Skip to main content
 

Kifejezetten motorkerékpárokra fejlesztett ki egy új, osztott képernyős kijelzőt a Bosch. Az eszköz segítségével kényelmesebben és biztonságosabban motorozhatunk, mivel egyszerre képes megjeleníteni a fontos és a hasznos információkat, amelyeket a kijelző méreteinek köszönhetően egy szempillantás alatt áttekinthetünk. Még a mobiltelefonunk tartalmát is megoszthatjuk menet közben az eszközzel, így nem maradunk le semmiről, viszont végig a vezetésre koncentrálhatunk.

Eddig az autósok kiváltsága volt, hogy programozható, színes, osztott kijelzőn figyelhessék egyszerre a járművel kapcsolatos adatokat és a telefonjukon keresztül megosztott tartalmakat. Mostantól azonban a Bosch 10,25 hüvelykes TFT kijelzőjével a motorkerékpárosok is megtehetik mindezt. Az új eszköz használatával tehát a motorosok nemcsak biztonságosabban haladhatnak, hanem a vezetési élmény is jobb lesz a színes kijelző használatával. Az új 10,25 hüvelykes TFT kijelző idén debütál a BMW motorkerékpárjain.

Elsőként a BMW motorkerékpárokhoz lesz elérhető az új kijelzőcsalád

Mindenkinél más a fontos

Elég egy pillantást vetni vezetés közben a kijelzőre, és az eszköz méreteinek köszönhetően le tudjuk olvasni az összes fontos információt anélkül, hogy mindez elvonná a figyelmünket. Természetesen mindenki maga döntheti el, hogy számára melyek a legfontosabb adatok, amelyeket először látni akar. Vagyis a kijelző programozható, testre szabható, ráadásul a kormányról vezérelhető. Mivel osztott képernyőről van szó, egyszerre jelenít meg hasznos és fontos adatokat, például a pillanatnyi sebességet és az ajánlott útvonalat. A képernyő egyik felére okostelefonunk segítségével vetíthetjük ki az információkat. A kijelző ugyanis a mySPIN segítségével gondoskodik arról, hogy optimálisan jelenjenek meg a telefonos alkalmazásokon található adatok.

Mindenki más információkat preferál, az új display viszont minden eddiginél személyre szabhatóbb lesz

Mindenki más információkat preferál, az új display viszont minden eddiginél személyre szabhatóbb lesz

Telefonhasználat vezetés közben, biztonságosan

A Bosch felmérése szerint a motorosok közel 90 százaléka okostelefonját használja az útvonaltervezéshez, emiatt talán nem meglepő, hogy egyharmaduk került már veszélyes helyzetbe amiatt, hogy vezetés közben a mobilját nézegette. A Bosch által fejlesztett mySPIN okostelefon-integrációs szoftver a TFT kijelző segítségével gondoskodik arról, hogy a készülék használata biztonságos és kényelmes legyen.

A mySPIN gépkocsik esetében már 2018-tól elérhető, motorkerékpárokon viszont most debütál. A BMW mellett a Ducati is bevezeti a Bosch találmányát, igaz az olasz kétkerekű gépek egy kisebb, 6,5 hüvelykes kijelzővel lesznek elérhetők. Természetesen más gyártók is lecsaptak a Bosch innovációjára, 2021-től a mySPIN-t a Kawasaki is integrálja járműveibe.

A mySPIN a kijelzőre varázsolja mobiltelefonunk tartalmát

A mySPIN a kijelzőre varázsolja mobiltelefonunk tartalmát

Mire is jó a mySPIN?

Aki vezetés közben is szeretne hasznos információkat kapni, ma már több, kifejezetten motorkerékpárosoknak szánt telefonos alkalmazás közül választhat. A REVER segít az útvonalak megtervezésében és az izgalmas túrák megosztásában, illetve azok követésében. A Genius Maps és a Sygic segítségével pedig könnyen megtalálhatjuk a közelben lévő szállodákat, éttermeket. Emellett a Help Connect szolgáltatás is elérhető az eszközön.

Biztonság, mindenek felett

A Bosch által fejlesztett Help Connect egy digitális vészhelyzeti hívórendszer, amelyet más járműtípusokba, sőt akár okosotthonokba is lehet integrálni, és most már létezik kifejezetten motorosok számára fejlesztett változat. A Help Connect lényegében egy hálózatba kapcsolt digitális őrangyal. A sürgősségi hívórendszer egy intelligens algoritmust használ a jármű érzékelőinek segítségével. Ezeket a gyorsulásmérő szenzorokat használja az ABS, vagy a menetstabilizáló rendszer is. A telefonnal összekapcsolt rendszer ezek jelei alapján érzékeli, ha baj történik. Az okostelefon-alkalmazáson keresztül a Help Connect információkat továbbít a baleset helyéről a digitális felhőbe, onnan pedig az adatok a mentőszolgálatokhoz kerülnek. Az ilyen típusú automatikus üzenet akár felére csökkentheti a mentőcsapatok kiérkezésének idejét, ami sok esetben már önmagában életmentő lehet.

Biztonság, mindenek felett

Nem csak kijelző

A TFT kijelzőt és a mySPIN-t tehát úgy tervezték mérnökeink, hogy kényelmesebbé tegyék a motorozást és növeljék a biztonságot is. A Bosch számára ugyanis nagyon fontos, hogy a motorkerékpárosok sokkal nagyobb biztonságban utazhassanak. Erre már eddig is kiemelt figyelmet fordított vállalatunk és számos olyan eszközt fejlesztett ki a közelmúltban, amelyek segítségével sok veszélyes helyzet elkerülhető, vagy nagymértékben csökkenthető a kockázat. Ilyen fejlesztések például:

  • az adaptív sebességszabályozó (ACC)
  • az ütközésre figyelmeztető rendszer
  • a holttér figyelő radar
  • a motorkerékpár-stabilitást szabályozó rendszer (MSC)
  • a motorkerékpárok és az autók közötti kommunikációt lehetővé tevő digitális pajzs
  • a motorkerékpárokhoz kifejlesztett ABS