Skip to main content
 

Egyre több járműgyártó, flottaüzemeltető és autótulajdonos használja a Bosch elektromos töltési szolgáltatásait, hogy gyorsabb, kényelmesebb és költséghatékonyabb legyen az elektromos járművek „tankolása”. Mostantól már a Maserati első villanyautójában, a GranTurismo Folgore-ban is elérhető a Bosch töltési szolgáltatása.

Töltsd fel, ha tudod!

Világszerte egyre több elektromos autó közlekedik az utakon. A járművek töltése azonban még sok esetben mindig problémát okozhat a tulajdonosoknak. Hol található a legközelebbi töltőállomás? Van-e ott éppen szabad kapacitás, vagy esetleg hosszasan várakozni kell majd? Milyen tarifával működik és milyen fizetési megoldásokat lehet használni az adott töltőponton? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel egy elektromos autót használó sofőr fejében, főleg, ha hosszabb útra, esetleg ismeretlen területre, országba merészkedik.

Töltsd fel, ha tudod!

Az elektromos járművek használatának egyik fontos alapfeltétele tehát, hogy egyszerűen, gyorsan, kényelmesen és a lehető legolcsóbban lehessen újra tölteni az autókat. Mindez ugyanis a feltétele annak, hogy ne kelljen szoronganunk amiatt, eljutunk-e időben a célállomásra, menet közben hol, mennyiért és milyen gyorsan tankolunk majd. A Bosch éppen ezekre a kérdésekre ad megnyugtató választ, hiszen vállalatunk szolgáltatásai az elektromos autók vezetői számára könnyű hozzáférést kínálnak Európa egyik legnagyobb és folyamatosan növekvő töltőhálózatához. Jelenleg már 30 európai országban mintegy 450 000 nyilvánosan elérhető töltőponthoz férnek hozzá ügyfeleink.

Egyre nagyobb igény az intelligens töltésre

A töltési szolgáltatásokban óriási lehetőségek rejlenek: a Bosch arra számít, hogy 2030-ra világszerte minden harmadik új jármű tisztán elektromos lesz, ráadásul Európában ez az arány akár háromból kettő is lehet. 2035-re pedig már világszerte minden második újonnan regisztrált személyautó elektromos hajtású lesz az iparági várakozások szerint.

Egyre nagyobb igény az intelligens töltésre

A Bosch az elektromos autók töltésére szolgáló megoldásai mind funkcionálisan, mind vizuálisan rugalmasan és egyszerűen integrálhatók a járművek rendszerébe, így a vezetési és töltési élmény megőrzi a gyártó egyedi megjelenését és illeszkedik a márka dizájnjába. A Bosch töltési szolgáltatásai pedig még alkalmasabbá teszik az elektromobilitást a mindennapi használatra.

Az elektromos autók vezetőinek nyújtott szolgáltatások mellett a Bosch a töltőpontok üzemeltetőire is gondolt. Vállalatunk szoftverszolgáltatásai lehetővé teszik az üzemeltetők számára, hogy távolról vezéreljék és kezeljék töltőpontjaikat, valamint integrálják azokat a Bosch töltési hálózatába. Ennek érdekében cégünk szerződéseket köt az üzemeltetőkkel és töltőpontjaikat a hálózathoz kapcsolja. Különösen biztató, hogy a Bosch töltési hálózata folyamatosan növekszik. 2023 közepére várhatóan körülbelül 700 000 töltőpontból áll majd világszerte.

Már a Maserati is a Bosch rendszerét használja

Azzal párhuzamosan, hogy a Bosch fejleszti töltési szolgáltatásait, a töltöpontok tulajdonosai mellett járműgyártókkal és flottaüzemeltetőkkel is együttműködik, hogy egyre többen élvezhessék az okos töltést nyújtotta lehetőségeket. Cégünk a Maseratival is szorosabbra fűzte kapcsolatát. Az olasz autógyártó ennek köszönhetően most először teszi elérhetővé a Bosch töltési szolgáltatásait új elektromos modelljében, a GranTurismo Folgore modellben – nemcsak Európában, hanem az ázsiai-csendes-óceáni térségben is.

Ilyen egyszerű használni

Ilyen egyszerű használni

Miután a felhasználók regisztráltak a szolgáltatásokra, a GranTurismo Folgore vezetője megjelenítheti a töltési pont adatait a navigációs rendszer segítségével vagy akár mobiltelefonos alkalmazásban is. Csupán néhány érintés szükséges a töltési pont megtalálásához, a töltéshez és a fizetéshez. A szolgáltatás például egyszerűvé teszi a közvetlen navigációt egy elérhető töltési ponthoz, ráadásul szűrhetünk úgy, hogy a töltési pont mellett legyen étkezési, esetleg bevásárlási lehetőség. A Bosch emellett megkíméli a felhasználókat a töltőállomásokon alkalmazott különböző tarifák összehasonlításától és képes kiválasztani a számunkra legkedvezőbbet. A fizetés is egyszerű és kényelmes, hiszen a töltés befejeztével automatikusan levonják a megfelelő összeget a korábban profilunkhoz elmentett hitelkártyaadatok használatával.

GranTurismo Folgore, az első villanyos Maserati

GranTurismo Folgore, az első villanyos Maserati

A Maserati GranTurismo a sportautókra jellemző nagy teljesítményt a hosszú távok megtételére is alkalmas kényelemmel ötvözi, mind az erőteljes, belsőégésű motorral szerelt, mind a leginnovatívabb, elektromos hajtású változatban. Az új modell a sportos vonalvezetést és a kiemelkedő teljesítményt a minden Maseratira jellemző luxussal ötvözi.

Az új GranTurismo Folgore az első olyan autó a Maserati, amely tisztán elektromos, akkumulátor-alapú hajtásláncot használ. A Folgore rendszere 800 V-os technológián alapul, és a Formula E-ből származó legkorszerűbb műszaki megoldások képezik az alapját. Három, egyenként 300 kW-os villanymotor hajtja. Ezek után nem is meglepő, hogy mindössze 2,7 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, és képes akár 320 km/órás sebességgel is száguldani.

Az elképesztő erő és dinamizmus mellett az új GranTurismo kulcsfontosságú jellemzője az új Atlantis High elektromos/elektronikus architektúra, amely akár 2 milliszekundumos canFD üzeneteken alapul. A rendszer fejlett ötös szintű kiberbiztonsági és online vezetéknélküli frissítési funkciókkal is rendelkezik. A Vehicle Domain Control Module (VDCM) pedig egy olyan rendszer, amely 360 fokos vezérlést biztosít, a legjobb vezetési élmény érdekében, bármely körülmények között.

A belső tér is tartogat csábító megoldásokat, például a Maserati Intelligent Assistant (MIA) multimédiás rendszert, a legújabb infotainment rendszert, vagy a fontosabb funkciókat integrált érintőképernyős interfészben egyesítő komfort kijelzőt. A teljeskörű hangélményhez pedig hozzá tartozik az is, hogy még az elektromos változatban is „dübörög a motor”, vagyis a Maserati motorokra jellemző, ikonikus hangzástól nem fosztották meg a villanyváltozat tulajdonosait sem.

GranTurismo Folgore, az első villanyos Maserati