Skip to main content
 
Okosvilág

Robotok az emberek szolgálatában

2023-06-20 No Comments 8 perc olvasási idő
Robotok az emberek szolgálatában

Rengeteg nehéz és egészségtelen munkában segíthetnek a robotok az élet szinte minden területén: a mezőgazdaságtól az egészségügyi feladatokon keresztül a takarításig – és ez már nem sci-fi, hanem a hétköznapi valóság. A Bosch kifejezetten robotokhoz kifejlesztett szoftverplatformjával pedig még könnyebben és gyorsabban lehet újabb és újabb funkciókra optimalizált eszközöket gyártani.

Otthon is segítenek

Háztartási robotok ugyan még nem lepték el otthonainkat, de már a valóságban is léteznek ilyen gépek. A Bosch is fejleszt olyan eszközöket, amelyek segítségével figyelhetünk a lakásra, takaríthatunk, vagy akár füvet is nyírhatunk.

Földműveléstől a gyógyításig mindenre bevethetők

Az iparban és a kereskedelemben még ennél is előrébb jár a fejlesztés. A Nemzetközi Robotika Szövetség (IFR) szerint egyre jobban kezdenek elterjedni ezek az eszközök, 2021-ben 121 000 intelligens gépet adtak el világszerte, ami 37 százalékos piaci növekedést jelent az előző évhez képest. Nem is csoda, hiszen a robotokat már szinte minden területen lehet alkalmazni, a szálloda- és vendéglátóipartól a mezőgazdaságon át a takarításig vagy épp az orvostechnikáig.

Földműveléstől a gyógyításig mindenre bevethetők

Szoftver a robotok lelke

A mobil robotok használhatóságát nagyban meghatározzák a szoftverek, ezek kifejlesztése azonban jelentős robotikai szakértelmet igényel, és magas beruházási költségekkel jár. A Bosch új szoftverplatformjának köszönhetően viszont az ipari robotok automatizálása ma már nagyon gyorsan, egyszerűen és hatékonyan megvalósítható. A gyártók ennek használatával sok időt és pénzt spórolhatnak meg és a fejlesztési munkájuk lényegére koncentrálhatnak – vagyis a konkrét robotfunkció megvalósítására.

A megfelelő szoftveres háttér biztosítása kimondottan fontos

A megfelelő szoftveres háttér biztosítása kimondottan fontos

Bármilyen célra

A Bosch új szoftverplatformja gyakorlatilag bármilyen feladathoz használható, ugyanis moduláris felépítésű, és az automatizáláshoz szükséges összes funkciót tartalmazza. Három különböző modul közül lehet választani, az adott robot alkalmazási területétől függően a szoftver használható lokalizációra, akadályérzékelésre és mozgástervezésre. A különböző szoftvermodulok egyenként is integrálhatók a gépekbe, összetett feladatok elvégzésére szánt robotok esetében pedig természetesen akár mindhárom funkció elérhető csomagban is.

A moduláris szoftveres platform rengeteg lehetőséget biztosít

A moduláris szoftveres platform rengeteg lehetőséget biztosít

Segítenek az autók

A Bosch csoport hatalmas tapasztalattal és kiterjedt kutatási szakértelemmel rendelkezik a navigáció, a vezetéstámogató rendszerek és az automatizálás terén, köszönhetően többek között a vállalatunk által végzett autóipari fejlesztéseknek. Emiatt talán nem meglepő, hogy sikerült olyan szoftverkörnyezetet fejlesztenie mérnökeinknek, amely különösen precíz, hatékony környezetérzékelést, megbízható jelértékelést és intelligens navigációs funkciókat kínál. Használatával az akadályok biztonságosan elkerülhetők, az ütközések pedig megelőzhetők.

A járműveknél szerzett tapasztalatok tökéletesen hasznosíthatók…
…az ipari szállítórobotoknál is

Funkciók testre szabva

A szoftver paraméterei rugalmasan illeszthetők az adott alkalmazás speciális követelményeihez. Például egy szűkebb útvonal a tisztítórobotok számára ugyanúgy megadható, mint a veszélyes anyagokat szállító gépek számára a nagyobb követési távolság. A szoftver nagy szabadságot biztosít a hardverkoncepció tekintetében is. A robotok működési körülményeitől függően lidarszenzorok, kamerák vagy más érzékelők is integrálhatók a rendszerbe. A robot operációs rendszer (ROS) szabványosított interfészei pedig megkönnyítik a szoftvermodulok integrálását a gép szoftverarchitektúrájába. Mintegy három évnyi fejlesztést követően a Bosch robotautomatizálási szoftverével 2023 eleje óta sikeres kísérleteket végeznek, így hamarosan elérhető lesz az eszközöket fejlesztő cégek számára is.

Az úgynevezett planar robotok akár a szállítószalagokat is ki tudják váltani, így rugalmasabbá válhatnak a gyártási folyamatok

Az úgynevezett planar robotok akár a szállítószalagokat is ki tudják váltani, így rugalmasabbá válhatnak a gyártási folyamatok