Skip to main content
 
Technológia

Fényes jövő

2015-05-11 5 hozzászólás 7 perc olvasási idő

Jelenlegi sikerünk titka is abban rejlik, hogy a Bosch-nál mindig is kiemelt szerepet kapott és kap a fejlesztés. A nálunk dolgozó valamennyi – világszerte több mint 45 ezer – kreatív kutató és fejlesztő munkatárs tudja, hogy a jövő most íródik.

Szerteágazó tevékenységi köréhez illeszkedve természetesen a Bosch fejlesztési irányai is számos iparágat és azon belül is megannyi területet érintenek. A Bosch aktív szerepet játszik a jövő kulcstechnológiáiban, amelyek további új piaci területeket nyitnak meg számunkra. Minderről sokat elárul, hogy 2008-tól egy önálló szoftverfejlesztő vállalat – az Innovations Software Technology – is a Bosch szárnyai alatt tevékenykedik. A kutatással és fejlesztéssel foglalkozó több mint 45 ezer alkalmazott harmada szoftverfejlesztő, s közülük csak az internetes termékek területén háromezren dolgoznak. A közelmúltban a „Bosch-családhoz” a hálózatba kapcsolt megoldások specialistájaként ismert ProSys vállalat, a gateway és köztes szoftverek szállítója is csatlakozott.

Otthon, édes, intelligens otthon

Otthon, édes, intelligens otthon

Az intelligens otthonokban a ProSyst szoftvere teremt kapcsolatot a különböző gyártók eszközei között. Ennek eredményeként például 2014-ben is számos új terméket és hálózatba kapcsolt megoldást dobtunk piacra: ezek közé tartoznak az internetről vezérelhető sütők, valamint a hálózatba kapcsolt épületek, fűtési rendszerek, ipari és járműipari fejlesztések számára kialakított szoftveres megoldások. A hálózatba kapcsolt világ alakítása terén a nyílt forráskódú megoldásokban bízunk, mert nézetünk szerint ezek segítik majd elő a gépek és eszközök gyártóktól független összekapcsolását. A Bosch már be is mutatta távoli szolgáltatásvezérlőjét, amely a hálózatba kapcsolt gyártási környezetben a gépek távoli karbantartását biztosítja. Az ilyen és ehhez hasonló megoldások széles körű elterjedéséhez persze kulcsfontosságú az adatok biztonsága, vagyis a megfelelő adatvédelem. Vállalatunk már több mint száz munkatársat alkalmaz, kizárólag a biztonságos adatátvitel fejlesztésére.

Az internetről kezelhető konyhai sütő már megtestesült valóság

Az internetről kezelhető konyhai sütő már megtestesült valóság

A fenti fejlesztések is jól jelzik, hogy valamennyi üzletágunkban nagy hangsúlyt helyezünk a hálózatba kapcsolt megoldásokra, és aktívan részt veszünk ennek az új iparágnak az alakításában. A Bosch legfontosabb céljai között szerepel az internetes termékek és szolgáltatások fejlesztése. Ez a törekvés természetesen a továbbra is elsődleges jelentőségű autóipari üzletágban is érvényesül. Így például szintén tavaly dobtuk piacra a motorkerékpárok hálózatba kapcsolt motorvezérlő rendszereit, amellyel a motorosok okostelefonjukkal is leolvashatják és kiértékelhetik a jármű- és menetadatokat. A Bosch egy másik okostelefonos alkalmazásával pedig egy olyan hálózat vehető igénybe, amely az összes németországi elektromos töltőállomás nyolcvan százalékát felöleli. Ezzel az elektromos meghajtású járművek hatótávolságához igazodva, egyszerűen tervezhető azok menet közbeni feltöltése is.

Az újabb és újabb vezetéstámogató rendszerek a közlekedés biztonságát szolgálják

Az újabb és újabb vezetéstámogató rendszerek a közlekedés biztonságát szolgálják

A Bosch kulcsfontosságú vállalat a dízeltechnológia történelmében, és hasonló szerepet kívánunk betölteni az elektromos hajtási rendszerek terén is. Ennek egyik pillére a napi használatra tökéletesen alkalmas technológia előállítása. Évente mintegy négyszázmillió eurót fektetünk az elektromos hajtásrendszerek – kiemelten az akkumulátor-technológia – fejlesztésébe, és jelenleg már harminc partnerünknek szállítjuk ezeket. A Bosch már évek óta együttműködik a Samsunggal lítium-ion akkumulátorok előállításában. Mindeközben, elsősorban az autóipar számára fejlesztendő, még hatékonyabb lítium-ion akkumulátorok megvalósítására, szintén összefogunk a GS Yuasa és a Mitsubishi vállalatokkal. Célunk, a jelenleginél közel két és félszer nagyobb energiasűrűségű, hatékonyabb akkumulátorok előállítása, öt éven belül. A GreenPeakkel pedig éppen azért működik együtt a Bosch, mert hatalmas lehetőségeket és technológiai előnyt látunk a vezeték- és akkumulátor nélküli érzékelő- és vezérlőrendszerekben.

