Skip to main content
 
Technológia

A legmenőbb rendőrbringa

2019-02-20 No Comments 8 perc olvasási idő

Húsz darab, a Bosch hajtásrendszerével felszerelt elektromos kerékpárt szerzett be a Los Angeles-i rendőrség néhány hónapja. Az eszköz hatékonynak bizonyult, Hollywoodban és Venice Beachen, ahol hatalmas a forgalom, sokszor az eBike-ok jelentik a leggyorsabb megoldást a járőrök számára, ha sietniük kell.

A Los Angeles-i rendőrség már korábban is használt kerékpárokat, mert a nagyváros bizonyos részein eddig is ez bizonyult a leghatékonyabb, leggyorsabb közlekedési eszköznek: a nagy forgalmi dugókban egyértelműen könnyebb manőverezni velük, mint egy személygépkocsival, emellett szükség esetén még a járdán is lehet haladni velük. A járókelőkkel pedig sokkal könnyebben tudnak kommunikálni a rendőrök, mint gépjárműben ülve. Ezért teljesen logikus lépés volt, hogy eBike-okat is kipróbáljanak és megkönnyítsék az emelkedőkkel teli városban a sokszor tizenhárom kilogrammnál is nehezebb felszereléssel kerékpározó járőrök életét, valamint hatékonyabbá, gyorsabbá is tegyék munkájukat.

A korábbi bringáknál sokkal hatékonyabb bűnüldözést tesznek lehetővé az eBike rendszerű kerékpárok

A nemrég csatasorba állatott húsz darab elektromos kerékpárt a rendőrség egyedi igényei alapján alakította át az ezen a területen tapasztalt gyártónak számító Bulls cég. A robosztus mountain bike vázakra városban jobban használható gumiabroncsokat tettek például és a Bosch egyik legsportosabb eBike hajtásrendszerével, a Performance Speeddel szerelték fel. Ennek köszönhetően negyvenöt kilométer/órás sebességre is fel tudják gyorsítani a rendőrök a kerékpárjukat sík terepen, vagyis a teljes felszerelésben tekerő rendőrjárőr egy profi országúti kerékpárversenyző vagy éppen egy robogó tempójában képes haladni, még minimális erőkifejtés mellett is, akár egész nap.

Az éles bevetéseken is bizonyított az eBike

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@lapdhq is now on eBikes!🚨⚡️🚲 @bulls_ebikes designed by @tld_bike.

Bosch eBike Systems (@boschebikeusa) által megosztott bejegyzés,

Persze nem csak a Los Angeles-i rendőrök használnak eBike-ot, tavaly tavasszal már a Wisconsin állambeli Green Bay-i kollégáik is beszereztek néhány ilyen járművet. Ezeket a Cannondale építette és szintén a Bosch szállította a hajtásrendszert. Kétféle változatot szereltek össze: az egyikhez a kifejezetten nagy, hetvenöt Nm-es nyomatékú Performance CX rendszert választották, amelyet mountain bike-ozáshoz terveztek, de készültek olyan gépek is, amelyekre ugyanúgy a Bosch Performance Speed került, mint a Los Angeles-i rendőrök kerékpárjaira.

Természetesen külön kiképzés is jár a bringák mellé

De mit is tud a Bosch elektromos hajtásrendszere?  A Performance Speed motorja öt fokozatban használható, a váltó pedig szintén elektromos, amelyhez a NuVinci, a Rohloff és a Shimano gyártotta a tartozékokat, és negyvenöt kilométer/órás sebességig tudja gyorsítani a Los Angeles-i rendőrök járműveit. A hatvanhárom Nm-es nyomatékú motor pedig még minimális rásegítés mellett is az elektromos motorokra jellemző, dinamikus gyorsulást tesz lehetővé álló helyzetből is. Annak érdekében, hogy tökéletes legyen az összhang a kerékpárossal, három szenzor méri a nyomatékot, a sebességet és a gyorsulást, az érzékelők több mint ezer mérést végeznek másodpercenként. A lánc vezetését pedig úgy alakították ki, hogy ne tudjon leesni a fogaskerekekről és félre váltani se lehessen.

Még több eBike

 

Az elektromos segédrendszert használó kerékpárokról már többször is olvashattatok a Bosch Magyarország Blog felületén.

Például akkor amikor épp a kerékpárok és a Bosch közös fejlődéstörténetéről írtunk. Érdemes felidézni, hogyan kezdődött a bringák fejlesztése és mi minden történt, mire megszületett az első eBike.
Kattints ide!

Egy kerékpárverseny 1955-ből, háttérben a Bosch hirdetése

Ha kimondottan az eBike gyakorlati tapasztalataira vagy kíváncsi, akkor is jó helyen jársz, hiszen tavaly nyáron vendég szerzők tették próbára a Bosch rendszerrel épített elektromos rásegítésű bringákat. Az első részben a napi ingázás kapcsán gazdagodtunk érdekes tapasztalatokkal. Ha kíváncsi vagy, kattints ide!

Városi forgalomban és dombvidéken jelentősen növelhető az átlagsebesség, de sík úton túrázásra is kiválóan alkalmas az e-bike, például erős szembeszélben nagy segítséget nyújt

Egy kicsit később aztán a sport kapcsán is megvizsgáltuk az eBike által kínált lehetőségeket. Érdekes összehasonlítást készített egy másik vendégszerzőnk, amelyben egy másik bringához mérte az eBike tudását. Ha érdekel az eredmény, kattints ide!

A Normafa panorámakör ideális helyszínnek bizonyult az összevetéshez

Végezetül azt a cikket is ajánljuk figyelmedbe, amiben arról írtunk, hogyan épített a Bosch elektronikus blokkolásgátló berendezést az eBike kerékpárokhoz. Ha érdekel, kattints ide!

Csakis eBike modellek szerelhetők fel blokkolásgátlóval