Skip to main content
 
Technológia

Bosch itthon és másutt

2015-05-15 4 hozzászólás 8 perc olvasási idő

Finommechanikai és Elektrotechnikai Műhelyből indulva, mára a világ egyik vezető műszaki vállalatává nőtt Robert Bosch 1886-ban alapított vállalkozása. Tevékenysége igen sokrétűen fejlődött az elmúlt bő száz esztendőben és bővül tovább ma is.

Mindig meghatározó szerepet töltött be az autóipar a Bosch életében – ahogy cégünk termékei, újításai is nélkülözhetetlenek az autóipar számára – ám korántsem csupán ebben az iparágban alkottunk maradandót az elmúlt 130 esztendőben. A mai napig az élet számos egyéb területén is megtalálhatók a Bosch, vagy éppen más felirattal a vállalat hírnevét öregbítő eszközök, megkönnyítve mindennapi életünket is.
Körülbelül 440 leányvállalatunkkal, hatvan országban gyártjuk és fejlesztjük termékeinket, és folyamatosan bővítjük szolgáltatásainkat, világszerte immár 360 ezer munkatársat foglalkoztatva. Ebből több mint 105 ezren Németországban dolgoznak, és itt valamennyi üzletág képviselteti magát gyártóüzemmel is. Az értékesítő- és szervizpontokkal együtt összesen a világ 150 országában nyújt szolgáltatást a Bosch. Négy nagyobb üzleti területen tevékenykedünk, illetve azokon belül további üzletágak működnek. A konszern fő profilját a legnagyobb, a valamennyi autóipari tevékenységet magába foglaló mobilitási megoldások üzleti terület adja. Ezt egészítik ki az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika üzleti szektorok.

2014-ben a mobilitási megoldások üzleti szektorból származott árbevételünk 68 százaléka

2014-ben a mobilitási megoldások üzleti szektorból származott árbevételünk 68 százaléka

A mobilitási megoldások üzleti területhez tartoznak az alábbi részlegek – nevükben hordozva, hogy a járművek mely elemei készülnek és fejlődnek „gondozásukban”:

  • Benzinrendszerek
  • Dízelrendszerek
  • Alvázrendszerek, vezérlés
  • Elektromos meghajtások
  • Indítómotorok és generátorok
  • Autós multimédia
  • Gépjármű elektronika
  • Gépjármű felszerelések
  • Kormánymű-rendszerek

Az ipari technika üzleti szektor hajtás- és vezérléstechnika részlege a világ vezető hajtás- és vezérléstechnikai specialistája, míg a csomagolástechnika részleg a gyógyszergyártási, cukrászati szektorok és az élelmiszeripar számára fejleszt és gyárt töltő-, feldolgozó- és csomagolórendszereket.

Világszerte 94 olyan kutató-fejlesztő központot üzemeltet a Bosch, ahol ötvennél is többen dolgoznak

Világszerte 94 olyan kutató-fejlesztő központot üzemeltet a Bosch, ahol ötvennél is többen dolgoznak

Az energia- és épülettechnika üzleti szektorhoz tartozik a biztonságtechnika részleg, valamint – Magyarországon az egyik legnagyobb termotechnikai szereplőként – a termotechnika részleg. A Bosch, a Buderus és a Junkers márkák révén a termotechnikai berendezések teljes palettáját kínálja.
A fogyasztási cikkek üzleti szektor a háztartási készülékek részleget és az elektromos kéziszerszámok részleget foglalja magában. Utóbbi, a Bosch, a Skil és a Dremel márkákkal vezető helyet foglal el az elektromos kéziszerszámok és azok tartozékainak világpiacán – és ebben oroszlánrésze van a miskolci gyárnak is.
A Stuttgartban alapított Bosch a mai napig Németországban rendelkezik a legjelentősebb fejlesztő- és gyártóbázissal, ám további központok a világ szinte minden földrészén találhatók. Nagyobb fejlesztési központok és gyárak működnek például Brazíliában, közel 9500 főt foglalkoztatva és Mexikóban, majd’ 12 ezres létszámmal. Az Egyesült Államok Bosch fejlesztő- és gyártóközpontjaiban közel 17 ezren dolgoznak, míg Indiában majdnem harmincezer, Kínában pedig több mint 54 ezer főt foglalkoztatunk. A németországiakon kívül Európában két országban zajlik jelentős, tízezer fő feletti létszámmal működő gyártó- és fejlesztőmunka. Törökországban közel tizenötezren, Magyarországon pedig már több mint tízezren dolgoznak a Boschnál.

