Skip to main content
 
Technológia

Régi akkumulátorokból csinálunk újat

2023-06-13 No Comments 10 perc olvasási idő
Régi akkumulátorokból csinálunk újat

Évről évre egyre több elektromos jármű szeli az utakat, ezért egyre több akkumulátorra is szükség van. A Bosch új eljárásával forradalmasítható az áramforrások gyártása, mert hatékonyan és gyorsan lehet újrahasznosítani a használt akkumulátorokat.

Még több akkumulátorra lesz szükség

A piaci trendek alakulás azt mutatja az elektromos járművek számának növekedése továbbra is dinamikus lesz
Szinte minden szegmensben növekedés várható

A Bosch becslései szerint 2030-ra Európában az újonnan regisztrált személygépkocsik körülbelül 70 százalékát teszik majd ki a villanyautók. Az elektromobilitás további fejlődéséhez azonban elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségű nyersanyag álljon rendelkezésre az akkumulátorgyártáshoz, vagyis továbbra is növekedési pályán lesz az akkumulátorokhoz felhasznált kémiai elemek, például a lítium, a kobalt és a nikkel iránti keresletet. Ezért az újrahasznosítás kulcsszerepet játszik az elektromos közlekedés térnyerésében, mivel segít fenntartható alapokra helyezni a gyártást a visszanyert nyersanyagoknak köszönhetően.

Hasznosítsuk újra, de gyorsan!

Az akkumulátorok szállítása, tárolása és szétszerelése egyáltalán nem egyszerű feladat

Az akkumulátorok szállítása, tárolása és szétszerelése egyáltalán nem egyszerű feladat

Az akkumulátorok újrahasznosítása azonban meglehetősen lassú és nehézkes folyamat, vagyis az volt egészen mostanáig. Vállalatunk mérnökeinek azonban erre is volt egy új ötlete és speciális gépeket, berendezéseket és szoftvereket fejlesztettek ki erre a célra. A Bosch Rexroth a Battery Lifecycle Company vállalattal együttműködve pedig az új technológiai megoldásra alapozva létrehozta Európa első, teljesen automatizált rendszerét, amely képes az elhasználódott akkumulátorok kisütésére és szétszerelésére a korábbiaknál sokkal hatékonyabban.

Drága, de megtérül

Az akkumulátorok esetében az újrahasznosítás pont azért nehézkes, mint a gyártás, mert egyszerre kellett eddig mozgatni az egész pakkot

Az akkumulátorok esetében az újrahasznosítás pont azért nehézkes, mint a gyártás, mert egyszerre kellett eddig mozgatni az egész pakkot

Szakértők azt jósolják, hogy 2030 környékén Európában évente akár 420 000 tonnányi akkumulátor újrahasznosítására lehet szükség. A járművekben jelenleg használt akkuk ugyanis 10-15 év múlva elérhetik élettartamuk végét. A Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research szerint az újrahasznosításhoz szükséges műszaki rendszerek csak Európában 2040-ig több mint 6 milliárd eurós beruházást igényelnek, de mindez hosszabb távon megtérülhet, mert az akkumulátor kémiai elemeinek akár 95 százaléka is visszanyerhető és újrahasznosítható az akkumulátor gyártási folyamatában.

Nemcsak gyors, biztonságos is

A Bosch által kifejlesztett automatizált kisütési rendszer nemcsak az újrahasznosítást egyszerűsíti, hanem növeli a hatékonyságot és a biztonságot is: mindössze néhány percet vesz igénybe egy modul mélykisütése. A rendszer ugyanis felismeri a különböző típusú akkumulátorokat, így minimalizálja az olyan kockázatokat, mint a rövidzárlat és a károsodással járó tűz.

Egy nap helyett 15 perc alatt végeznek

Kiépítéstől függően…
… szinte minden méretű akkumulátor kezelhető a rendszerrel

A Battery Lifecycle Company magdeburgi telephelyén építi Európa első teljesen automatizált üzemét, a technológiát a Bosch Rexroth szállítja. A helyszínen tesztelik a különböző gyártók akkumulátorait és előkészítik azokat a későbbi aprításra. Az új üzemben kevesebb, mint 15 percet alatt végeznek nyolc lítium-ion akkumulátor automatikus kisütésével. Ez a folyamat villámgyorsnak számít az eddig használt technológiával összehasonlítva. Kézi eljárással ugyanis akár 24 órát is igénybe vehet az akkumulátorok mélykisütése.

Nemcsak akkumulátorokat, energiát is újrahasznosítunk

A magdeburgi projekt elsőként alkalmazza ezt a szabadalmaztatott megoldást: az akkumulátormodulokat kémiailag deaktiválják egy megbízható folyamat során, így biztosítva, hogy azok a további feldolgozás során már ne legyenek feszültség alatt. Így az áramütés vagy a rövidzárlat kockázatát is ki lehet iktatni. A modulokban lévő maradék energia ráadásul felhasználható a rendszer működtetésére.

Túl az újrahasznosításon

Ezen túlmenően a telephelyen bevált Bosch ipari technológiát alkalmaznak a helyszíni akkumulátorgyártáshoz, beleértve a rugalmas, moduláris átviteli rendszereket és a ctrlX AUTOMATION vezérlőplatformot. A Battery Lifecycle Company telephelye évente akár 15 000 tonna akkumulátort is képes újrahasznosítani. Az üzem a tervek szerint 2023 nyarán kezdi meg működését.

Nem most kezdtük

Nem most kezdtük

A Bosch sokéves tapasztalattal rendelkezik az akkumulátorgyártás automatizálási és gyártási technológiájának fejlesztésében. Az összes prémium német autógyártó és számos akkumulátorgyártó üzem világszerte használja a Bosch ipari technológiáját. Mindez persze nem meglepő, hiszen vállalatunk folyamatosan bővíti portfólióját az akkumulátorgyártás területén is, bár nagyméretű jármű akkumulátorokat a Bosch nem készít.

Bosch-technológiát mindenkinek!

Cégünk az akkumulátor-újrahasznosításhoz fejlesztett hardvert és szoftvert partnervállalatokkal és rendszerintegrátorokkal együtt világszerte elérhetővé tette. A teljesen automatizált akkumulátormodul-kisütési állomásokon kívül a szolgáltatások közé tartoznak az ergonómiailag rugalmas munkaállomások, a műszaki elemzéshez és az akkumulátor biztonságos szétszereléséhez, a különböző tömegű akkumulátorok szállításához használható átviteli rendszerek, valamint a dolgozókat a folyamat különböző lépésein végigvezető szoftverek. A Bosch emellett nyomkövetési megoldást is kínál az akkumulátorok állapotára, eredetére és feldolgozási állapotára vonatkozóan.