Skip to main content
 
Okosvilág

Kuri, a házirobot

2017-01-25 No Comments 6 perc olvasási idő

Képzelj el egy háztartási robotot, ami hangutasításokra reagál. Egy robotot, amely ha kell, biztonsági őrként figyel a lakásra, ha kell, hordozható hangszóróként funkcionál, vagy mesét olvas a gyerekeknek. Utópia, sci-fi? Egyáltalán nem!

Ez a robot ugyanis már létezik, a neve Kuri és az idei CES (Consumer Electronics Show – Fogyasztói Elektronika Kiállítás) szakvásáron mutatkozott be. Megalkotója az amerikai Mayfield Robotics nevű vállalat, amely a Robert Bosch Start-up GmbH (BOSP) támogatásával fejlesztette ki a körülbelül 50 centiméter magas háztartási robotot.

Egyszerű, letisztult és barátságos: Kuri szinte minden otthonban jól mutat

A cég központja a Kalifornia állambeli Redwood City, vagyis a szilícium-völgyi startupkultúra kellős közepe. Ez már csak azért is fontos, mert több mint 30 robotikai szakember, tervező dolgozik ott, akik inspirációja a cég sikereinek kulcsa.
Földrajzilag persze nem csak a fejlesztés miatt van kedvező helyzetben a Mayfield Robotics. Az Amerikai Egyesült Államoknál jobb helyet keresve sem találhattak volna a projektnek. Az USA bizonyos társadalmi rétegei már felkészültek az ilyen jellegű háztartási kiegészítőkre, sokkal fogékonyabbak az ilyen jellegű újításokra, mint a konzervatív európai kontinens lakói. Mert bárhonnan is nézzük, nagy bizalom kell ahhoz, hogy lakásunkat, sőt házi kedvencünket, vagy gyermekünket rábízzuk egy robotra.

Mintha egy filmből gurult volna a nappaliba

Maga az ötlet nem új. A filmtörténelemnek köszönhetően szinte már ismerősnek hat Kuri külleme. Elég sok vonás és tulajdonság van benne a Csillagok Háborújának R2-D2 és BB-8 droidjaiból. Külsőleg egyszerű és letisztult, ugyanakkor alaposan kidolgozott. A tervezők még olyan apróságokra is figyeltek, mint a robot „szemhéja”, amellyel pislog és kacsint. Mellkasán egy „barátságos” színekben pompázó LED jelzi az állapotát, és különböző csipogásokkal is válaszol a felhasználóknak. Képes „igen”-t és „nem”-et mondani, és jelzi azt is, ha nem érti, mit szeretnénk tőle. Például ez utóbbi esetben a LED sárgára vált és rázni kezdi a fejét – akárcsak egy ember. Ha pedig beprogramozzuk, arra is képes, hogy a különböző családtagokat, egyedi reakciókkal köszöntse. A Mayfield Robotics szakemberei a CES szakvásáron kifejtették: fontos volt számukra, hogy egy barátságos robotot hozzanak létre. Mint mondták, az olyon robotok, mint például Honda Asimo technológiailag lenyűgözőek, az emberekből és az állatokból azonban félelmet váltanak ki. Kuri esetében erről szó sincs, és ez nem csak az előrendelések számából látszik. A robot tesztelése során különböző célcsoportokból választottak embereket, akik nagyon gyorsan személyes olyan személyes névmásokat kezdtek el használni Kuri kapcsán, mint az ő és a neki.

Kuri képes éberen őrizni a házat

Talán furcsa, de ez a kis pszichológiai trükk feltétlenül szükséges ahhoz, hogy – mi emberek –könnyedén elfogadjuk a házi robotot. Hiszen ha valaki az első meglepődésen túl van, már azt látja, hogy mennyire hasznos eszközről is van szó. Ügyesen használva ugyanis Kuri több mint egy drága játékszer, igazi személyi asszisztenssé válik. Mobil készülékünkkel, vagy akár hanggal vezérelhetjük (négy beépített mikrofonja is van, így minden oldalról érzékeli a hangokat). Képes zenét, vagy on-line rádiókat megszólaltatni (két nagy teljesítményű hangszóró található benne), kamerái képesek arcfelismerésre, így akár arról is értesítheti a szülőket, hogy hazaértek-e már a gyerekek az iskolából. Sőt, Kuri nemcsak közlekedik a lakáson belül, hanem megtanulja a legrövidebb útvonalakat a különböző szobákba. Így távolról is könnyedén beküldhetjük bármelyik szobába, és szétnézhetünk szemei, azaz (HD felbontású) kamerái segítségével – ha például mozgást jelez a riasztó otthonunkban. És ha mindez nem lenne elég, segítségével akár a tűzjelzőt is bekapcsolhatjuk és rá is szólhatunk a betörőre, ami jó eséllyel elegendő lesz ahhoz, hogy távozásra bírjuk a megilletődött betolakodót.

Persze ha nincsenek ilyen izgalmak, akkor egy mondattal visszaküldhetjük kedvenc robotunkat a dokkoló állomásra, ahol nyugalomba helyezi magát és töltődik, egészen addig, amíg nem szólunk újra neki. Kerekeit úgy tervezték, hogy akár a szőnyegen és küszöbökön is elboldogul, a lépcsőket azonban egyelőre nem tudja leküzdeni. Cserébe a tervezők még a mozgását is úgy alkották meg, hogy az egy kicsit esetlennek tűnjön. Kacsázva gurul, aminek csupán az az oka, amit korábban már fejtegettünk: így sokkal „cukibb” és barátságosabb.

Kuri önállóan töltődik ha szükséges

Mindennek persze ára van, Kuri nem lesz olcsó. A tucatnyi szenzorral, kamerával és érzékelővel felszerelt, házirobot 699 dolláros áron debütál majd ősszel az Amerikai Egyesült Államokban. A konkurenciát vizsgálva ez a középmezőnyt jelenti, a szakértők azonban abban egyetértenek, hogy egyik másik termék sem ennyire személyes, legyen szó japán, vagy amerikai versenytársról. A Mayfield Robotics vezetője Mike Beebe újságírói kérdésre egyenesen azt mondta, hogy Kuri komoly, kíváncsi ugyanakkor szerény személyiség. Nos, ezek talán erős jelzők, az azonban biztos, hogy a jelenlévők egyöntetű véleménye az volt, hogy az eddigi összes robot közül Kuri képviseli a legjobb irányt, hiszen ő szerethető.

 

Feliratkozás a hírlevelünkre:

[wysija_form id=”1″]

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Készen állunk a jövőre?

Hálózatba kapcsolt motorok

Elveszítjük az irányítást?