Skip to main content
 
Okosvilág

Las Vegas-i titkok

2018-01-18 No Comments 6 perc olvasási idő

A Las Vegas-i CES kiállításon és vásáron minden évben sok különlegességet mutat be a Bosch. Egész biztosan sokan emlékeznek a tavalyi év szenzációjára Kurira a házirobotra, vagy a korábbi évek olyan vívmányaira amilyen például a fizikai gombokat szimuláló érintőkijelző is volt. A Bosch idén a járműipari újdonságok mellett sokkal nagyobb innovációkat is villantott.

Ebben az évben ugyanis elsősorban az okosvárosok és a hozzájuk kötődő, hálózatba kapcsolt megoldások kapták a főszerepet a CES (Consumer Electronics Show, Fogyasztói Elektronikai Kiállítás) Bosch-standján. Az okok persze érthetőek, az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) előrejelzései alapján 2050-re a világ népességének kétharmada városokban él majd. Már önmagában ez a számadat is megdöbbentő, főleg annak fényében, hogy 2014-ben ez az arány 50 százalék volt. A városok tehát növekednek, ez a folyamat pedig egyre több kérdést vet fel és ezekre reagált most fejlesztésekkel a Bosch. Intelligens mobilitás, jobb levegőminőség, nagyobb biztonság és fokozott kényelem – ezek a legfontosabb szempontok a fejlesztések kapcsán.

Tavaly nagy sikert aratott Kuri a házirobot, idén új funkciókat is kapott

A Bosch mérnökei ráadásul nem elméleteket, tanulmányokat prezentáltak, hiszen már a gyakorlati megvalósítás kapcsán is rendelkeznek tapasztalatokkal, tehát pontosan tudják, miről beszélnek. Ráadásul ezeket a rendszereket német, amerikai és kínai tapasztalatokkal is felvértezték a globális projektek keretében és így mutatták be a CES-kiállításon. Ezek a közeljövőben egyre több nagyvárosban tűnhetnek majd föl.
Közülük az egyik legérdekesebb a Climo névre hallgató levegőminőség-ellenőrző eszköz, amely valós időben elemzi a levegőt és szolgáltat adatokat. Az eszköz kompakt mérete azt is lehetővé teszi, hogy akár egy távközlési oszlopra, vagy egy hirdetőtáblára is könnyen felszerelhető, így sokkal pontosabban követhető a levegőminőség változása és reagálni is egyszerűbb rá a szakembereknek.

A Climo levegőminőség-ellenőrző segítségével könnyebben tehető tisztává bármely város

A korábban felsoroltak közül a biztonság különösen fontos – éppen ezért születnek az olyan rendszerek, mint a digitális árvízfigyelő. A Bosch egy kísérleti projekt keretében teszteli a rendszert Ludwigsburgnál a Neckar folyón: ultrahang-érzékelők és kamerák figyelik a vízszint, a vízsebesség és az átfolyási mennyiség változásait. Az adatokat a Bosch adatközpontja dolgozza fel, és ha szükséges azonnal figyelmezteti az érintett települések lakóit, a veszélyeztetett területen található cégek tulajdonosait SMS-ben, e-mailben. Az eddigi metodikával szemben értékes órák nyerhetők, hiszen ezeket a vízállásokat eddig csupán helyszíni mérésekkel tudták figyelemmel kísérni, ami sok esetben komoly időbeli csúszást eredményezett és nagyon költséges is volt.

Emberi életeket és anyagi javakat egyaránt segíthet megvédeni az árvizekre figyelmeztető rendszer

Nem életmentő, de szintén fontos a következő okos megoldás, a hálózatba kapcsolt parkolás. Ez elsősorban a kényelmet szolgálja, de a városok levegőminőségének javítása miatt is fontos. A témával kapcsolatban több bejegyzést is publikáltunk már blogunkon, ezek ide és ide kattintva megtalálhatók. A városi forgalom 2050-ig körülbelül harmadával nő. A Bosch szeretné balesetmentessé, stresszmentessé és emissziómentessé alakítani a városi közlekedést. A közösségi parkolás ehhez a magasztos célhoz egy tökéletes alkotóelem: miközben halad az úton, az autó automatikusan felismeri és megméri a várakozó járművek közötti üres helyeket, és ezeket valós időben egy digitális térképre tölti fel. Így az autósok közvetlenül a szabad parkolóhelyhez navigálhatnak. A Bosch ezt a szolgáltatást már több németországi városban, többek között Stuttgartban is teszteli. Idén ehhez tesztközösséghez 20 amerikai nagyváros csatlakozik, például Los Angeles, Miami és Boston is.

A hálózatba kapcsolt parkolást bemutató angol nyelvű Bosch-videó

Bár úgy tűnhet idén kisebb figyelem irányult a járművekre, az igazság az, hogy iparági újdonságból is bőven akadt a CES Bosch-standján. Mérnökeink ízelítőt mutattak – szériajárművekbe épített kísérleti megoldások segítségével – a jövőből. Egy Cadillac Escalade belső terébe integrálták azt a fedélzeti rendszert, aminek kezelése az érintőkijelzők ellenére minden eddiginél biztonságosabb. Egy BMW i3 segítségével pedig azokat az online szolgáltatásokat prezentálták mérnökeink, amelyek eddig biztonságosan elérhetetlenek voltak az autóból. Mindkét jármű kapcsán komoly szerepet kapott a mesterséges intelligencia, amelynek segítségével még biztonságosabbá válik az autó. A hanggal vezérelhető fedélzeti rendszer képes megtanulni a felhasználó szokásait, így gyorsítja a kommunikációt a jármű és vezetője között. Mindezt úgy, hogy a sofőrnek nem kell levennie a kormányról a kezét, vagy az útról a szemét. Ráadásul az új intelligens asszisztens már nemcsak a különböző nyelvekkel, hanem a tájszólásokkal és a dialektusokkal is megbirkózik.

Járműipari frontos is jelentős fejlesztéseket mutatott be a Bosch

A hálózatba kapcsolt városok és a járművekhez készült fejlesztések mellett további érdekességek is voltak a Bosch-standján. A könnyedebb témák iránt fogékonyak például megismerkedhettek az intelligens és díjnyertes robotporszívónkkal, háztartási kameránkkal, illetve a BMA400 gyorsulásmérő szenzorral, ami a Star Wars filmek által ihletett, legfrissebb játék fénykardokban, illetve robotokban is helyet kapott. A kiállítás rengeteg érdekessége mellett ezek a termékek is osztatlan sikert arattak.
A hálózatba kapcsolt újdonságok nagy része egyáltalán nem kézzelfogható, mégis nagyon fontos mérföldköveket képviselnek az emberiség és a vállalat életében is. Ezek a technikai újítások, termékek biztonságosabbá, egészségesebbé, kényelmesebbé és könnyebbé teszik az emberi életet. Ezek az értékek pedig abszolút egyeznek alapítónk, Robert Bosch elveivel.

 

Feliratkozás a hírlevelünkre:

[wysija_form id=”1″]

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Kuri, a házirobot

Készen állunk a jövőre?

Újraértelmezett parkolás