Skip to main content
 
Történelem

Száz évnyi magyar Bosch-történelem

2018-11-07 No Comments 5 perc olvasási idő

A Bosch és Magyarország közös történelme több mint 100 éve íródik, az idei év mégis rejt egy különleges jubileumot. Épp egy évszázada alapította meg Robert Bosch az első hivatalos magyarországi képviseletet.

A Bosch történelemkönyvében az 1898-as évhez került az első Magyarországhoz kapcsolódó bejegyzés. Az alig néhány éves vállalat alapítója, Robert Bosch, akkor bízta meg Dénes Ede mérnököt a cég termékeinek értékesítésével a monarchia területén. A közös munka egészen 1918-ig tartott, amikor Robert Bosch Budapesten megalakította a Bosch Róbert Kft.-t. Ez tekinthető a cég első hivatalos saját magyarországi képviseletének, így a hazai Bosch csoport 2018-ban ünnepli 100 éves jubileumát.

Az első magyarországi értékesítési iroda így nézett ki 1924-ben

A két világháború között a műszaki fejlesztésekkel és gyártással foglalkozó cégek többsége gyorsan tűnt fel, majd el. A nehéz gazdasági körülmények között különösen nagy dolognak számított, hogy az 1928-ban a már 65 főt foglalkoztató cég új telephelyre – a Váci útra – költözött, és levált a bécsi területi központról.  1929 és 1936 között már 16 különböző Bosch Szolgálat, vagy mai nevén Bosch Car Service működött. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Bosch hálózata gyakorlatilag a legrégebbi márkafüggetlen szervizhálózat Magyarországon. A 2. világháború megpróbáltatásai és az azt követő államosítás üres lapokat hoztak a már említett történelemkönyvben, 1991-től azonban újra íródtak fejezetek.

Az 1928-as értékesítési iroda a budapesti Váci úton

A Bosch a rendszerváltás után az elsők között nyitott kapcsolattartó irodát Budapesten, majd az év végén a vállalat vezetői megalapították a Robert Bosch Handelsgesellschaft mbH nevű magyar regionális vállalatot. A bátor lépést sikerek koronázták és 1997-re már azon kellett dolgozniuk a cég vezetőinek, hogyan koordinálják a négy különböző telephelyen folyó tevékenységet egyetlen központból. Az átszervezésre szükség volt, hiszen 1998-ban megépült a hatvani autóelektronikai gyár, amely egy újabb jelentős mérföldkő volt.
Az optimalizált működésnek a sokasodó feladatoknak köszönhetően a németországi központ bizalma folyamatosan erősödött Magyarország iránt, így 2005-ben olyan döntés született, amely hosszú távon is fényes jövőt vetített előre. Ekkor kezdte meg működését a Budapesti Fejlesztési Központ, amelynek első mérnökei gépjármű-elektronikai feladatokon dolgoztak. A gyártási és a fejlesztési feladatok egyre szorosabb összefonódása további beruházásokat hozott. Telephelyek létesültek Miskolcon, Egerben, Kecskeméten és tovább bővült a fejlesztési központ is. Sőt, mára már Miskolcon is jó néhány mérnök dolgozik kéziszerszám fejlesztéseken.

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlődött a magyarországi Bosch csoport

Idén, amikor a 100 éves jubileumot ünnepeljük, már 14200 munkavállaló dolgozik 9 magyarországi telephelyen. Még szerencse, hogy együtt írjuk tovább azt a bizonyos történelemkönyvet, mert egészen biztosan jó néhány fejezetet kell megalkotnunk a következő száz évben is.

Egy másik 100-as jubileum

Egészen biztos, hogy a felsoroltak sokak számára tartogattak újdonságokat, azt viszont még ennél is kevesebben tudják, hogy még egy 100 éves jubileumot jegyezhetünk az idén. Gottlob Honold mérnök ugyanis 1918-ban vetette papírra a Bosch Anker ma is használt változatának közvetlen elődjét.

Az első Bosch-anker

Bár a mágneses gyújtás által ihletett logó már 1907-től hozzátartozott a vállalat arculatához, de az egyszerűbb, Honold által megrajzolt Ankert csupán 1919-től használja a cég. A Bosch mérnöke egy feljegyzésben használta először ezt a formátumot, ez a bizonyos feljegyzés pedig egészen biztosan eljutott a megfelelő emberhez, hiszen alig egy évvel később a hivatalos arculat része lett. A ma már szintén a logóhoz tartozó piros Bosch felirat 1925-ben lett része a vizuális megjelenésnek, és onnantól elválaszthatatlan része az arculatnak.

Gottlob Honold