Skip to main content
 
Sport

Élőben az igazi

2017-06-23 No Comments 7 perc olvasási idő

A DTM (Német Túraautó Bajnokság) magyarországi versenyhétvégéje a pályán élvezetes csatákat, a pályán kívül pedig színes kavalkádot hozott. A hungaroringi hétvége ismét bizonyította, hogy ez az egyik legjobb helyszíni szórakozást nyújtó versenysorozat!

Természetesen a szórakoztatásból a Bosch is kivette a részét, de ne szaladjunk ennyire előre, pontosabban, ne szaladjunk egyből a mi sátrunkba, nézzük mit tartogatott a hétvége. Akik még korábban nem jártak autóversenyen, azokat talán meglepte, mennyi kiegészítő verseny volt a DTM futamai mellett. A német túraautós sztárok mellett a nagyobb sorozatokba igyekvő Formula 3 versenyzők is megmutatták magukat, és a hazai rajongók nagy örömére a TCR International Series mezőnye is pályára lépett több magyar versenyzővel. Ennek is köszönhetően összesen 39 500 néző látogatott ki a Hungaroringre a három nap alatt, így pedig az idei bizonyult eddig a legsikeresebb magyarországi DTM versenyhétvégének.

Egy egész hétvégés jegy már 20 eurótól (körülbelül 6000 forint) megvásárolható volt, ami igazán megérte az árát

Természetesen a hétvége igazi fénypontjainak a Német Túraautó Bajnokság versenyei számítottak, hiszen a német prémiummárkák versenyautói brutálisan erős V8-as motorjaikkal és a formula versenyautókat megszégyenítő tapadásukkal felejthetetlen vizuális és hangélményt nyújtanak. Szombaton az időjárás nem mutatta a legszebb arcát, a borongós idő és az erős szél a rajongók és a versenyzők dolgát is megnehezítette, a látványosabb futamot mégis ez a nap hozta. Az időmérő alapján Audi fölényre számítottunk, a dobogó tetejére azonban mégsem egy négykarikás versenyző állhatott föl.

A rajt előtti percek mindig látványosak

Először nyert DTM edzést René Rast aki a rajt után remekül őrizte a vezető helyét márkatársai előtt, mögötte viszont Jamie Green nem tudta sokáig tartani Mattias Ekströmöt. Az elöl haladó hatos Audi fogatba csak Bruno Spengler tudott „belemarni”, aki a BMW-vel megelőzte Nico Müllert az ötödik helyért csatázva. A verseny menetét Maxime Martin lefulladó BMW-je törte meg. A kettes kanyar után leparkoló versenygép miatt beküldték a biztonsági autót. Az új rajt után pedig Ekström tört borsot Rast orra alá, megfosztva őt az első helytől. Közben a bajnokságot a Hungaroring előtt vezető Mercedes-AMG pilóta, Lucas Auer is pórul járt, ugyanis összeakadt Augusto Farfusszal, így hamar a mezőny végén találta magát. Rendkívül látványos lökdösődéssel próbálta legyűrni egymást Jamie Green és Edoardo Mortara is. Végül Green húzta a rövidebbet, aki a sikánnál a pályát is elhagyta, de az autója nem sérült meg. A biztonsági autós szakasz igazi nyertesei Paul di Resta, Timo Glock és Bruno Spengler lettek, ők ugyanis jóval korábban kint jártak kereket cserélni, mint a többiek. Ezért, amikor a legtovább kint maradó Maro Engel is a bokszba hajtott a 32. körben friss gumikért, az imént említett hármas találta magát az élen. A Formula 1-et is megjárt Paul di Resta megőrizte a remek stratégiával megszerzett első helyet, és a tavalyi nyitóhétvége után először diadalmaskodott a DTM-ben.

Az első futam hivatalos összefoglalója – a győztes Paul di Resta a Formula-1-ből tért vissza a DTM-be

Vasárnap már verőfényes napsütésre ébredt a Hungaroring, azonban a szél továbbra is erős maradt. A második futam az Audi visszavágásáról szólt. Az időmérőt megnyerő René Rast – akárcsak szombaton – ismét remekül rajtolt, viszont a kerékcserék vasárnap is nagyon korán elkezdődtek. Talán egy újabb biztonsági autós periódustól tarthattak a csapatok, mert a nyolcadik körre már a mezőny fele letudta a kötelező kiállást! A boxlátogatások végeztével Ekström vette át a vezetést, maga mögé utasítva Rastot. Viszont a svédnek nem sikerült komoly előnyt kiépítenie márkatársával szemben, aki folyamatosan egy másodpercen belül autózott hozzá képest. A harmadik helyen Maxime Martin hátránya viszont 1,8 másodpercre hízott, így féltávnál már sejthető volt, hogy Ekström és Rast között dől majd el a győzelem sorsa. A verseny utolsó tíz percéhez érkezve Rast láthatóan támadásba lendült, hátrányát fél másodpercre szorította le, míg végül az első kanyar féktávján bebújt Ekström mellé és visszaszerezte a vezetést. Az utolsó körökben pedig magabiztos előnyt épített ki svéd márkatársával szemben, így aztán teljesen megérdemelten ünnepelhette élete első DTM-győzelmét.

 A második futam összefoglalója – Rast a győzelmével átvette Auertől a vezetést a bajnokságban

Ahogyan említettük, a két nap során persze a pályán kívül is volt izgalom és látnivaló. A magyarországi Bosch csoport csapata a versenyek közötti szünetekben, a célegyenes menti lelátók mögött várta az érdeklődőket. Felnőttek és gyerekek egyaránt találtak kedvükre való elfoglaltságot a Bosch standján. Sokan voltak kíváncsiak például arra a három csodaszép autóra, amelyekben a Bosch különböző fejlesztéseit mutattuk be. A Mercedes-Benz C-osztály Coupét, az Audi A5 Coupét és a BMW 4-es Gran Coupét is imádta a közönség, csakúgy, mint a versenygépek különböző Bosch alkatrészeit bemutató mini kiállításunkat. Kicsik és nagyok különböző autós játékok és szimulátorok segítségével is összemérhették a tudásukat, aki pedig végigjárta a standot, az akár értékes Bosch ajándékokkal is gazdagodhatott!

Az innovatív járművek csábításának senki nem tud ellenállni

Ezek mellett helyet adtunk a tehetséges magyar mérnökök versenygépeinek is: a sátor mellett felsorakoztak a pneumobilok (sűrített levegővel hajtott versenyautók) és azok az autonóm gokartok, amelyeket a Bosch többéves versenysorozatára építettek egyetemisták. Talán éppen ezek miatt, sok ifjú tehetséget vonzott a stand, sátrunkban a leendő mérnökök ismerkedtek meg a Bosch által kínált karrierlehetőségekkel.

A legkisebbeknek külön „pályát” építettünk

Az idei hungaroringi versenyhétvégén szinte egyáltalán nem volt üresjárat: akár a pályán, vagy azon kívül, de látnivaló mindig akadt! Reméljük jövőre is ellátogat hozzánk a DTM mezőnye és a nagyszerű futamok mellett újabb Bosch fejlesztéseket és találmányokat mutathatunk majd be Nektek! Addig is figyeljétek a sorozat hátralévő futamait, mert úgy tűnik, izgalmas csatákra számíthatunk még 2017-ben is!

Feliratkozás a hírlevelünkre:

[wysija_form id=”1″]

Kapcsolódó bejegyzések:

Izgalmas évkezdés

Biztonságos „szörnyetegek”

Távoli rokonok