Skip to main content
 
Technológia

Optimizmus és kreativitás

2015-11-30 No Comments 5 perc olvasási idő

Hol van még a karácsony, mégis többszörösen okunk volt az ünnepre a Bosch világhálózatának magyarországi tagjaként az elmúlt hetekben. Például azért, mert idén tíz éves a Bosch Budapesti Fejlesztési Központja.

Csupán öt mérnököt számláló osztályból a Bosch Budapesti Fejlesztési Központ mára 1400 mérnököt foglalkoztató fejlesztési központtá növekedett. Tíz évvel ezelőtti indulását követően először csupán azt terveztük, hogy 2008-ra körülbelül 130 mérnökkel működik a Budapesti Fejlesztési Központ, de a valóság ennél sokkal szebben alakult. 2008 végére ugyanis már több mint 400 mérnök dolgozott itt Budapesten. Manapság pedig a Bosch európai szervezetének második legnagyobb kutatási-fejlesztési központja működik a magyar fővárosban. A siker érdekében a hazai mérnökök éppoly sokat tettek, mint a Bosch, amely 2011 óta 32 milliárd forintot fordított a központ fejlesztésére. A magyar mérnökök szaktudása és elkötelezettsége nélkül aligha valósulhatott volna meg ekkora fejlődés ilyen rövid idő alatt.

2015 augusztusában tartottuk a fejlesztési központ új épületének ünnepélyes megnyitóját

2015 augusztusában tartottuk a fejlesztési központ új épületének ünnepélyes megnyitóját

A töretlen fejlődést jól mutatják a számok is: a 2007-ben háromszáz tagot számláló mérnökcsapat 2012-re hétszáz fősre duzzadt, és 2013 őszén már kilencszáz, míg 2015 végére 1400 mérnök dolgozik a Bosch legmodernebb autóipari fejlesztésein. Ez a fantasztikus ütemű fejlődés már önmagában okot ad az ünneplésre, a kerek évforduló szinte csak a hab a tortán. Ráadásul mostanra elkészült a központ minden igényt kielégítő, legújabb épülete is. Úgy számolunk, hogy három havonta újabb száz mérnökkel bővül a csapatunk és természetesen számukra is helyet, megfelelő munkakörülményeket kell biztosítanunk.

A Bosch bővülése a benyújtott szabadalmak számában is megmutatkozik

A Bosch bővülése a benyújtott szabadalmak számában is megmutatkozik

Tudjuk, hogy munkatársaink csak mindenkire ösztönzően ható, színvonalas környezetben alkothatnak hatékonyan, és ennek köszönhetően érhetünk el olyan kiemelkedő sikereket a fejlesztés területén Budapesten is, mint az elmúlt tíz esztendőben. Így jöhetett létre az itt dolgozó mérnökök munkájának eredményeként egy önmagát vezető autó is, amire nagyon büszkék vagyunk. Szintén büszkeséggel gondolunk arra, hogy a Bosch hatalmas világméretű szervezetében is kiemelkedően fontos szerepet játszik a Budapesti Fejlesztési Központ. Ráadásul nem csupán mi lehetünk büszkék az eredményeinkre, hanem mindazok, akik ebben részt vesznek és támogatják munkánkat. Közülük fontos kiemelni munkatársaink családjait. Boldogok, elégedettek és büszkék párjuk, szüleik teljesítményére, eredményeire és arra, hogy egy ilyen cég fontos láncszemei, mint a Bosch.

Kollégáink boldog és kiegyensúlyozott családi élete fontos számunkra, hiszen hosszú távra tervezünk

Kollégáink boldog és kiegyensúlyozott családi élete fontos számunkra, hiszen hosszú távra tervezünk

Ilyenkor jól esik visszaemlékezni a kezdetekre, hiszen a 2005-ben megalakult Bosch Budapesti Fejlesztési Központ elődje egy öt évvel korábban, öt fővel létrehozott osztály volt csupán a vállalaton belül. Az itt dolgozó szakemberek az automatikus sebességváltók vezérlésének tökéletesítésével foglalkoztak. Közben új üzletágak is alakultak az elektromos vezérlés, valamint az érzékelő- és elektromos gépjárműrendszerek fejlesztésére. Tíz évvel ezelőtt tehát ezek összevonásával alakult meg a Bosch Budapesti Fejlesztési Központ. Az elmúlt egy évtizedben tizenegyre bővült a központhoz tartozó osztályok száma, hiszen a fejlesztési területek köre is folyamatosan bővül. A korábbiak mellé csatlakozott a gépjármű-elektronikai vezérlőrendszerek, a blokkolásgátló rendszerek, továbbá a hardver- és szoftverfejlesztés is. A tolató- és parkolóradarok fejlesztése 2007-ben indult Budapesten, míg 2008 óta már modern fedélzeti eszközök és multifunkcionális fedélzeti kijelzők fejlesztése is zajlik itt. Mindezeken túl az ultrahang-, video- és radarérzékelőkön alapuló legújabb vezetéstámogató rendszerek autókba szereléséhez is üzemeltetünk egy autószerelő műhelyt a Budapesti Fejlesztési Központban.

2015 októberében ünnepelhettük az 1300. mérnök csatlakozását cégünkhöz

2015 októberében ünnepelhettük az 1300. mérnök csatlakozását cégünkhöz

Az idén átadott, összesen 51 ezer négyzetméteres új épületkomplexumban az irodák mellett kutatólaborokat, tanműhelyeket, illetve közösségi és inspirációs tereket is kialakítottunk. Mérnökeink itt végzik a jövő vezetéstámogató rendszereinek élettartam szimulációit, megbízhatósági tesztjeit, valamint analíziseket és folyamatteszteket készítenek. Az persze már most látható, hogy a Bosch tudatos bővülési stratégiájának megfelelően további helyszínt kell biztosítanunk az újabb és újabb projekteken dolgozó mérnökök számára. A vadonatúj központi épülettel együtt elkészült négyszintes parkolóház is már eme fejlődés jegyében épült meg. E folyamatos fejlődést mozgató küldetéstudat szépségéről beszélnek a Bosch budapesti vezetői az alábbi videóban.