A 2015-ös év újdonsága a forgalmi dugó asszisztens

A 2015-ös év újdonsága a forgalmi dugó asszisztens

Természetesen az automatizált vezetési rendszereké szintén fontos növekedési területet jelent a Bosch számára, ezért is dobjuk piacra folyamatosan új vezetéstámogató rendszereinket. 2015-ben megvalósul a távvezérelt parkolás, az elkerülő manőver, a forgalmi dugó asszisztens, továbbá az autópályák szembejövő oldalára fordulást megakadályozó funkciók tömeggyártása. A mobilitási megoldások üzleti szektorban több mint 2000 mérnök dolgozik csak azon, hogy a közúti járművekben alkalmazható robotpilóta valósággá váljon.
Mindezeken túl – az útról letérve – a nap- és szélenergia révén megvalósított ökológiai globalizációban látjuk a jövőt. A Bosch Rexroth innovatív, robusztus és hatékony meghajtási koncepciókat fejleszt a tengeráram-energia új ágazata számára. A víz alatti erőművek első prototípusait – amelyek Bosch Rexroth hidraulikus alkatrészekkel és erőátviteli technológiával készültek – már tesztelik Norvégia és Nagy-Britannia partjainál.

A hálózatba kapcsolt megoldások új trendje a „3S”: szenzorok, szoftverek és szolgáltatások

A hálózatba kapcsolt megoldások új trendje a „3S”: szenzorok, szoftverek és szolgáltatások

A szél és a víz mellett a nap is fontos energiaszolgáltató. A megújuló energiaforrások közül a napenergiás hőtermelés fedi le legnagyobb részben a világ energiafogyasztását, ezért élre törünk a napenergia hasznosításának fejlesztésében. Bosch napkollektorokkal a fűtést és a forró vizet a nap szolgáltatja – káros széndioxid-kibocsátás nélkül. E terület jövőjét vizsgálva a Bosch kutatást indított a BASF és a Heliatek vállalatokkal az organikus napelemek fejlesztésére. Célunk, hogy a napelemek gyártása sokkal költséghatékonyabb, alkalmazásuk pedig szélesebb körű legyen. Mivel az organikus napelemek olyan hajlékonyak és vékonyak lehetnek, mint egy műanyagboríték, nagy lehetőségeket rejtenek magukban. Használhatók háztetőkön, összehajtható telefontöltőként vagy autók tetején.
A szél- és napenergia kiváló példák arra, hogy a Bosch hogyan kínál műszaki megoldásokat az ökológiai kihívásokra, és hogyan válhat ezekből értékes együttműködés hosszú távú környezeti és éghajlatvédelmi célokért.

Már 2015-ben megvalósul a távvezérelt parkolás, és a teljesen önálló robotpilótára sem kell sokat várni

Már 2015-ben megvalósul a távvezérelt parkolás, és a teljesen önálló robotpilótára sem kell sokat várni

Az előrelátás tehát védelmet nyújt az energia-utánpótlás tekintetében, ám messze nem csupán erről szól vállalatunk munkássága. Közel száz éve osztotta meg Robert Bosch az alábbi életfilozófiáját: „mindig azon elv alapján cselekedtem, hogy kisebb baj pénzt veszíteni, mint bizalmat. Ígéreteim betartása, a termékeim értékébe vetett hit és a becsületszavam mindig fontosabb volt számomra, mint a mulandó profit.” Halála után több mint hetven évvel Robert Bosch szavai még mindig alapjaiban határozzák meg a vállalat szellemiségét, az emberiség jövője érdekében.

Hálózatban gondolkodunk

Hálózatban gondolkodunk

5 hozzászólás

  • Szabolcs szerint:

    Sci-Fi filmek rendezésében nem vesz részt a Bosch? Biztos lennének jó ötletei 🙂

    • BoschHungary szerint:

      A filmes iparban csak színpadtechnikával vagyunk jelen, egyelőre… 😉

  • Giuseppe szerint:

    Reggel bekészítem a kacsát a sütőbe és az interneten keresztül megsüttetem, mire hazaérek a munkából? Csúcs! 🙂