanez a trend volt megfigyelhető.

Robert Bosch és kollégái 1935-ben

Az első ipari tanuló

Aztán eljött a változás ideje. 1950. október 1-jén a Feuerbachban megkezdte munkaviszonyát hat női munkatárs, akik közül az egyik Ursula Blaich volt. „1950-ben a napilapok is megírták, hogy a Bosch női pályakezdőket alkalmazna ipari gyakornokként. „Ez akkoriban igen előremutató újításnak számított, ez volt az egyik oka annak, hogy jelentkeztem. Emellett a technológiát igen érdekesnek és izgalmasnak is találtam” – emlékezett vissza.

Előítéletek

Ahogy gyakornoksága után megszerezte végzettségét, Ursula a frankfurti értékesítési irodában kezdett dolgozni. „Korántsem volt magától értetődő ez abban az időben, és nem is volt könnyű elsőre. Telefonon a Bosch szervizek tulajdonosai általában egyből azt kérték, hogy adjam a főnökömet. Még csak el sem tudták képzelni, hogy egy nő megértheti a technikai kérdéseket. Állni kellett hozzá a sarat!” – mondta.

1950-ben már ipari gyakornokhölgyek is dolgozni kezdtek a vállalatnál

Merész főnökök

Kitartása végül kifizetődő volt és a sok támogatás eredményeként a HR-osztályra került. Bár kezdetben csak a gyakornokok toborzásáért, a nyári idénymunkásokért és a néhány női kollégáért volt felelős, később azonban kinevezték a Schillerhöheben található központi HR-osztályhoz. Ez több szemszögből is merészséget igényelt. „Bátor főnök kellett ahhoz, ahogy rám bízza a férfi kollégákat is. Ötven évvel ezelőtt ugyanis ez még szinte elképzelhetetlen volt. Bizony kellett hozzá idő, amíg hozzászoktak a kollégák” – tette hozzá.

Tartós egyediség

„Sokáig – legalább 15 évig – én voltam az egyetlen női osztályvezető a Boschnál, ebből adódóan az egyetlen nő a tárgyalásokon, a szemináriumokon, a konferenciákon. Ha jelen voltam, a megszólítás így hangzott: Blaich kisasszony és uraim. Különösebben nem szerettem ezt, sőt néha kínosnak is éreztem. Így nagyon boldog voltam, amikor egyre több nő kapott vezető pozíciót” – emlékezett vissza.

Ursula Blaich 1970-ben lett HR vezető

Célzott előléptetés és esélyegyenlőség

Az idő előrehaladtával egyre többet merült fel az esélyegyenlőség témája Boschnál. Ennek eredményeként 1988-ban aláírták a nők esélyeit biztosító megállapodást a vállalat vezetői, ez volt a „a nők esélyegyenlőségi terve”. A célja az volt, hogy minél több nőt toborozzon és könnyebbé tegye karrierjük és magánéletük összeegyeztetését. 1994-ben újabb lépést tett a cégcsoport, az igazgatótanács létrehozta a „Nők vezető pozícióban” nevű munkacsoportját, amely rövidesen a hölgyek számának növekedését eredményezte. Húsz évvel ezelőtt pedig már a nők előmenetelét támogató projektek indultak. A Bosch mindvégig figyelt arra, hogy a vállalatnál dolgozó nők a karrierépítés mellett a családban betöltött szerepüknek is meg tudjanak felelni. Ennek köszönhető, hogy a Bosch csoport elismerést kapott Angela Merkel kancellártól és dr. Kristina Schröder családügyi minisztertől a példaértékű erőfeszítéseiért, amelyeket a karrier és a családi élet összeegyeztetéséért tett.

Magyarországon is

A magyarországi Bosch csoport természetesen ugyanezen irányvonalakat követi. 2014-ben pedig olyan mérföldkőhöz érkezett a vállalat Magyarországon, amelyre korábban még nem volt példa. Torma Krisztina személyében női gazdasági igazgató került Robert Bosch Kft. élére. A szakember – aki még 2001-ben érkezett a céghez – igazi karriert épített: dolgozott kontrolling csoportvezetőként, majd 2014 februárjától számviteli és kontrolling csoport vezetőjeként is. Gazdasági igazgatóként a kontrolling, a belső ellenőrzés és az adószakértők koordinálása is az ő feladata.

„Az emberek azt gondolják, hogy nőként sokkal nehezebb karriert építeni. Az igazság az, hogy a mai világban minden pozícióban bizonyítani kell a munkavállalóknak, akár nőről, akár férfiról beszélünk. Onnan tudhatod, hogy jó helyen vagy, hogy a munkád és nem a nemed alapján ítélnek meg. A saját tapasztalataim alapján is bátran mondhatom, a Bosch egy ilyen munkaadó.”

Torma Krisztina

Torma Krisztina, a Robert Bosch Kft. gazdasági igazgatója. A budapesti telephelyen dolgozó hölgyeket nőnap alkalmából virággal köszöntjük