Skip to main content
 
Okosvilág

Párizsi villanyrobogók

2017-07-03 No Comments 4 perc olvasási idő

Berlin után idén nyáron már Párizsban is elérhető lesz az elektromos robogók bérlését nyújtó COUP hálózat. A francia főváros ideális helyszín a COUP terjeszkedéséhez.

Zsúfolt buszok, villamosok, metrók, dugó, várakozás – csupán néhány ok, ami miatt sokan a kétkerekű közlekedésre szavaznak Európa nagyvárosaiban. Akkor is, ha nincs kerékpárjuk vagy robogójuk, hiszen például Budapesten is bérelhető Bubi kerékpár. A Bosch jóvoltából is egyre inkább terjedő eBike bicajok megjelenése óta pedig tudjuk, hogy a kerékpározás nem feltétlenül izzasztó, fárasztó, hiszen egyáltalán nem muszáj tekerni. Innen pedig már csak egy ugrást jelentenek az elektromos robogók, amelyeket 2016 óta bérelni is lehet Berlinben, és idén nyártól Párizsban is.

Városban minden bizonnyal az elektromos robogó a legjobb közlekedési alternatíva

A COUP közösségi villanyrobogókat az e téren nagy tapasztalattal rendelkező Gogoro gyártja – lehasználva jó néhány Bosch alkatrészt –, az ezek bérlését lehetővé tevő rendszert pedig teljes mértékben a Bosch leányvállalata üzemelteti, a hálózatba kapcsolt megoldások részeként. Az elektromos robogók egy telefonra letölthető applikáción keresztül foglalhatók, ingyenes regisztrációt követően. Ezzel a COUP robogói a legegyszerűbben igénybe vehető kétkerekű járművek a piacon. Az iOS és Android rendszerekkel is együttműködő applikáció maga a kulcs a robogóhoz. Ráadásul az egyéni közlekedést biztosító villanyrobogózás csupán annyiba kerül, mint a zsúfolt tömegközlekedési eszközök használata. A taxi egyértelműen drágább, csak a gyaloglás olcsóbb – ám az kétségkívül lassabb.

45 kilométer/óra a COUP villanyrobogók legnagyobb sebessége

Röviden praktikus, olcsó, ugyanakkor élvezetes a COUP villanyrobogók használata, így sikere már a berlini bevezetéskor borítékolható volt. A valóság mégis túlszárnyalta elképzeléseinket, ennek köszönhetően 2017 nyarán – a berlini 200 mellé – Párizsban további 600 darab bérelhető villanyrobogó áll szolgálatba a COUP hálózatában. Biztosak vagyunk benne, hogy ezzel is sikerül hozzájárulnunk a világ egyik legsűrűbben lakott városának levegőminőség-javulásához, valamint parkolási és forgalmi kihívásainak enyhítéséhez. Büszkék vagyunk rá, hogy úttörőként lehetünk jelen a villanyautóknál is jobban használható és környezetkímélőbb városi közlekedési mód népszerűsítésében. Hisszük, hogy az elkövetkező években alapjaiban változnak meg a nagyvárosokban élők közlekedési szokásai, és ehhez kiváló alternatívát kínál a Bosch COUP hálózata.

Regisztrálás után az applikáció elvezet a legközelebbi robogóhoz

Minden 21. életévét betöltött személy használhatja a COUP robogókat, aki rendelkezik érvényes B-kategóriás, vagy nemzetközi jogosítvánnyal. Az ülés alatt 2 darab cserélhető akkumulátor és a szükséges bukósisak várja az alkalmi robogózókat. Az akkumulátorok töltése környezetbarát eljárással történik, azok cseréje nem a felhasználók feladata, hanem a COUP munkatársai végzik. A robogók használatát az is megkönnyíti, hogy városszerte kényelmesen elhelyezhetők a számukra kialakított parkolóhelyeken. Az utazási költség is egyszerűen kalkulálható, hiszen az első fél óra 4 euróba, utána minden megkezdett 10 perc további 1 euróba kerül.
A hálózatba kapcsolt szolgáltatások komoly szerepet játszanak a Bosch legnagyobb, Mobilitási megoldások üzletágában, miközben az elektromos hajtási rendszerek terén is vezető pozícióra törekszünk. Ezért is szerepel jelenlegi fejlesztéseink között például hálózatba kapcsolt parkolóhely-kezelő rendszer, a felhő-alapú flottamenedzsment szolgáltatás, vagy éppen applikációval egybeépített mobilitási asszisztens. Mindezek remekül kiegészítik egymást és a COUP elektromosrobogó-hálózatot is, megteremtve a hálózatba kapcsolt világot.

Berlin és Párizs után, vajon melyik lesz a következő COUP-város?

Feliratkozás a hírlevelünkre:

[wysija_form id=”1″]

Kapcsolódó bejegyzések:

Hálózatba kapcsolt motorok

A jövő hírnökei

Az autózás jövője, a jövő autói