Bevételeink több mint fele Európából származik

Bevételeink több mint fele Európából származik

A Bosch magyarországi tevékenységének kezdetéhez 1899-ig kell visszatekintenünk, a sikertörténet pedig 1991-től folytatódott. Csak Magyarországon kilenc leányvállalattal vagyunk jelen és az itt zajló fejlesztőmunkával párhuzamosan kiemelten támogatjuk az ország felsőoktatását és a mérnökképzést. Budapesten működik regionális értékesítési központunk, valamint a 2000-ben alapított Budapesti Fejlesztési Központ, több mint 1200 fejlesztőmérnökkel. A Gyömrői úton található komplexumban gépjárművekhez kapcsolódó munkákat végzünk, többek között gépjármű-elektronikai vezérlőrendszerek, modern fedélzeti eszközök és multifunkcionális fedélzeti kijelzők, valamint a vezetést segítő parkoló- és tolatóradarok fejlesztését. Külön osztályok foglalkoznak a gyártástechnológiával és a konstrukciós feladatokkal. Emellett itt található a világ második legnagyobb sebességváltó hardver- és szoftverfejlesztő központja.
Szintén Budapesten működik a hajtás- és vezérléstechnikával, hidraulikai berendezések szerelésével és értékesítésével és lineáris terelés- és mozgatástechnikával foglalkozó Bosch Rexroth Kft.

Egy magyarországi felmérés szerint a Bosch az egyik legvonzóbb munkáltató az országban

Egy magyarországi felmérés szerint a Bosch az egyik legvonzóbb munkáltató az országban

Egerben 2003 óta, Makláron pedig 2014 óta gyárt, fejleszt és értékesít kormánymű-rendszereket személyautók és haszonjárművek számára a Robert Bosch Automotive Steering Kft. amely idén csatlakozott teljes egészében a „Bosch családjához”. Ha valaki azt kérdezi, hogy hol található a Bosch legnagyobb gépjármű-elektronika gyára a világon, arra is büszkén válaszolhatjuk: természetesen Magyarországon. Az 1998-ban alapított hatvani gyár ma már több mint 3500 főt foglalkoztat. A telephely fő profilja vezérlőelektronikák és szenzorok sorozatgyártása, ezenkívül prémium márkák személyautóihoz készítünk ott műszerfalakat.
A kecskeméti Bosch Electronic Service Kft. 2004-ben még Blaupunkt Kft. néven kezdte meg működését. Fő tevékenysége gépjármű-elektronikai alkatrészek javítása, felújítása, illetve a felújított készülékek értékesítése volt. Napjainkban leginkább autórádiók, navigációs rendszerek, műszerfal-kijelzők és különböző vezérlőegységek (ECU) szervizelését végzik az ottani kollégák.

A Bosch csomagolástechnika részlegének feladataiból a Pécelen működő üzemegység is kiveszi a részét

A Bosch csomagolástechnika részlegének feladataiból a Pécelen működő üzemegység is kiveszi a részét

Miskolcon a 2001 novemberében alapított leányvállalatunk gyárt elektromos kéziszerszámokat, ma már évente mintegy kilencmillió példányban. A gyár fő profilja a hordozható elektromos kéziszerszámok és kertészeti eszközök fejlesztése és gyártása.
Ugyancsak Miskolcon működik az autóipari alkatrészeket, indítómotorokat, reléket, és elektromos hajtásokat gyártó üzemünk. Itt a klímaberendezésektől a villamos motorokon át az ablaktörlő rendszerekig folyamatosan újabb termékeket vezetünk be. Az Európa összes országába, valamint Ausztráliába és az Egyesült Államokba is szállító gyár terméke a Magyarországon fejlesztett stop-start indítómotor. Az autóipari termékek mellett a gyár szintén büszke az eBike meghajtásra is, amelynek gyártásáért és technológiájáért ugyancsak magyar szakemberek felelnek.
A vevői igények kielégítése érdekében egyre több mérnöki feladatot is végeznek Miskolcon, 2014-től immár az új Indítómotor és Generátor Fejlesztési Központban. 2017-ig összesen kétmillió euró értékű beruházást tervezünk végrehajtani a cégcsoport miskolci autóipari gyárához tartozó fejlesztési központban.
Valamennyi részleg és üzletág közös célja az emberek életének megkönnyítése, az életminőség javítása és a kényelem fokozása, példaértékű minőségben kivitelezve. Ennek köszönhetően fejlődött a Bosch a világ egyik vezető technológiai vállalatává az elmúlt 130 esztendő során és ezen dolgozunk a következő évszázadokban is.

Életre tervezve – évtizedek óta

Életre tervezve – évtizedek óta

4 hozzászólás

  • Szabolcs szerint:

    Döbbenetes számok, felfoghatatlan egy ilyen vállalat mérete és működése.

    • BoschHungary szerint:

      Szerencsére azért felfogható, hiszen a vezetőink azért dolgoznak, hogy ezek a számok évről-évre impozánsabbak legyenek! 😉

  • Giuseppe szerint:

    Jól értem, hogy a Blaupunkt már nem Bosch?

    • BoschHungary szerint:

      Maga a márkanév már valóban nem a Bosch tulajdona. A vállalat természetesen továbbra is készít autóipari navigációs és audió megoldásokat, de már mint beszállító jelenik meg az egyes járművekben.