Skip to main content
 
Technológia

Egy csipetnyi Stuttgart Kecelen

2015-12-21 No Comments 6 perc olvasási idő

Kevesen gondolnák, de Magyarország egyik legkomolyabb műszaki gyűjteménye Kecelen található. A Benedeczki Műhely Kft. telephelyére érkezve egy kicsit olyan érzése van az embernek, mintha Stuttgartban lenne.

Az irodához vezető előtérben különböző erőforrások metszetei és oktatási célokat szolgáló példányai sorakoznak. A hármas Golf TDI erőforrásától, a V8-as HEMI motorig találunk ott különlegességeket. A hangulatot már ez is megalapozza, de beljebb érve sem sok minden változik. A tárgyalóban olyan ritka Bosch relikviák találhatóak, amelyek a stuttgarti Bosch központban is bármikor megállnák a helyüket. Szinte már hihetetlen történetek ezek, amelyek arról szólnak, hogy az első Blaupunkt autórádió mellé hogyan került eredeti doboz és zsírpapír különböző forrásokból. Persze a tárgyak nem csak a járművek világából kerültek ki. Van ott többek között Bosch filmfelvevő, vérnyomásmérő, sőt defibrillator is. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a tárgyaló székei és asztalai is a stuttgarti Bosch központból kerültek Kecelre…

Kicsik és nagyok, régiek és újak: változatos a kínálat

Talán már ennyiből is egyértelmű, hogy a műhely tulajdonosa és ügyvezetője nagy tisztelője Robert Bosch munkásságának. Benedeczki Lajos a szó legnemesebb értelmében vett megszállott, aki egy különleges helyet épített föl az elmúlt két és fél évtizedben.
Pedig a kezdetekben semmi nem utalt arra, hogy valaha ilyen álmot élhet meg az autóvillamossági szerelőként dolgozó tulajdonos. Az 1990-ben induló vállalkozás két év működés után kötött szerződést a Robert Bosch Kft.-vel, ekkor kezdődött a cég életében a „Bosch időszámítás”. A ’90-es évek végére egyre nyilvánvalóbb lett, hogy a dízel technológia rohamos fejlődése ellenére sincs olyan cég Magyarországon, amelyik szakszerűen javítani tudná a befecskendezőket, vagy épp a magasnyomású rendszerek többi elemét. Ennek oka egyértelműen az volt, hogy az ezekhez szükséges próbapadok és szerszámok drágák voltak, senki nem mert belevágni. A keceli Bosch Car Service tulajdonosa azonban úgy határozott, egy új műhely helyett befektet egy ilyen eszközbe és az évek azt bizonyítják, neki lett igaza. Azóta még 23 hasonló eszközt vásároltak és Európa egyik legkomplexebb dízel centrumát alakították ki. Ma már a rendszerek ki és beszerelésével nem is foglalkoznak, csupán azok javításával, tesztelésével. Ezeket a műveleteket viszont gyári körülményeknek megfelelően végzik, így több nagy gyártó tanúsítványával is rendelkeznek.

Műszerezettség és szakértelem tekintetében is nehéz versenyre kelni a Benedeczki műhellyel

Benedeczki Lajos persze mindezt számos történettel fűszerezve mesélte el blogunknak, a Robert Boschtól származó idézetekkel színesített javítótérben. A gépek zaja mellett a szorgos kezek helyisége ez, sőt még annál is több. – Nálunk minden a minőségről szól. Talán furcsának tűnhet, de ez nem elsősorban a sikeres működésről szól. Sokkal fontosabb, hogy az ügyfél elégedett legyen, mert összességében minket ez határoz meg. Szeretem, hogy a kollégáink átérzik ezt és e szerint végzik a munkájukat. Igyekszünk mindenről konzultálni az ügyfelekkel, legyen szó a probléma forrásáról, vagy a lehetséges javítási alternatívákról – vázolja elveit Benedeczki Lajos.
Mindez persze érthető, hiszen az ügyfeleik nagy része már nem személyautók rendszereit javíttatja itt, hanem tehergépjárművek, illetve munkagépek alkatrészeit. Ezeken a területeken pedig fokozottan megkövetelik a minőségi munkát.
– A munkamódszerünk oda vezetett, hogy ma már Európa több országából vannak ügyfeleink. A kis műhelyektől a márkaszervizekig minden méretű cég megtalálható partnereink között és mindenkinek ugyanolyan lelkiismerettel javítunk – mondja a cégvezető.

Benedeczki Lajos büszke a csapatára

Benedeczki Lajos büszke a csapatára

Persze az elszántság önmagában még kevés. A sikerhez szükség volt megfelelő kollégákra és a családi háttérre. Sokat elmond a Benedeczki Műhely Kft.-ről, hogy ritkán cserélődnek a kollégák. A cég 25. születésnapján pedig a legrégebbi kolléga is jubilált, aki szintén 25 éve dolgozik a vállalkozás sikerein. És bár itt már félig megvan a családi kötelék is (Gubik László Benedeczki Lajos sógora lett az évek alatt) a tulajdonos fiára is nagyon büszke és feleségének is hálás. Szabolcs fia a közelmúltban fejezte be főiskolai tanulmányait és a Lajos tervei szerint Ő veheti majd át a műhelyt. Az ifjú titán távlati tervei között el tudja képzelni a cég irányítását, azonban nem műszaki, hanem gazdasági szempontok szerint fejlesztené tovább a vállalkozást. – Ehhez persze még sokat kell tanulnom, szeretnék tapasztalatokat gyűjteni más, akár multinacionális cégeknél is – hangsúlyozta a 24 esztendős Benedeczki-Fehér Szabolcs.

Benedeczki Lajos

Benedeczki Lajos

Hogy miként íródik tovább a keceli Benedeczki Diesel Center eddigi sikertörténete, azt egyelőre nem tudni. A tulajdonos továbbra is elszántan veti bele magát a mindennapokba. Folyamatosan figyel, tanul, fejleszt, ötletek sokaságával vinné előre a céget. Mint mondja, a technológiában még évtizedek vannak, ha pedig a tendenciák új irányt mutatnak, akkor is tudnak majd alkalmazkodni. – Elvégre 25 éve azt sem gondolta volna senki, hogy Kecelen fel tudjuk mindezt építeni – mondja mosolyogva Benedeczki Lajos.