Skip to main content
 
Technológia

Boxberg 2015: Az autózás új korszaka

2015-05-22 2 hozzászólás 5 perc olvasási idő

Automatizált vezetés, hálózatba kapcsolt autók, ökológiai tudatosság, multimodális és személyes mobilitási megoldások. Merre tart a közlekedés az elkövetkező években? A lehetséges utakat fürkészve az idei, Boxbergben tartott autóipari eseményünkön felvázoltuk a Bosch jövő-forgatókönyveit.

Jövőbe mutató innovációink hosszú ideje több irányba haladnak, a közös nevező pedig az, hogy a Bosch fókuszában már nem csak a szűken vett autóipar, hanem – az „Életre tervezve” szlogenünkkel összhangban – a közlekedés egésze áll. Szemléletváltásunkat az is tükrözi, hogy a Bosch legnagyobb, gépjárműtechnika üzletágát a közelmúltban mobilitási megoldások üzleti szektornak neveztük át. A közlekedést hatékonyabbá tévő törekvéseinkhez hozzátartoznak az egyéb közlekedési eszközök (buszok, motorok, vonatok, kerékpárok) és az infrastruktúra fejlesztése is, a fejlődés lehetőségét minden esetben három irányban keressük: elektromos alapú, automatizált és hálózatba kapcsolt. Ebből fakadóan a jövő közlekedését is három irányból közelítjük meg, ezek az utak pedig ugyan párhuzamosan futnak, de összeérnek.

A jövő forgatókönyve most íródik

A jövő forgatókönyve most íródik

Az autó a jövőben egyre inkább személyes térré, örömforrássá válik, az „élményt mindenkinek” filozófia mind nagyobb teret hódít a közlekedésben. Az autók terjedése mellett azonban az ökológiai tudatosság is egyre fontosabb, így a jövő egyik útját a zöld politika határozza meg. Hogyan viszonyul mindez a vezetés élményéhez? A két véglet (míg az egyik a vezetés érzelmi töltetét, a másik a környezettudatosságot helyezi előtérbe) között az elektromos hajtás, az automatizált, valamint a hálózatba kapcsolt vezetés teremt összhangot. Az elektromos hajtás minimális károsanyag-kibocsátás mellett kiváló gyorsulást és maximális nyomatékot biztosít már alacsony fordulatszámon is; az automatizált vezetés hatékonyabbá és biztonságosabbá teszi a közúti közlekedést; a hálózatba való bekapcsolás pedig valós idejű információk szolgáltatására is képes, amivel például elkerülhetőek a közlekedési dugók, balesetek, vagy építkezések.

Vitathatatlan előnyei vannak az elektromos meghajtású járműveknek

Vitathatatlan előnyei vannak az elektromos meghajtású járműveknek

A vezetéstámogató rendszerek már ma is megkönnyítik a sofőr munkáját az araszoló forgalomban, egy olyan helyzetben, amikor vezetni nem nagy élvezet. A „robotpilótával” ellátott autó így egészen újszerű élményt jelent: egy ilyen jármű ugyanis rögtön mozgó otthonná alakul át, így felértékelődnek az olyan kényelmi szolgáltatások, mint például a felhőalapú zenelejátszás. A hálózatba kapcsolt megoldások a vezetés élményét növelik, miközben a takarékossági célokat is nagyban támogatják: web-elérésű szenzorok segítségével az autóvezetők például kideríthetik, van-e hely egy adott parkolóban, így jelentősen lecsökken a parkolóhely keresés ideje, amely városi forgalomban akár a menetidő 30 százalékát is kiteheti. A hálózatba kapcsolt eszközökkel a sofőrök az interneten keresztül kereshetik meg a legközelebbi elektromos töltőállomást, egyben online fizethetnek is az áramért, sőt, az eljárás arra is képes, hogy a hibrid járművünk töltési stratégiáját a forgalom pillanatnyi állapotához igazítsa. E megoldások így nemcsak az „örömtelen” vezetés érzetétől és pillanataitól mentesítenek – mint amilyen még az okostelefont a járműbe integráló mySPIN fejlesztés –, hanem elejét veszik az üzemanyag és egyéb erőforrások pazarlásának is.

Az okostelefonok applikációinak integrálását már megvalósítottuk

Az okostelefonok applikációinak integrálását már megvalósítottuk

A kényelmi, a zöld és a hálózatba kapcsolt megoldások ötvözésével a Bosch-nál egyben a különféle közlekedési módozatok összekapcsolására, a multimodális közlekedés megvalósítására törekszünk. Ezzel túllépünk a gépkocsikon és a városi közlekedésben hasznosítható, általános, szélesebb körű szolgáltatásokat kínálunk: erre kitűnő példa az a megoldásunk, amelynek keretében a felhasználók egyazon mikrochipes kártyával telekocsi, telekerékpár szolgáltatásokat igényelhetnek, és vonatokon, autóbuszokon is érvényesen utazhatnak. Fejlesztéseink így jóval túlmutatnak az autókon és a jövőben a tágabb értelemben vett személyes közlekedés elengedhetetlen részeivé válnak. Mi több, már rendelkezünk olyan kísérleti fejlesztésekkel is, amelyek a közlekedési járműveket az „intelligens otthonokkal” is össze tudják kapcsolni. Ez azt jelentheti, hogy az autó navigációs rendszere utasítja például az otthoni fűtést, hogy időben melegítse fel a nappalit, mire a járművünkkel megérkezünk.

Applikációval irányítani egy utánfutóval parkoló járművet? Ez mára már nem sci-fi, hanem a valóság

Applikációval irányítani egy utánfutóval parkoló járművet? Ez mára már nem sci-fi, hanem a valóság

Akár házakhoz, akár autókhoz, akár közlekedéshez, akár a környezet védelméhez, a Bosch mindig olyan technológiákat kínál, amelyeket valóban az életre terveztek. Tapasztalataink sokfélesége és fejlesztéseink sokszínűsége révén a jövő mobilitásával kapcsolatos kilátásaink ragyogóak.

 

2 hozzászólás

  • Giuseppe szerint:

    Utánfutós járművel parkolni számomra élőben is sci-fi, nemhogy applikációval. 🙂

    • BoschHungary szerint:

      Pedig ezzel a megoldással pofon egyszerű! 😉